Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama niskiej dziewczynki

Trzylatki niskiego wzrostu szukam mam.

Polecane posty

Gość mama niskiej dziewczynki

Czy jakaś mama ma ten sam problem.

Gość gość
A ile ma twoje dziecko wzrostu?

Gość gość
To ile wzrostu ma Ztwoja córka ?

Gość gość
Moja skończy za 5 dni 3 latka i ma 89 cm wzrostu.

Gość gość
Moja skonczy 3 latka za miesiąc z groszami i ma 96 cm

Gość mama małej dziewczynki
To duża dziewczynka moja to drobinka juz się martwię wcześniej odpisałam jako gośc rzadko tutaj się udzielam

sorry mały miało być

Gość gość
przy niedoczynności tarczycy lyb nietolerancji glutenu może być niskorosłośc, trzeba zrobić tsh, ft3, ft4, anty tpo, badanie na gluten TTg, i jescze ew. hormon wzrostu, ale to dokładnie nie wiem jak sie robi, czy nie w warunkach szpitalnych

Gość gość
No ale to napisz ile ma tego wzrostu ??

Wszystko robiłam i jest ok.

napisałam jako gośc przez pomyłkę 89 cm.

Gość gość
Oj to wcale nie tak mało, wśród znajomych sporo dzieciaków w tym wieku ma wzrost co twoja córka. Ja bym sie nie martwila. A ty wysoka jestes, twoj maz ?

Ja mam 160cm, małżonek 173 cm. ja juz sobie wkręciłam mukowiscydoze bo nie rośnie mało je 2 razy miałą zapalenie oskrzeli. Troche poczytałam w necie i mam dosyć

Gość gość
sorry ale po kim ma być wysoka, geny robią swoje

Gość gość
Ja mam niskiego synka - 4 lata 4 miesiące i 99 cm wzrostu (3-10 centyl). Zrobiłam wszystkie badania zalecone przez pediatrę, wyniki wyszły w porządku. Na wszelki wypadek zapisałam się też na wizytę do bardzo dobrej endokrynolog dziecięcej, która potwierdziła, że nie ma na razie powodów do niepokoju. Często mierz małą i jeśli jej wzrost utrzymuje się ciągle w tym samym miejscu siatki centylowej, to jest ok.

Gość gość
Boże, mój ma 28 miesięcy i 98 cm. Ja się boję w odwrotną stronę.... :(

Ja też chodze do endokrynologa moja mała urodziłą się z niedoczynnośćią przez rok brałą eutyrox ale teraz jest ok co 3 mce kontrola, powiedziała mi to co Tobie. Mierzyć co pół roku na jednej miarce (czyli u pediatry ) Ale nie wiem czemu ta mukowiscydoza mi przyszła na myśl . Moja córka w ogóle nie pije mleka odkąd skończyła 9 mcy , je mało jest typowym niejadkiem - jedzenie to walka. Bardzo dobrze sie rozwija. A ja rycze jak bóbr bo mam czarne myśli.

Gość gość
No chyba Cię poniosło z tą muko 89 cm to jest w granicach normy Moja cora miała na 3 l 90 cm i nie była najniższa w przedszkolu A swoją droga to chyba czas już zaakceptować że dziecko będzie niskiego wzrostu bo rodzice do wysokich nie należą

Oby tak było jak mówisz , nie mam nic przeciwko że córka jest mała ale wszyscy gadają za mała ....nic nie poradze że sie martwię. Dodatkowo dzisiaj poszłam do lekarza z małą bo miała w nocy temp okazało się że to zapalenie ucha , lekarz wypytał min o stolce więc powiedziałam że mała wypróznia sie co 2 dzień ale stolce są bardzo śmierdzące (sorry za opis). więc on zainsynuował mi coś takiego plus właśnie mały wzrost.

Gość gość
zmień lekarza

Gość gość
Ale coCi zainsynuował?

Gość gość
spokojnie... to jeszcze norma, dolna granica, ale norma, przecież dzieci tak, jak dorośli są różnej postury, normalne, geny, poza tym dzieci różnie rosną, niektóre szybko w pierwszych latach i później się zatrzymują, inne szybko dopiero znacznie później... najważniejsze czy rośnie sukcesywnie, powinno średnio przybyć ok. 10 cm na rok, ale i 8 cm, to chyba norma, już dobrze nie pamiętam, sprawdź to dokładnie...

Gość gość
Mój w październiku będzie miał 3 lata...Ma ok. 90 cm, to jest jakoś 10 centyl, no jest z mniejszych dzieci, ale wagę też ma w 10 centylu, więc jest proporcjonalny. Ostatnio widziałam chłopca znacznie mniejszego od mojego ;). My z mężem oboje nie mamy nawet 170 cm, więc wiadomo czego się spodziewać ;). No ale rośnie, przybywa mu, więc nie ma czym się martwić.

Gość gość
Ale przecież dzieci po narodzinach mają badania przesiewowe na mukowiscydozę.

Gość gość
Twoja córka po prostu nie ma po kim być wysoka. Moja ma dwa latka i 85 cm, ale mojej siostry córeczka ma trzy latka i też 85 cm. Nasza mama ma 150cm. Ja mam 175cm, moja siostra 170cm.

Gość gość
a jakie ma tsh ?

tsh 2,9 poprzednie 2,5 . ft4 1,3.

Gość gość
skoro wyniki badań ok,a wy nie jesteście wysocy to daj dziecku spokój i nie wkręcaj się w jakąś muko, tym bardziej, że dziecko pewnie miało badanie na to po urodzeniu. Dzieci rosną skokowo, ewentualnie zrób jeszcze poziom wit d3, 25OHD, często u dzieci z problemową tarczycą może być niedobór, a to tez wpływa na wzrost.

Poziom witaminy D też ma ok ma ponad 40 a normy są od 30. Tarczycę też robia przesiewową i nic mi do domu nie przyszło, a jednak w 2 tyg zycia miałą podwyższoną

Gość gość
a jakie miała objawy, że w 2 tyg. robili jej badania na tarczycę ? a ta d3 to dolna granica, można podawać wit, albo dużo słońca