Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wakacje za granicą bez znajomości języka

Polecane posty

Gość gość

Bardzo chciałabym polecieć na wakacje za granicę. Niestety nie znam języka obcego i wstydzę się, że nie będę umiała w hotelu odpowiedzieć na proste pytania. Wiele razy byłam za granicą, ale zawsze w obecności osób, które trochę znały język angielski. Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji?

Gość gość
Czy ktoś z was nie znając jezyka jezdzi na wakacje za granice?

Gość gość
ja jeżdżę chociaż znam angielski w wersji szczątkowej

Gość gość
Kup jakąkolwiek książeczkę z rozmówkami angielskimi i z wymową i poradzisz sobie w hotelu, na lotnisku czy w restauracji bez problemu.

Gość gość
turyści na całym swiecie mają podobne potrzeby, bez znajomości języka spokojnie się za granicą przetrwa:). Kiedyś byłam na Węgrzech na kempingu, gdzie właścicielka tylko po węgiersku nawijała i dałam radę. Łazienki pokazała , cenę napisała i grało :)

Gość gość
Bez angielskiego troche slabo. Ja w tym roku wybieram się do Norwegii z http://polartravel.pl/ i nie mowie ani slowa po norwesku, mam nadzieje ze w miare dobry angielski mnie uratuje :)

Gość gość
Nie przesadzaj, co innego wyjechać za pracą a co innego na wakacje. Myślę, że spokojnie się porozumiesz a co do hoteli to można znaleźć rezydenta Polaka, chyba że lecisz na inny kontynent? No i nie rozumiem jak można nie znać wcale języka - żadnego? Przecież jakąś szkołę skończyłaś, coś chyba zapamiętałaś? Ja mam certyfikat z j.angielskiego, ale nie wszędzie po angielsku się dogadać można... Byłam z mężem w Grecji, w takim małym miasteczku podczas zwiedzania chciałam zapytać, ale mnie nikt nie rozumiał... spróbowałam po rosyjsku - zrozumieli. Wcale nie musi być angielski.

Gość gość
pokazujesz kase( czy doope, zależy) i to jest język międzynarodowy, nie widze problemu

Gość gość
Uwierz mi setki tysięcy Polaków jezdzi na wakacje za pracą a nawet mieszka na stałe za granicą nie znając języka w podstawowym stopniu komunikatywnym od tego są gesty i półsłówka :D

Gość gość
na migi się wszędzie dogadasz więc to nie problem:) Ja jadę z mężem właśńie szykujemy się i zbieram y informacje i czytam, że mam darmowe wypłaty we wszystkich bankomatach, bo mam konto w getin banku. Chociaż problem ilości gotówki którą muszę zabrać mi odpada.

Gość zuzka9991
To, ze masz kartę i możesz za free wypłacać kasę za granicą nie oznacza, że masz nie brać żadnej gotówki. A co jeśli bankomaty nie przyjmą twojej karty? Na pieszo wrócisz do PL? Na Twoim miejscu wymieniłabym trochę gotówki chociażby w tym kantorze http://ergokantor.pl Z tego co widziałam mają bardzo atrakcyjny kurs i nie pobierają zadnych prowizji. Co do dogadania się bez znajomości języka to można się zawsze trochę poduczyć chociaż podstawowych zwrotów. Poza tym język migowy jest uniwersalny więc też powinien pomóc. Nie można dać się ograniczać.

Gość gość
Nie ma się co przejmować , że nie znasz języka. Tylko tanie loty Cię powinny interesować. https://www.fru.pl/ szukaj tutaj promocji. Ja zawsze latam z nimi :)

Gość werdiso
ja niestety należę do tych osób, co mają duże opory przed mówieniem i wstydzę się rozmawiać po angielsku. Dlatego podróżujemy z biurem podróży, mamy swoje sprawdzone Coral Travel, wszystko jest zorganizowane, nie trzeba ogarniać nic samemu, hotelu, lotów, więc dla mnie idealnie. A w tym roku lecimy do Turcji. nie mogę się już doczekać, bo mamy super oferte i dużo atrakcji

Gość gość
Pracuję w hotelu i wierzycie mi , nie jest tak, że wszyscy goście mówią po angielsku, zwłaszcza podczas wakacyjnych podróży ludzie są różni. Jakoś nie zauważyłem żeby też się jakoś wstydzili brakiem możliwości porozumienia. To chyba nasze polskie kompleksy.

Gość gość
będziesz łazić jak dałniak hahaha

Gość gość
Aplikacje w telefonie są mega pomocne w takim przypadku. Translator, Omnibus, itp. i nie ma strachu ;)