Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto ma chora watrobe?

Polecane posty

Gość gość

ma ktos jakies schorzenia tego narzadu?? napiszcie chorobe albo objawy jakie was niepokoja.

Gość gość
ja mam marsosc,sama się dorobiłam od alko,boli bo uciska inne narządy ,prawie nie jem a tyje ,a brzuch jak w ciąży,jak przestaje trochę to maleje,tak waze 62 lecz w pasie mam 110

Gość gość
znam taka jedna ktora ma--- groźny wirus HCV, powodujący WZW typu A-E, C. (Rozprzestrzenia się głównie poprzez krew oraz w mniejszym stopniu przez stosunki seksualne.)

Gość gość
ja mam wzw B nic mnie nie niepokoi tylko ost mnie doktorka nastraszyła bo nie biorę regularnie leków :O

Gość gość
wlasnie ja mam jakies klucia na watrobie a nie pilam nigdy duzo alko tylko okazjonalnie. przeczytalam o hcv w necie i zamierzam zrobic jakies badania pod tym katem czy jesli cos pojdzie nie tak to bede miec szanse na zdrowe zycie?

Gość gość
Zanim jednak dojdzie do marskości, alkohol powoduje często tzw. alkoholowe stłuszczenie wątroby, w przebiegu którego we wnętrzu komórek wątroby – hepatocytów - gromadzą się drobinki tłuszczu, które upośledzają ich funkcjonowanie. Wątroba może być powiększona, bolesna, ale najczęściej choroba przebiega bezobjawowo. Do stłuszczenia wątroby może dojść również na innym podłożu niż alkoholizm, przyczyniać się może nadwaga, złe nawyki żywieniowe, liczne zaburzenia metabolizmu, niektóre leki przyjmowane przez długi czas, zakażenia wirusowe (WZW C, HIV) i inne. Stłuszczenie wątroby jest procesem odwracalnym, należy zlikwidować jego przyczynę i stosować zdrową dietę. Ewentualnego stłuszczenia wątroby nie należy lekceważyć. Dalsze narażenie na jego przyczynę może bowiem prowadzić do marskości lub rozwoju raka wątrobowokomórkowego (dochodzi do jego rozwoju u 10% chorych na stłuszczenie wątroby).

Gość gość
Rak wątrobowokomórkowy może być również powikłaniem marskości wątroby, wirusowego zapalenia wątroby typu B, długotrwałego spożywania alkoholu czy palenia papierosów. Generalnie wszystkie czynniki uszkadzające wątrobę są czynnikami ryzyka powstania tego nowotworu. Charakterystyczne objawy raka to powiększona wątroba, żółtaczka, wodobrzusze, krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego (ciemna krew w stolcu, jasna w wymiotach). Oprócz tego występować mogą pozostałe objawy związane z dysfunkcją wątroby. Rak ten niesie ze sobą bardzo złe rokowanie. Średni czas przeżycia wynosi zaledwie 6 miesięcy od momentu postawienia diagnozy. Jeśli możliwe jest leczenie operacyjne (wycięcie zajętego płata wątroby, przy niskim zaawansowaniu raka), to nadal jedynie 10% pacjentów przeżywa 5 lat od rozpoznania. Chemioterapia nie przynosi korzyści, a radioterapia wątpliwe. Zaleca się profilaktyczne badania przesiewowe co pół roku wszystkim chorym na WZW typu B oraz osobom z marskością wątroby.

Gość załamana

A kto ma torbiele watroby i jak je leczycie???????????

Gość asdrf

pijawki sa dobre

Gość magda

Przy chorej wątrobie spróbuj kurkumę - ma ogromne właściwości przeciwwzapalne i antyoksydacyjne, co przy torbielach się przyda. Bardzo pomaga w leczeniu stanów zapalnych watroby i dróg żółciowych i pomaga wątrobie w usuwaniu toksyn , lekarzem nie jestem , wiem tyle ile czytałam i mnie wyjaśnił lekarz dlatego może sama przeczytaj .   ja biorę kurkuminę 95 firma Yango - kurkumina to jest najcenniejszą leczniczo substancją z kurkumy , jakiś jej składnik, nie wiem jak to wyjaśnić i w tym preparacie jest wsparta wyciągiem z czarnego pieprzu co wzmaga wchłanianie tej kurkuminy - poczytaj https://www.kurkumina95.pl/info/kurkumina-a-watroba-i-choroba-drog-zolciowych.html

Gość gosc
9 minut temu, atari799927176virgin napisał:

Alkoholicy i alkoholiczki zyja krotko na tym swiecie!

Co ty nie powiesz kaleko z...a.