Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomocy jak wyglada zwolnienie na opiekę nad dzieckiem?

Polecane posty

Gość gość

Proszę o odpowiedź jak w praktyce w pracy wygląda zwolnienie na chore dziecko? Maly jest chory w poniedziałek idę z nim do lekarza a pracuje. Potrzebuje kilka dni się nim zająć i w pracy biore zwolnienie ? Pediatra mi zwolnienie pisze?

Gość gość
Oczywiście...robuwiem.ze normalnie chodzi do żłobka / przedszkola / niania.... Mówisz ze pracujesz i potrzebujesz zwolnienie na dziecko.... Weź ze sobą dowód osobisty i nip płatnika składek ( pracodawcy). na L 4 na dziecko masz płatne 80 %.

Gość gość
Dziekuje za odpowiedź od kilku dni chodzil do zlobka ale wylądował w szpitalu a ja jeszcze nigdy nie brałam zwolnienia

Gość gość
za opieke nad chorym dzieckiem - jest 100%. Tzn. ja na pewno tak miałam i to jest płatne od zus. :)

Gość gość
Platne jest 80 % i należy pamiętać, ze pieniądze nie są wyplacane z automatu jak przy zwolnieniu na siebie, tylko trzeba złożyć wniosek do ZUS o wyplate zasiłku chorobowego. W ciagu roku można wykorzystać 60 dni zwolnienia z tytułu opieki nad dzieckiem do 14 lat.

Gość gość
Aha- i możesz wziąć jezeli nie ma innej opieki tzn. drugi rodzic też jest zatrudniony. Chyba ze dziecko ma do dwóch lat, wtedy nie ma znaczenia.

Gość gość
Jeśli pracujesz w firmie która zatrudnia powyżej 20 pracowników to płatne jest odrazu ( bo to pracodawca wypłaca zasiłek a on rozlicza się z zusem, wypełniasz taki specjalny formularz).... 100% jest tylko płatne w ciąży.... Na dziecko 80 %

Gość gość
Jak mieszkasz w uk to nie masz prawa do zwolnienia na dziecko. Tutaj takie cos wogole nie istnieje.