Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy rodzice maja prawo zabierać mi pieniądze?

Polecane posty

Gość gość

Mam 16 lat i ostatnio była u nas moja chrzestna, dała mi 1000 zł,a rodzice je zabrali bo stwierdzili, że ja je zaraz wydam, a tak to wydadzą na moje książki do szkoły itd..I to już nie pierwszy raz, jak dostałam np biżuterie na komunię jak byłam mała też mi wszystko zabrali, jak dostaję od np babc***iądze na świeta zabierają i tłumaczą, zę to i tak na mnie bo płacą za własnie książki, za moje wyżywienie itd, a im samym pieniędzy nie brakuje Robią fair? Mam iść teraz do pracy na wakacje i jak powiedziałam, że kasa będzie tym razem dla mnie to skonczyło się awanturą, ze jestem niewdzieczną gówniarą bo oni mnie od małego utrzymują i i tak nigdy im tego nie spłace

Gość gość
marna prowokacj

Gość gość
Utrzymuja cie bo cie splodzili i maja taki obowiazek. Jak oni Twoje prezenty wydaja na twoje podstawowe utrzymanie to wspolczuje. Moi rodzice prezenty finansowe odkladali na konto, po czym kiedy zdalam mature moglam z nich korzystac, ale moje wydatki byly sprawdzone i limitowane.

Gość gość
Nie no, oni uważają, że powinnam być im wdzieczna ze mnie utrzymywali cale zycie, nawet w nerwach nie raz nazywali darmozjadem, pasozytem itd, co prawda mam na ubrania i takie tam rzeczy to nie moge powiedziec, ze nie, ale np tych 1000 zł juz sobie sama wydac nie mogłam

Gość gość
Prowo czy nie, ja znam takie historie. Rodzice mojego chrzesniaka za kase z komunii jego starszej siostry pojechali sobie na wakacje. Ja tez otworzylam konto dla niego i z roznych okazji wrzucam tam pieniadze. Bedzie pelnoletni, kase dostanie, moze im da. Jego decyzja, ale pazerni rodzice ode mnie grosza bezposrednio nie dostana. Chyba, ze byliby w ciezkiej sutuacji, a tak nie jest.

Gość gość
ja tam wierze,bo mialam to samo.ani pieniedzy z komunii ani innej uroczystosci.babcia mi dawala pieniadze na swieta po kryjomu,bo by mi zaraz zabrali.jak poszlam dorobic w wieku 16 lat i zarobilam oczywiscie marne grosze,to i tak musialam z tego polowe oddac.dodam,ze rodzice biedni nie byli.

Gość gość
Powiedz rodzicom że dług który zaciągnęłaś od rodziców spłacisz własnym dzieciom, uważam że rodzice nie mają prawa zabierać ci ani podarowane ani zarobione przez ciebie pieniądze.

Gość gość
Smutne historie opowiadacie :-( jako dziecko mialam skarbonke i czasami rodzice ode mnie pożyczali kase. Ale zawsze oddawali i to z "nawiązką". Ja od swojego dziecka tez czasami brałam za pozwoleniem, bo mi brakowało np. na jedzenie... ale zawsze oddawałam (wiecej niz mi pożyczyło). Bo w zyciu różnie bywa. Ale żeby zabierać tak sobie, bo to tylko dziecko i po co mu kasa? Nie rozumiem jak tak można. ..

Gość gość
potem mamy sytuacje jak mamy,w ten sposob wychowuja ludzi,ktorzy maja zakodowane,ze na pieniadze nie zasluguja i pracuja juz jako dorosli za pensje glodowe.druga sprawa to niezaradnosc,jak niby mlody czlowiek ma byc zaradny,skoro nigdy nie mial do dyspozycji nawet malej sumy pieniedzy?co zarobi to od razu wyda,logiczne,bo cieszy sie czyms,czego nigdy nie mial.

Gość gość
Moj tata opowiadał mi nie raz, że kiedys dostał pieniadze od chrzestnej. Tak się cieszył bo w koncu mial na wymarzoną książke. Poszedl, kupił. Radosc nie z tej ziemi. A matka (jak chrzestna wyjechała) go za to zbiła bo mial oddac jej tą kase... do dzis to pamieta :-( starszy człowiek, a ma łzy w oczach jak o tym opowiada..

Gość gość
ja bym na twoim miejscu zadzwoniła do chrzestnej i powiedziała,że rodzice zabrali ci te pieniądze ,niech zadzwoni do nich i powie ,że pieniądze dała tobie i mogłaś je wydać na co chcesz, niech spalą się ze wstydu

Gość AAAAA

Zadaj im pytanie CO TO JEST PREZENT