Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kitka90

renta socjalna

Polecane posty

Gość kitka90
Chyba nie wiesz co to jest przetoka tetniczo zylna nie moge nadwyrezac reki

Gość gość
ja mam niedosłuch po prawej stronie70% po lewej 50%,jak miałam 4 lata przeszłam 4 operacje głowy,dostałam stopień niepełnosprawności lekki.Moja Pani laryngolog myślała że robię sobie z nie żarty.Pobierałam rentę z zusu przez 5 lat,potem zus mnie uzdrowił,stwierdzili że jestem całkowicie zdrowa.Mam operacyjne usunięcie bembenka w uchu,cud normalnie cud bo chyba bembenek odrasta.Nigdzie do pracy nie chcą mnie przyjąć bo mam lekki stopień,a nikt nie chce mi dać umiarkowanego.Pracodawcy nie chcą mnie zatrudnić ,opieka społeczna odmówiła mi zasiłku ,zostałam skazana na śmierć poprostu.Pracowałam w zakładzie pracy chronionej,w tym czasie doszły choroby jelit,żołądka i dwunastnicy.i co i nic.zero pomocy,ja nie chcę renty ja chcę pracować,ale nikt mnie nie chce.I co teraz mam stawać na rentę socjalną ale nie wierzę że dadzą mi ten choler,,,,y umiarkowany bo jest łatwiej o pracę .I co wy na to.Takich jak ja są tysiące,nie każdy chce wyłudzić rentę.Co za chory kraj.

Gość gość
ale pisanie na klawiaturze komputera chyba za bardzo Ci tę rękę nie nadwyręży? mogłabyś prowadzić księgowość np. masz w ogóle jakieś umiejętności, co umiesz robić najlepiej?

są ludzie,którzy mają niedowłady rąk i zero umiejętności manulych. Weź się za siebie i nie bredź jaka to Ty jesteś chora. Cukrzyca,choroby sercowe,nietolerancja glutenu .... no wiesz co,wstydu nie masz

Gość gość
Rozczarowany Ołówek. Ty chyba wstydu nie masz ani pojęcia o tych chorobach!Z Twoją psychiką natomiast jest coś nie tak.Rzeczywiście można się tobą wielce rozczarować.Zgroza.

Gość gość
wyobraźcie sobie że miałam kiedyś znajomego, który chciał rentę na fobię społeczną, to dopiero jest bezczelność. Nie muszę chyba dodawac, że żadnej fobii on nie miał bo normalnie do ludzi podchodził, pytał sie o coś, rozmawiał, referaty na studiach wygłaszał bez problemu, jedyne co to od wielu lat chodził po psychiatrach, brał psychotropy, udawał ciężko chorego na depresję, byle tylko dostać rentę i nie musiec pracować. Komisja mu renty nie przyznała, ale on się odwołał, poszedł do sądu walczyć i nie wiem w końcu czy wygrał, bo zakończyłam znajomość. No to dopiero jest chamstwo...

Gość kitka90
No właśnie nie macie pojecia o tych chorobach a wypowiadacie sie przetoka tetniczo zylna w odcinku przedramienia to cholernie boli nawet przy pisaniu tutaj. Nigdy nie pracowalam nie mam żadnego doświadczenia w dodatku a do pracy chętnie bym poszła tylko nikt mnie nie chce przyjąć i co mam zrobić

Gość kitka90
Wcześniej mialam w walbrzychu i tam mi nie przyznali wiec sie odwowywalam i teraz mam komisje lekarska zakladu w Wrocławiu

Gość kitka90
1.orzeczenie o niepełnosprawności stopien umiarkowany 2.uraz kręgosłupa lędźwiowego 3.cukrzyca insulinozalezna 4.przetoka tetniczo zylna w odc przedramienia 5.nerwica sercowa 6.celiakia

Gość kitka90
I co wy na to nie mam tylko cukrzycy

Gość gość
ja mam lekki stopień i nor,alnie pracuję już tyle lat i biore i wypłatę i rente dodatkowo . Lekarka mi sama proponowała na ostatniej komisji ze jak chce starac sie o umiarkowany to moge skaładać za jakiś czas jeszcze raz papiery ale mi sie po prosty niie chce nawet brac za to bo miałabym renty jakies tylko pare groszy więcej za ten wyższy stopień, jedyny plus to dodatkowe 10 dni urlpou ale u nas w firmie i ten zwykły z łaską dają więc wiązałoby sie to z ciągłym użeraniem zeby go wyegzekwowac więc podsumowując odpuściłam sobie i szczerze to nie bardzo rozumiem po co tak walczyc o podwyższenie stopnia skoro to prawie nic nie daje...

