Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zaczac mowic dziecku o Bogu?

Polecane posty

Gość gość
Nie ma to jak karać dziecko bo nie interesuje go religia. Nie ma to jak wierzyć, że jak się opowie o bozi, a dziecko uwierzy mamusi, to znaczy, że rzeczywiście jest to prawdziwa wiara. Nie ma to jak "nauczyć" kogoś wiary. 90 % kobiet na tym forum to właśnie katoliczki, chrzczą dzieci bo "tak trzeba" i "nie zaszkodzi".

Gość gość
ale kary ma za to ,ze brzydko się wyraża do mnie i na mnie krzyczy. Moja siostra gdy moja jest u niej czyta jej jakieś książki, bajki, ja tego nie robię, nie czytam jej innych książek i obliżą mi od najgorszych wiedzm ,ze jestem taka i owaka, ciocia najlepsza., bo czyta jej wybrane i ulubione książki a ja nie. Za ubliżanie mi ma kary

Gość gość
musisz ja do tego przyzwyczaic ja wiem ze nawet Biblia dla dzieci jest troche niezrozumiala i w porownaniu z unnymi ksiazkami moze byc dla malucha nudna jednak chodzi o wszepienie nawyku jezeli ci zalezy na przekazaniu wiary, mozesz zaczac od przeczytania kilku fragmentow doslownie 5 min i za to jak bedzie grzeczna to ja wynagrodz w jakich sposob i tak do chwili az sie przyzwyczai ze czytacie lub modlicie sie o tej porze konkretnej, wazne jest zebys robila to codziennie regolarnie zawsze o stalej porze, z czasem mozesz zwiekszac fragmenty i wydluzac czas

Gość gość
ale jak dziecko wygania mnie i nie chce aby jej to czytala, mowi abym przestala czytac tego, nie chce tego słuchać, chce spac ? i co ? ja swoje i awantura gotowa bo ona zaczyna spazmy ,ze ją mecze i robie to o co prosi abym przestała. Gniewa się ze jej innych kaszek nie chce czytac i nie czytam tylko biblijne przypowieści i wersy. , Krzyczy aby wyszla z jej pokoju , nie chce tego sluchac :/ Ja już nie wiem jak z nia postepowac, nic nie działa, krzyki, kary, groźby, prośby, niic nie dziala

Gość gość
DIABEŁ W NIEJ SIEDZI PO PROSTU :p

Gość gość
"ale jak dziecko wygania mnie i nie chce aby jej to czytala, mowi abym przestala czytac tego, nie chce tego słuchać, chce spac ? i co ? ja swoje i awantura gotowa bo ona zaczyna spazmy ,ze ją mecze i robie to o co prosi abym przestała. Gniewa się ze jej innych kaszek nie chce czytac i nie czytam tylko biblijne przypowieści i wersy. , Krzyczy aby wyszla z jej pokoju , nie chce tego sluchac :/ Ja już nie wiem jak z nia postepowac, nic nie działa, krzyki, kary, groźby, prośby, niic nie dziala " Czy ty jestes normalna ?? :O Jak mozna tak sie nad dzieckiem znecac ? W imie czego ??? Zero szacunku dla uczuc dziecka :O

Gość gość
sprój porozmawiac z nia o Bogu w zwyklych sytuacjach codziennych, np w zwiazku z relacjami z innymi ludzmi albo o tym ze została stworzona przez Boga, pokaz jej jaka jest niezwykła.

Gość gość
Czytajac biblie z obrazkami dla najmlodszych, chyba logiczne ze nie czytanie bibli dla doroslych.. Mnie tak uczono, rozne biblie dla dzieci byly w domu.. Rozwala mnie to wasze krytykowanie, po co gadac itp ale do komuni, bierzmowanoa czy slub koscielny prawie kazdy bierze.. Wigilie i wielkanoc, boze cialo obchodzicie - Ale kosciol jest zly..

Gość gość
Do goscia powyzej. Bo teraz sa niestety takie czasy ze w swieta ludzie chca sie tylko nazrec i sie ciesza ze do pracy nie ida. Smutne to ale tak jest...moja tesciowa ostatnio stwierdzila ze jeden dzien swiat wystarczy bo w drugi nie ma co robic. Skoro nikt przykladu z domu nie wyniesie to pozniej jest sodoma i gomora. Wystarczy przestrzegac 10 przykazan. Ale co to wogole jest, pewnie niejeden zapyta. A pozniej placz, a bo zdrada a bo dzieci ma boku a bo nie wiadomo z kim a ktos komus da po pysku. Szanujcie sie ludzie i myslcie glowa nie d..a

Gość Kasia0000x
Chyba najlepszą książką - biblią dla dzieci jest "Moja mała biblia". Czytałam swojemu dziecku i bardzo fajnie ją odbierało. Wydawnictwo to Edycja Świętego Pawła. Książkę tę i wiele innych znalazłam w sklepie internetowym www.e-dewocjonalia.com.pl/101-ksiazki-religijne-dla-dzieci

Gość gość
Dziecko ewidentne jest mądrzejsze od ciebiei instynktownie wyczuwa bzdurę która nie jest do niczego jej potrzebna. Lepiej zacznij rozwijać jej kreatywność i wiedzę poprzez naukę.

