Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy celiakia może się ujawnić dopiero po kilku latach ?

Polecane posty

Gość gość

Mam czteroletnią córkę. Od kilku tygodni ma biegunki. Pediatra najpierw twierdziła, że to uparty rotawirus, ale po dwóch tygodniach kazała odstawić gluten. No i pomogło. Jak myślicie ?

Gość Aaaaasiek
Tak, może. Z tym, że poprawa po odstawieniu glutenu nie musi koniecznie oznaczać celiakii. Może to być nietolerancja glutenu lub alergia na gluten. Trzeba zrobić badania żeby potwierdzić/wykluczyć z czym macie do czynienia. Przy diecie bezglutenowe Trzeba zwracać uwagę na opakowania produktów, często producent informuje o śladowych ilościach glutenu, np. Wędliny, przyprawy.

Gość gość
Zazwyczaj celiaklia jeżeli nie da znaku już przy rozszerzaniu diety u niemowląt to objawia się dośc późno bo u kobiet w wieku 30 lat wzwyż. Wiadomo że nie ma reguły, jest tylko teoria poparta statystyką. Mój syn na produkty glutenowe reaguje silnymi zaparciami a celiaklii nie ma , znajomej syn miał po czystych kaszkach zbożowych (bezmlecznych) biegunki .

Gość gość
Asiek, dokształć się bo p********z głupoty. np http://dietetycy.org.pl/nietolerancja-glutenu-nie-istnieje/ x Autorko, odstawiając gluten odstawiłaś sporo innych rzeczy. A gluten znajduje się w róznych zbożach, nie wyłącznie w pszenicy to raz. Dwa, jak nie jest wykryta wcześnie to po kilkudziesięciu latacg nawet może być (znałam taką osobę), jednak to bardziej wynik nie drążenia i nie badania pomniejszych dolegliwości

Gość Aaaaasiek
Ale po co ten jad? Z chęcią poczytam o badaniach tego pana. Jeżeli natomiast chodzi o celiakię to trzeba zrobić badania krwi na obecność swoistych przeciwciał, to już da jakiś obraz z czym autorka ma do czynienia. Moja siostra miała robioną także gastroskopię, stwierdzono też wrzody dwunastnicy. To pewnie nasilalo objawy ze strony układu pokarmowego. Celiakię miała stwierdzona jako 2-3 latek. Po kilku latach restrykcyjnej diety lekarze stwierdzili że wyzdrowiala(?) . I nie miała objawów aż do około 23 roku życia - jadła "normalnie". Teraz juz od kilku lat jest znowu na diecie bezglutenowej. U drugiej siostry objawy pojawiły się po 20stce. Przeciwciała wyszły. Gastro nie miała. Jest na diecie - pomaga jej, nie ma biegunek itd. U mnie p/ciał nie stwierdzono. Ale wszystkie mamy Hashimoto - wiec układ immunologiczny jest zwichrowany.

Gość glutenowiNIE
Teoretycznie to tak jest, że dzisiaj możesz nie mieć celiakii, a jutro już ją masz. Ja też zaobserwowałam u siebie taką nietolerancję, która bardzo źle odbijała się na skórze, trądzik, którego mimo leczenia nie mogłam się pozbyć. Zaczęłam szukać i czytać i szczerze polecam przeczytać książkę Dieta bez pszenicy, bo to naprawdę otwiera oczy. I nikt mi nie wmówi, że odstawienie glutenu jest placebo, ono rzeczywiście działa na mnie zbawiennie. http://www.literutopia.pl/2014/12/chleb-nas-zabija-dieta-bez-pszenicy.html

Gość gość
Wyeliminowałam z mojej diety wszystko co zawiera gluten, efekt jest zadziwiający, po pierwsze żadnych wzdęć, problemów z zaparciami, trądzikiem na twarzy. Bardzo schudłam jedząc właściwie tyle samo. Teraz wiem,że gluten był dla mnie bardzo szkodliwy. Wybór produktów jest ogromny, ciągle testuję nowe, ciekawe potrawy z mąk bezglutenowych.Polecam Wam ten sklep http://www.ziolavita.pl/, wybór bardzo duży.

Gość gość
U mnie było podejrzenie w wieku 21 lat mój syn miał dużo śluzu w kupie, bóle jelit itd itd wyszła alergia na pszenicę w teście skornym ale na żyto nie ale go też nie toleruje wiec jest na diecie BG

Gość gość
Oczywiście, że tak. To typ II celiakii. tzw utajona. celiakia utajona wychodzi dopiero gdy jestesmy dorosli i daje nietypowe objawy celiakii. Przez co tym bardziej ja bagatelizujemy i nie diagnozujemy poprawnie. mylimy nietypowe objawy celiakii z innymi chorobami... https://www.youtube.com/watch?v=eb3IbsYKFXw

Gość gość
niestety nie ma jednego moementu gdy choroba moze sie uaktywnic... u mnie np wyszła dopiero pry badanaich hashimoto. https://www.youtube.com/watch?v=NZBHdbmHIWo Poszłam do dietetyczki zeby rozpisała mi dietę - w hashi nie można laktozy, kazeiny i glutenu. ale ten gluten to wcale nie do konca. Bo tylko gdy przy hashi ma się celiakię . Więc zrobiłam test dna na celiakię - dzięki temu nie musiałam robić biopsji jelita, wynik wyszedł dodatni. zaczełam leczyć obie choroby równocześnie i widzę pierwsze efekty. przyznam, że też trochę wkręciłams ie w ten temat i zaczęłam szukać wiadomości. okazało się, że te choroby często pojawiają się razem