Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skandal! Pomóżcie...

Polecane posty

Gość gość

Taka sytuacja - samotna matka ma niepełnosprawne dziecko. Musi zamknąć działalność (maleńka firemka - rękodzielnictwo) żeby się nim opiekować. Sama ma prawo do renty socjalnej ze względów zdrowotnych więc nie dostanie świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu opieki nad dzieckiem. Dziadków brak, ojciec dziecka pijany 24 na dobę. Skąd wziąć pomoc?

Gość gość
mops

Gość gość
mops oferuje różne zasiłki, na które ona się nie kwalifikuje, bo ma przyznane prawo do renty która wynosi 709 zl. Mogłaby dalej pracować, ale w tym momencie dziecko wymaga jej opieki 24 h wiec nie moze pracowac

Gość gość
może ktoś był w podobnej sytuacji, albo ma kogoś takiego w rodzinie?

Gość gość
jakas fundacja w okolicy?moze media typu ,,interwencja"?jednak rozgłos pomaga

Gość gość
Moze jest mozliwosc "wynajecia"pielegniarki czy jakies pomocy..nie wiem jak to wyglada ale wiem ze jest jakas pomoc tego rodzaju.. watpie zeby rozglos pomogl;-( a co z alimentami?

Gość gość
alimenty na dziecko, jeśli ojciec nie płaci to państwo za niego zapłaci

Gość gość
Od strony zasiłków nie powiem, bo nigdy mi się nie należały. Najbardziej liczyć można na alimenty na dziecko - pijaństwo ojca nie ma tu nic do rzeczy, trzeba wnieść o przyzwoitą kwotę i zgłosić się z wyrokiem do Funduszu Alimentacyjnego.

Gość gość
Nie bardzo rozumiem, gdzie ten skandal? Świadczenie przysługuje osobom opiekującym się jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności oraz nie mają innych dochodów. Ty nie jesteś w takiej sytuacji, bo masz dochody z tytułu renty. MOPS powinien doradzić, czy np. nie powinnaś zrezygnować ze swojej renty na rzecz tego zasilku. Pewnie rentę masz przyznaną czasowo? może należy ci się ten specjalny zasiłek opiekuńczy? http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/841874,zasilek-czy-swiadczenie-pielegnacyjne-zobacz-zasady-przyznawania-i-ich-wysokosc-w-2015-roku.html

Gość gość
mops? takim jak ona nie dadzą ani grosza zasiłku! Jakby ćpała, chlała, była nierobem to owszem ale uczciwa, normalna kobieta? nie ma szans! Prędzej jej dziecko odbiorą :o

Gość gość
no wlasnie, nie moze zrezygnowac z renty zeby wziąć swiadczenie pielegnacyjne, wlasnie to ze ma prawo do renty dyskwalifikuje ja od otrzymania jakiejkolwiek pomocy od mopsu wiecie jak dlugo trwa procedura alimentow, zanim ona zlozy o podniesienie (pobiera w tej chwili 200zl ktore on oczywiscie nie placi), pomocy nie ma znikad, a przecie zmusi mieszkac i zyc? ja jej moge pomoc zaopiekowac sie dzieckiem, ale to nadal nie rozwiazuje jej problemu z egzystencja codzienna ale troche mi pomogliscie wiec dzieki, moze uda sie podwyzszyc alimenty

Gość gość
Tak to jest skandal,jeśli w Polsce w tak beznadziejnej sytuacji nie można liczyć na godną pomoc od Panstwa! To jest poprostu straszne,a swiadczenie pielegnacyjne z tytulu rezygnacji z zatrudnienia to kwota jeszcze nizsza niz renta tej kobiety!!!!!!!!

Gość gość
poczekaj do jesieni - Duda będzie dawał 1200 zł miesięcznie na każde dziecko