Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tez teskinicie za TYPOWO POLSKA roslinnoscia z waszego DZIECINSTWA?

Polecane posty

Gość gość

a jak wy, tez teskinicie za roslinami waszego dziecinstwa? coraz mniej widzi sie typowe rosliny jak bez, bujony, narcyze, lewkonie, astry. wszedzie tylko pelno tuji, srebrnych swierkow i innych niepolskich roslin. SZKODA:( nawet na wsiach zniszczyli piekny polski krajobraz obcymi roslinami:(

Gość gość
Trochę tak, ale nie znam nawet ich nazw. Było coś z wielkimi liśćmi, z czego robiliśmy parasole, krzewy z białymi kulkami, którymi się rzucaliśmy itd. Tylko za "dzadami"(rzepami) nie tęsknie ;)

Gość gość
Tęsknię za jaśminem

Gość gość
ja pamietam mak jadalny, zrywalam taki mak, robilam dziure w glowce i wsypywalam zawartsc do buzi. cudowne wspomnienia:) albo roslina podobna do trawy, ktora rosnie na podmoklych terenach. my to nazywalismy maslo lub maselko. wyciagalo sie takie zdzblo tak, by u dolu pokazal sie mieciukli jasmozielony koniec i to wlasnie to bylo maslo.pycha:)

Gość gość
Wie ktos jak sie nazywaja takie wysokie kwiaty, ktore czesto mozna zobaczyc na starych fotografiach?

Gość gość
Mak :-) tez lubiłam zjesc. Babi placek- czy jakos tak... takie listki zielone soczyste, malutkie w ksztacie... serduszka? Chabry. Maki. Malwy. Piekne kwiaty :-)

Gość gość
P********e pokrzywy i osty :(

Gość gość
17:03 Chodzi ci chyba własnie o malwy... :-) moja mama sadziła je pod oknami :-)

Gość gość
to gdzie wy mieszkacie, ze nie widzicie maków, malw, boldeneżu czyli kaliny (to z białymi kulkami), bzu, jaśminu, aster czy innych kwiatów? Na mazowszu wszędzie tego pełno. A to od parasoli i wielkich liści to po prostu rabarbar :)

Gość gość
dużo też irysów, narcyzów, tulipanów. Nie wiem tylko co nazywasz bujonami. Co to takiego? Mnóstwo też peonii. Uważam, że wszystkie kwiaty mojego dzieciństwa, a było ono baaaaaaaaaaaaaaaaardzo dawno :D nadal rosną w ogródkach

Gość gość
17:18 Jadac nawet na wies widze tylko tuje, swierki, ale kwiatow mało.. (Wielkopolska)

Gość gość
BUJONY to na naszych ziemiach po prostu piwonie:) mieszkam na ziemi dobrzynskiej.

Gość gość
I wszędzie k***wskie mlecze

Gość gość
Prawda :-) Malwy są przepiekne :-) moja mama je uwielbiała :-)

piwonie ... kwiaty mojego dzieciństwa :) dlatego teraz mam ich kilka rodzajów :)

Gość gość
I nikt nie mial kosiarek do traw, po prostu w ogrodkach byly tylko kwiaty albo warzywa. a w ogrodach owocowych przepuscilo sie od czasu do czasu kika krowek i trawka byla zjedzona a i przy okazji ziemia nawoz dostala:D

Gość gość
I chujnia nad chujnią czyli jaskry

Gość gość
Mlecze były dobre dla królików. Dziadek mnie zawsze wysyłał na zbiory, plus -świeża trawka.. wpieprzały az im się uszy trzesły :-D

Gość gość
mlecze i pokrzywy to tez typowo polskie i zdrowe:) babcia dawnymi czasy scinala te rzogowki, jak je nazywala, kroila wielkim nozem na drobno, dodawala srutu, zalewala woda, a gesi i kaczki az sikaly z radosci jak takie zarlo mialy przed dziobami. potem juz najedzone ociezalym krokiem szly w kierunku pobliskiego stawu, do ktorego naplywala woda z tez pobliskiego zrodla.

Gość gość
A w stawach jebane żabieńce . Gniło toto i jebało na odległość.

Gość gość
kaczence rosly w szerokim rowie kolo mojego domu , sliczne takie zolciutkie :)

Gość gość
I lilje wodne.. cudo. Teraz sa chyba pod ochroną. Bedac ostatnio nad jednym stawem (mąż zabrał mnie na ryby;-) )widziałam je. Zamykały się na wieczor :-)

Gość gość
Dokładnie. Krowy, kozy, koniki, to były dawne "kosiarki do trawy" :-D w czasach mego dzieciństwa to koza buszowała w trawie, ale babci kwiaty też czasami zeżarła :-D

Gość gość
u moich dziadkow krowy i byki pasly sie w kolo jablonek z papierowkami, bo tyle ich zawsze bylo, ze babcia nie dawala rady tego przerobic. :) a sciana przed ogrodkiem z kwiatami i warzywami byla obrosnieta winogronem. latem trzeba bylo odgarniac te zielone lodygi od okien bo nie bylo w kuchni i w pokoju swiatla. a swieze winogrono mialam po otworzeniu okna, fajnie nie?:D

Gość gość
Malwy rzadko widuje juz niestety. A to z duzymi liscmi,to moze po prostu lopian? Pospolity chwast, kiedys. Tak samo jak maki i chabry w zbozu, tatarak. Kaczencow od niemal dziecinstwa nie widzialsm, tak samo jal fiolkow. Za to sa zagraniczne wynalazki,niestety

Gość gość
Ja pamietam lilie szczegolnie fioletowe,:)Jakies inne kolory chyba tez mialy , chyba rozowe? Moze ktos wie

Gość gość
lilie fioletowe? Nie pomyliłaś z czymś innym? Lilie to na ogół białe, różowe i łososiowe były. Nigdy fioletowych nie widziałam Świetne tez dalie olbrzymie, nazywane też georginiami :) I pachnąca wieczorami maciejka albo tytoń ozdobny

Gość gość
a może te lilie z irysami pomyliłaś? Bo tych najwięcej fioletowych i jasno żółtych było