Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

waga i karmienie 4 miesieczniaka

Polecane posty

Gość gość

Jestem mama chłopca, który ma 4 miesiące i tydzień. Jego waga to 5900 g, wiec w siatkach jest na trzecim centylu albo i nizej. Urodzil sie z waga 3 kg. Jest tylko na piersi. Przez pierwszy miesiac przyvrał jedynie ok 150 g, wiec na 1 miesiac wazył 3150g. Potem w drugim mieiasu juz ok 1 kg, w trzecim ok 1 kg i w czwartym ok 700g. Zastanawiam sie czy sie martwic... od drugiego miesiaca przybiera juz raczej ksiazkowo,a le nie moze jakos nadrobic tego małego przyrostu w pierwszym miesiacu. Jest długi na ok 65 cm. Rozwija sie dobrze, morfologia w normie. Martwi mnie tylko jeszcze to, ze ostatnio, tak od dwoch tyg juz je rzadziej , tak ok co 3 godz i krotko od 6 do 10 min i juz jest najedzony. Ogólnie odnosze wrazenie, ze troche mu szkoda czasu na jedzenie, tzn rozglada sie wokolo itd. Mleko w piersiach mam, nawet nie wypija wszystkiego. Czy jest powod do niepokoju? Dodam, ze oboje z mezem jako dzieci bylismy drobni.

Gość gość
nikt nie odpowie? bardzo prosze.

Gość gość
przeciez chodzisz na bilanse do lekarza wiec skoro on nic nie mowi, to chyba jest ok? nie pytaj na forum. Piszesz ze wszystko ok wiec w czym masz problem?

Gość gość
Ja bym się nie martwiłam skoro przybiera. Mój ma 3 miesisce, od zawsze je krótko - ok 5-7 min, co 3h, a wazy już 7100m wiec to nie wyznacznik. Ma 64 cm, tylko na piersi, waga urodzeniowa 3600.

Gość gość
wg mnie troche malo wazy synek utorki

Gość gość
podnosze temat

Gość gość
prosze jeszcze o jakies odp

Gość gość
Moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju jeśli waga nie stoi w miejscu. Przybywa go po trochu i to w zupełności wystarczy. Mój syn ma 8 miesięcy i waży 10kg ( waga urodzeniowa 4400) Jest na piersi ale gdy miał 5,5 mies. zaczęliśmy wprowadzanie dodatkowych posiłków. Siedzi sam, wstanie też z pozycji leżącej na plecach żeby usiąść, jest ogólnie bardzo mocny, gdy trzyma się moich dłoni sam wstaje na nóżki i skacze. Już nawet w wózku boję się go zostawić samego jak jest nie przypięty bo łapie się za rączkę z przodu i podnosi do wstawania. Natomiast koleżanka ma córkę która jest równe 3 tyg młodsza od mojego (właśnie skończyła 7 mcy) a jest poniżej siatki centylowej jak dla dziewczynki w tym wieku i to dużo! !!!! Lekarka ciągle jej powtarza że dziecko ma niedowagę, kazała wcześniej zacząć wprowadzać dziecku warzywa, kaszki a mała po prostu nie chce... Nie chce jeść żadnych zupek, owoców ani kaszek. Nawet mm nie chce pić choć koleżanka wypróbowała już chyba wszystkie jakie są dostępne na rynku. Ona ma się czym martwić a ty głowa do góry i nie panikuj skoro dziecko przybiera na wadze i dobrze się rozwija;-)

Gość gość
Czyli mowicie, zeby sie jednak nie martwic, tak?

Gość gość
moj waga urodzeniowa niecale 3kg, teraz ma 4 mce i ma 7kg, jak dla mnie duzo, ale nie jest gruby, je 4-5x dziennie po niecałe 150ml mm

Gość gość
up

Gość gość
Mi lekarka powiedziała, że dziecko pod koniec 4 miesiąca podwaja, a w 12 miesiącu potraja urodzieniowa wagę.

Gość gość
nie martw sie, moj syn urodzil sie z waga 2650 i 50 cm, wlasnie skonczyl 3 mce i wazy 5200 i ma 61 cm mimo ze na siatce centylowej jest bardzo niziutko pediatra mowi ze bardzo dobrze sie rozwija i ksiazkowo przybiera na wadze, karmie piersia.

Gość gość
Najważniejsze jest przybieranie, a nie ile dziecko waży. Mój syn jest na 10 centylu z wagą od początku i dobrze się rozwija. Szczególnie ruchowo lżejszym dzieciom jest łatwiej, więc się nie ma co przejmować.

Gość gość
No ale 10 centyl to nie trzeci.....