Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co zrobić z mieszkaniem?

Polecane posty

Gość gość

Wykupiliśmy z mężem mieszkanie, mamy ponad 70 lat. Wychowywaliśmy wnuka- wnuk jest sierotą, który do dziś mieszka z nami. Wnuk ma 20 lat. Zastanawiamy się z mężem, co zrobić z tym mieszkaniem. Mąż nie zgadza się, byśmy je teraz- za życia przepisali na wnuka, tylko mówi, że po naszej śmierci wnuk przecież będzie mógł tutaj nadal mieszkać. Mamy też syna, ale z synem kontakt wygląda tak, ze zadzwoni raz na rok i koniec. Nie interesuje się nami w ogóle. Wnuka mamy jednego, wnuk nie ma nikogo prócz nas. CZy mąż ma rację, by za życia nie zapisywać niczego wnukowi?

Gość gość
To chybaprowo, ale jak nie wydziedziczycie syna to po śmierci syn zgarnie meiszkanie a wnuk zostanie z niczym.

Gość gość
Wnuk we wszystkim nam w domu pomaga, opiekuje się nami, robi zakupy. Uczy się i pracuje za parę groszy. Czy mąż ma rację, ze nie należy nikomu niczego zapisywać?

Gość gość
Nie chcemy wydziedziczać syna, to nasze dziecko, choć problemy z nim były zawsze, bo nadużywa alkoholu, rodzinę ma gdzieś. A gdybyśmy napisali testament, że po naszej śmierci wnuk ma tutaj pozostać? Czy to coś zmieni?

Gość gość
Nie chcę, by wnuk został z niczym, on sporo w zyciu przeszedł, stracił w wypadku rodziców, nie ma nikogo prócz nas. Ja bym mu zapisała to mieszkanie, ale mąż sie nie zgadza. To było mieszkanie, kytóre mąż dostał z zakładu pracy, niedawno je wykupiliśmy za małe pieniądze, ale jako że dostał je lata temu mąż, to on o nim decyduje i nie chce się zgodzić, by za jego życia coś, co jest jego przepisywano nawet na wnuka, którego kocha. Mąz ma 76 lat, trudno mu przemówić do głowy

Gość gość
Nie znam sie az tak, ale generalnie po rodzicach dziedziczą dzieci. Możecie wnukowi udział w mieszkaniu dać - to go zabezpieczy. Bo może być taka sytuacja -> dziedziczy Wasz syn, on wydziedzicza Waszego wnuka i potem w obce ręce idzie mieszkanie. najlepiej popytać prawnika (są darmowe biura porad prawnych w różnych miastach)

Gość gośćula
syna należy wydziedziczyć i spisać testament z zapisem że mieszkanie w całości przepisują Państwo na wnuka ,przykro wydziedziczać własne dziecko ,ale z tego co Pani pisze będzie to najrozsądniejsze rozwiązanieby zabezpieczyc wnuka który Państwu pomaga i najpewniej z Państwem zostanie do końca. teraz prosze nic nie przepisywać ,a sporządzić stosowny testament,który w razie potrzeby zawsze można zmienić.

Gość gość
co ma na myśli mąż, rozumując w taki sposób? to, że wnuk nie będzie się już zajmować wami, a tylko myśleć o spadku? to, że będzie chciał "przyspieszyć" otrzymanie spadku? czy to, że syn nic wtedy nie dostanie? należałoby dowiedzieć się o sytuacji prawnej: czy wnuk automatycznie dziedziczy mieszkanie (na współ z synem?). po drugie, zastanowić się, co chcecie przepisać wnukowi, a co synowi. najczęściej w przypadku nieruchomości przepisanej na kilka osób powstaje problem podziału majątku.

Gość gość
http://www.infor.pl/prawo/spadki/zasady-dziedziczenia/78816,Kto-i-kiedy-jest-uprawniony-do-dziedziczenia.html Dzieci Po zmarłym dziedziczą zarówno jego dzieci „małżeńskie” jak i pozamałżeńskie – podobnie jak dzieci przysposobione. Jeśli dziecko nie dożyło otwarcia spadku – dziedziczą jego zstępni (dzieci, wnuki).

Gość gość
mozna zrobic zapis u notariusza, ze po waszej smierci mieszkanie przechodzi na wnuka. wasz syn bedzie mogl sie wtedy co najwyzej upomniec o zachowek w wysokosci 10% majątku

Gość gość
i że jedna osoba nie może spłacić drugiej, dochodzi do sprzedaży nieruchomości. tak jest w przypadku wynajmowanych mieszkań (obie strony dzielą się pieniędzmi z wynajmu, ale że żadna z osób nie korzysta z mieszkania, zaczynają więc myśleć o sprzedaży), w przypadku zamieszkania (jedna ze stron korzysta z mieszkania a druga nie, więc ta druga osoba chce spłaty swojej części i z braku takich pieniędzy dochodzi do sprzedaży nieruchomości) czy w przypadku wspólnego gruntu (działkę dzieli się na kilka części, a że żadna ze stron nie ma jej na własność i nie jest możliwe spłacić pozostałych, sprzedaje się grunt). w przypadku podziału spadku mieszkanie nie będzie mieć jednego właściciela. a najpierw trzeba mieć prawo do dziedziczenia.

Gość gość
Najlepiej do dobrego notariusza (moi rodzice korzystali z uslug pani Sitnickiej-Urbaniak jakbyscie szukali kogos w wawie) i spiszcie testament. Albo tak jak to jest u nas: przepisanie mieszkania ale z zaznaczeniem ze do konca zycia musze sie opiekowac rodzicami i zapewnic im dach nad glowa

Gość gość
Dokładnie, myślę, że udanie się w tej sprawie do dobrego notariusza to świetny pomysł. Kiedy podpisywałam intercyzę, korzystałam z pomocy http://jeziorscy.com.pl/ - to bardzo dobra kancelaria prowadzona przez uczciwe osoby.

Gość gość
Myślę, że pomysł z przepisaniem mieszkania po Waszej śmierci na wnuka jest bardzo dobry. Tak jak ktoś powiedział wcześniej, dobrze byłoby skonsultować to z notariuszem i umieścić taki zapis. Kiedy potrzebowałem pomocy notarialnej, skorzystałem z http://www.notariuszkarczewska.pl/ - to kompetentna osoba.