Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię Namir. Czy zbyt kontrowersyjne?

Polecane posty

Gość gość
Bardzo ładne,niepospolite imię,nie tak jak kolejny Kubuś,Filipek,Brajanek,ja swojej córce dałam też niezwykłe imię i tak naprawdę tylko dwa razy spotkałam się z krytyką czy dezaprobatą,natomiast reakcja większości jest pozytywna,każdy twierdzi że to piękne niespotykane imię i co ważniejsze naprawdę pasujące do córki.Sama noszę imię swego czasu bardzo popularne, nadawane zbyt często-w mojej klasie było 7 dziewcząt o tym imieniu więc tak naprawdę zalatywało pospolitością i nie cierpię tego imienia do dziś

Gość gość
mnie tez sie kojarzy z arabami, ciekawe czemu tak jest

Gość gość
Zastanawia mnie co ty taka niewyżyta jesteś. Nie ponazywałaś się zabawek w dzieciństwie? Może spraw sobie psa i na tym polu puszczaj wodze wyobraźni. Imię jest do d**y bo dziwaczne i dzieciak będzie na każdym kroku musiał tłumaczyć co ono znaczy, i dlaczego akurat tak ma na imię. Cholera, trochę odpowiedzialności za kogoś. Te nieszczęsne dziecko nie będzie twoją własnością (jak się tutaj niektórym dysfunkcyjnym matkom wydaje).

Gość gość
a mi się podoba to imię i nie uważam żeby z tego powodu mieli dziecko wyśmiewać, ale może ktoś zakompleksiony i bez poczucia własnej wartości by się bał nadać to imię swojemu dziecku...

Gość ksennnaaaa
Moj syn ma na imie Janosch, i kocham to imie. Dodam tylko, ze nie mieszkamy w Polsce.

Gość gość
ja syna nazwałabym Seweryn

Gość gość
Dlaczego agresją ma być odpowiedzią na pytanie? Jakie niewyzycie? Pytam opinie i stosowną argumentację. Nie przesadzajmy, że imieniem można skrzywdzić dziecko (no chyba,że jest ono obraźliwe albo wskazuje na przedmiot) do każdego można się przyzwyczaić a czy się podoba to znajdą się i tacy dla których będzie ładne a dla innych brzydkie. Mam na imię Marika. I wiele razy spotykalam się z pytaniami "czy pisze się przez c czy przez k" "czy to polskie imię" ale wtedy to ją miałam kogoś za idiote, który nie umie słuchać bądź takiego, który ma utarte schematy i nie przyjmuje zmian. No bo imiona się zmieniaja. Te, które były kontrowersyjne dzisiaj takimi nie są. Zaznacza, że urodziłam się w latach 80 i to dopiero było imię dziwaczne. a dziś? Jak każde inne. I pewnie duży ma w tym udział wokalistka reggae o ksywie Marika

Gość gość
Dlaczego dziecko ma tłumaczyć, że ma tak na imię? Nie rozumiem. Ma tak bo zostało mu nadane proste, po co dopisywać teorię.

Gość gość
Mi sie bardzo podoba :) Naprawde piekne imie I staropolskie.Slyszalam je juz wczesniej ale fajnie,ze je przypominialas bo akurat moja bratowa bedzie miala chlopca I jak jej powiedzialam to imie to sie bardzo spodobalo(bratu tez) I znaczenie ma swietnie-ten co przynosi pokoj :)

Gość gość
Mam wrazenie,ze czepiaja sie tego imienia mamy Ani,Kasi czy Kubusia czy Kacperka ;)

Gość gość
Dzieki za podpowiedz!Szukam tez imienia dla synka I przyznaje,ze Namir mi sie spodobalo. Zapytam dzis meza moze sie zgodzi :) Myslelismy o Krzesimirze lub Radzimirze ale Namir skoro jest polskim imieniem bije dla mnie tamte na glowe :)

Gość gość
Watek umarł?Czy napisze tu ktoś jeszcze nt tego imienia?

Gość gość
Mohammed jest teraz modne, zwlaszcza w Londynie :D Idz z czasem.

Gość gość
Mi również kojarzy się "arabsko", ale moze dlatego, ze kazdego dnia w moim mieście mijam kebabownię pod szyldem Namir

Gość gość
Nikt nie odpowiedział na pytanie, w jakich książkach tak często występuje imię Namir, aby nieoczytany plebs mógł sie z nimi zapoznać. :p

Gość gość
Głupia nie jestem, ale znawczynią imion również nie i to imię zdecydowanie kojarzy mi się z imionami arabskimi. Sądzę, że wiele osób będzie kojarzyło je podobnie dlatego proponowałabym poszukać innego imienia.

Gość gość
" Nie przesadzajmy, że imieniem można skrzywdzić dziecko " X Otóż można. Mój mąż ma właśnie takie nietypowe imię. Imię samo w sobie jest popularne, ale nie w naszym pokoleniu, ale pokoleniu naszych dziadków/rodziców. To imię typu Mieczysław. Mąż dość słabo wspomina okres dorastania, kiedy te jego imię było powodem do zaczepek i docinek ze strony kolegów, nienawidził swojego imienia w tym okresie naprawdę mocno. Tak więc drogie panie szukające na siłę mega oryginalnego imienia pamiętajcie o tym, że dziecko może go nienawidzić...

Gość gość
Popieram gościa wyżej-bez względu na genezę imienia- Namir będzie się kojarzył zdecydowanej większości z arabskim imieniem jak np.Samir,Amir,ZDECYDOWANIE odradzałabym nadawanie tak brzmiącego imienia dziecku w Polsce-będzie miało mnóstwo kłopotów w przyszłości a i rodzice również