Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do jakiego wieku podciera się dzieciom pupę

Polecane posty

Gość gość

poważnie pytam...Córka ma trzy lata, po siku podciera sama, po kupie woła mnie na pomoc...(w przedszkolu kupy nie robi, wstrzymuje do powrotu do domu). Do jakiego wieku można dziecku pomagać?

Gość gość
mysle ze to dobry czas by zaczac dziecko uczyc tej czynnosci

Gość gość
Moje ma 5 lat i podcieram.. Wiem porazka... Pytasz szzerze pisze szczerze..

Gość gość
Nie wiem do jakiego ale mój ma 5 lat i się uczy

Gość gość
Jednak wiekszosc zyje bez babci w domu.

Gość gość
no jak pójdzie do szkoły to juz musi umieć, bo tam juz nikt mu nie pomoże. Mój ma 5,5 roku i umie od niedawna.

Gość gość
Moja ma 3,5 roku. Od początku niby podciera się sama ale zawsze poprawiam.

Gość gość
W przedszkolu wymaga się od 3 roku życia.... Ale mało które ma to opanowane :-(..... Często jest to bariera psychiczna( pobrudze się) niz sam brak umiejętności manualnej.....moim zdaniem dobrze jest kupić papier naeilzany i niech trenuje.... U mnie jak się miagala ( ty mi mamo wytrzyj) to jej mówiłam ze potem ona mi będzie wycierać..... Ma teraz 4 lata i robi to dość sprawnie

Gość gość
Moj kilka dni temu mial 5 urodziny i niby od roku podciera sie sam ale tylko papierem nawilzanym, ogólnie sobie radzi ale wole sprawdzić, teraz wyciera sie on a ja poprawiam. Jak przez pelne 2 tyg wytrze sie calkiem dobrze to juz nie będę poprawiac

Gość gość
O, z tym papierem nawilzanym to jest myśl! Dzięki! Autorka

Gość regwergwer
Moja córa ma 5,5; w szkole podciera się sama, w domu ja to robię i jeszcze długo zamierzam. Chyba same wiemy że to wcale nie tak łatwe i oczywiste, że jeden papier się przerwie a drugi nie, że istotne jest to jakie te wypróżnienie było, że dziecko mogłoby zabrudzić palce czy majtki. Ogólnie - temat z d**y.

Gość gość
Moja ma 4 lata i od roku sama sie podciera . Nie wola mnie tylko sama idzie do wc i wyciera pupę .

Gość gość
do 2.5 lat, od tego czasu już dzieci były szkolony przez nasz nabywając umiejeątnosci wykonując taką czynność. Mając 3 lata już były nauczone

Gość gość
moja corka miala 3latka i juz dobrze umiala, nigdy nie miala przybrudzonej bielizny, syn konczy 3 latka w przyszlym tyg. i jeszcze mu pomagam

Gość gość
3-latek idący do przedszkola powinien już się uczyć, opanuje w swoim tempie.

Gość gość
3,5 latek podciera ale trochę nieudolnie i często poprawiam

Gość gość
Moja ma 6 lat i nadal ją podcieram. Nigdy nie zastanawiałam sie nad tym czy może za długo to robię czy nie.

Gość gość
OJP jakie to obrzydliwe, podcierac obsrane dupska takim dużym bachorom. 6-latka to już w ogóle porażka :o

Gość gość
moj syn ma 5 lat. mnie wola bym mu pomogla, ale ze wzgledu na tym ze on nie robi tego dokladnie ..

Gość gość
Chłopcy powinni wcześniej zacząć się podcierać (słowa pani pedagog w przedszkolu) bo ich budowa ciała pozwala na większą higienę natomiast dziewczynce warto pomóc i przypilnować by podtarła się w odpowiednim kierunku, by był to jeden ****** nie mazanie po dwa razy tego samego miejsca .

Gość gość
Mój syn zaczął się sprawnie podcierać mając 3 latka (papierem wilgotnym) , córka również ale jej wolałam właśnie pomóc i często brałam ją, zasadzałam na randzie wanny i podmywałam porządnie. W przedszkolu dzieci kupy nie robiły bo jakoś to wypadało zawsze popołudniem lubi wieczorem ;).

Gość gość
5-6 letnie dziecko już powinno umieć samo się podcierać, to taki optymalny wiek, można ew. pomóc, ale to wtedy zaczyna się szkoła i tam już nie ma kto pomóc, ale nie ma z czego robić dramatu, ze nawet takiemu dziecku rodzic trochę pomoże czy sprawdzi, że dobrze to robi. - naprawdę, takie to dla ciebie obrzydliwe? są obrzydliwsze rzeczy, wspólczuję ci, bo musisz się strasznie męczyć na świecie z tak niskim progiem obrzydzenia. Nie jest to nic przyjemnego, ale to rzecz normalna, każdy się musiał tego nauczyć, nie ma innej rady, ty też i na pewno na początku też nie wychodziło ci to tak super, tylko tego nie pamiętasz a mama musiała prać przybrudzoną bieliznę albo ci pomagać.

Gość gość
Dziecko w tym wieku powinno juz umiec podetrzec sobie pupe.Moze niezbyt dokladnie ale powinno juz sobie z tym radzic.Moj syn w wieku 3 lat umial korzystac samodzielnie z bidetu.Teraz dzieciaki chodza do przedszkola z pielucha.Nie uczycie dzieci podstawowych rzeczy a potem wydziwiacie.A teraz minusujcie.Do przedszkola pielucha nie przyjmuja.