Gość cudownie ocalona
HEJ LUDZIE, MAM WAM COŚ DO POWIEDZENIA: BÓG KOCHA WAS TAK, JAK NIKT NIGDY NIE BĘDZIE WAS KOCHAŁ, JEGO MIŁOŚĆ TO NAJLEPSZE CO WAM SIĘ MOGŁO PRZYTRAFIĆ CHOĆ MOŻE NIENAWIDZICIE SWOJEGO ŻYCIA, ALE UWIERZCIE, TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z NIM, ON JEST DOSKONAŁY I JEGO MIŁOŚĆ TEŻ, JEŚLI JESTEŚ DALEKO OD JEZUSA, WRÓĆ, JESZCZE WSZYSTKO SIĘ DA POUKŁADAĆ, UWIERZ W CUD, ODDAJ WSZYSTKO BOGU !! JA GO DOŚWIADCZYŁAM OSOBIŚCIE, JEZUS CZEKA, ZAWSZE CIĘ KOCHAŁ, NIGDY NIE PRZESTAŁ, ROZUMIESZ? NIGDY !! JEGO MIŁOŚĆ DA RADĘ ZNISZCZYĆ CAŁY TWÓJ BÓL chciałam wam opowiedzieć coś co zmieniło moje życie; mimo że byłam dość wierząca i taka sobie średnio praktykująca odkryłam niedawno Jezusa zupełnie na nowo, to był przewrót który zmienił moje życie!!!!! jeśli wasza wiara jest żywa, autentyczna i nie chwilowa (WAŻNE) modlitwy zostaną wysłuchane i cuda wejdą do waszego życia z taką pewnością siebie jakby siedziały tam sobie wygodnie od zawsze. Może to nie będzie dokładnie to o co prosiłeś lecz będzie to najlepsza możliwa aktualnie dostępna dla Ciebie opcja a może i coś lepszego niż „zamawiałeś”. Bóg da Ci to czego nie da Ci nikt, nikt nigdy nie będzie kochał Cię tak bardzo jak on, nikt nie doda Ci tyle odwagi i siły, tyle radości i ciepła oraz zrozumienia. To nie jest ktoś odległy, on jest bardziej ludzki od ludzi a jego dobroć większa niż dobroć wszystkich ludzi którzy kiedykolwiek żyli na tej planecie razem wziętych. To się wydaje Ci teraz może pusta gadka, ale jest coś takiego jak wylanie Ducha Świętego (sprawdź też pod nazwą: chrzest w Duchu Świętym) i jest to mega przeżycie mistyczne i realne jednocześnie, używałam w życiu różnych rzeczy i uwierz mi- nic Ci nie da takiego powera, jest to odlot nie do opisania ludzkim językiem, wiem co mówię. Jeśli jesteś teraz daleko od Jezusa i masz wymówkę w stylu „ …no ale ja już zrobiłam tyle złych rzeczy i teraz to już w sumie tak głupio, nie ma sensu wracać…” to muszę cię rozczarować gdyż to gó**no a nie wymówka ja miałam podpisany własną krwią pakt z diabłem (we wczesnej młodości) a Bóg wybaczył mi to, przyjął z powrotem jak gdyby nigdy nic, tyle Ci powiem; spowiedź to potęga, weźcie to na serio, dzięki spowiedzi możecie dosłownie wykasować te wszystkie złe rzeczy w majestacie duchowego prawa które jest po drugiej stronie (po śmierci) brane ze 100% szacunkiem i uznaniem Wróć do Jezusa, on czeka

Gość gość
go...no mnie obchodzi wasz brak wiary wasza sprawa, pytanie bylo jak zaczac mowic mu o Bogu a nie przekazywac wasze ateistyczne p*****lki

go...no mnie obchodzi wasz brak wiary wasza sprawa, pytanie bylo jak zaczac mowic mu o Bogu a nie przekazywac wasze ateistyczne p*****lki x nie czytałam tematu, chciałam napisać to w ciemno, no i się zgadza:D