Gość kitka90
Ale ja ten stopień posiadam nie walcze o stopień przeczytaj wyżej

Gość kitka90
Nie wiem jak mi renty nie przyznaja to będzie masakra bez pracy ja bym poszła chętnie do pracy ale nigdzie nie chca przyjac :(

Gość kitka90
?????????????

Gość gość
wg tego opisu to chyba nie ma wątpliwości ze pieniadze ci się należa. Jak nie jesteś pewna swoich prac to możesz spotkac się z prawnikiem i on ci powie jakie masz rozwiązania. JA korzystałam z pomocy adwokat http://adwokat-dudek.com/adwokat/ i jestem zadowolona.

Gość gość
tak czytam czytam to co? zeby dostac rente nie trzeba wczesniej pracowac? wykazac sie tylko dokumentacja medyczna i stawac przed komisja? e, no co wy gadacie

Gość gość
żeby dostać rente to trzeba mieć min. 5 lat pracy w ostatnich 10 latach i stajesz przed lekarzem orzecznikiem a nie przed komisją.

Gość gość
to wiem :) tylko czytam, ze nie pracowala a rente chce

Gość gość
a to najpierw trzeba miec orzeczenie o niepelnosprawnosci a potem ubiegac sie o rente? za cholere nie kumam :D

Gość kitka90
Ale ja posiadam orzeczenie o niepełnosprawności

Gość gość
Żeby dostać rentę z tytułu niezdolności do pracy, to owszem trzeba wykazać się stażem pracy i okresami składkowymi/nieskładkowymi. Żeby dostać rentę socjalną staż pracy nie jest potrzebny. To tak do goscia z wczoraj :) kitka no odwołuj się do skutku, bo nic innego nie zrobisz.

Gość gość
Kitka ja mam siedem chorób przewlekłych , orzeczenie od urodzenia. Renta socjalna i komisja nie orzekaja jak jesteś chora , tylko czy jesteś zdolna do pracy. Jakiejkolwiek. Mnie powiedziano ze moge pracowac w call center. A licytowanie sie co i kto ma, jakie choroby jest głupotą. Ja mogę pracowac cztery godziny dziennie , praca lekka . I w momencie największego pogorszenia , a uwierz mi z moimi chorobami ty byś juz dawno w trumnie leżała , stwierdziłam , że jedynym wyjsciem jestprzekwalifikowanie sie , teraz mysle nad swoja firmą. Jak widac komputer obsługujesz , szukaj parcy mobilnej , którą będziesz wykonywać w domu. Albo trać czas na walkę z zusem, twój wybór. Ja się odwoływałam do sądu i z retinopatią wcześniaczą między innymi , okiem po wylewa i utratą całkowitą widzenia nie wygrałam .wiec albo sieskupisz na licytowaniu jaka ja chora jestem , albo weźmiesz sprawy w swoje ręce.

Gość gość
Odoczytałam , po pierwsze orzeczenie o stopniu niepełnosprawności nie jest chorobą, celakia kwestia diety. Wiem , bo mi podejrzewali. Cukrzyca nie jestchorobą uniemożliwiającą pracę. Moja znajoma ma i pracuje w przeydszkolu. Bierze leki i kontroluje cukier. Nerwica serca angina pectoris co drugi polak to ma , leki na to są, i wystraczy brać leki abu to stonowac. Ja mam arytmię i niedotlenienie i jakoś to az tak ńie przeszkadza. Co do przetoki się nie wypowiem. Piescisz się ze sobą, pewnie od małego rodzice cie wychowywali w przekonaniu oj jaka ty biedna i wychowali lesera , który kombinuje jak się nie narobić.

Gość kitka90
Nie znacie chorób wiec czemu tak sadzicie ze jestem zdolna do pracy jak ja nawet nie czuje kiedy mam spadek cukru czesto pogotowie u mnie bywa 3 razy poronilam przez cukry bo nie potrafie sobie poradzic z cukrzyca mam częste hipoglikemie jeszcze w pracy bym krzywde zrobiła sobie Lub komus chetniebym poszla do pracy

Gość kitka90
A takim co chodzili do szkoly specjalnej to odrazu przyznaja rente a chorym nie

Gość kitka90
Uznali mnie za całkowicie niezdolna do pracy ale sporma decyzja renty zus nie chca przyznac

Gość kitka90
Co w tym wypadku mam zrobić? ???? Pomóżcie

Gość gość
Jesteś zdolna do pracy i ZUS dobrze robi że nie chce ci dać renty. Społeczeństwo czyli ja nie wyraża zgody na to żeby na nas pasożytować. Jakąś pracę możesz zawsze wykonywać niezależnie od tego jak bardzo jesteś chora.