Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy wasze dzieci trzymaly glowke prosto ciagniete za raczki

Polecane posty

Gość gość

jw. moj syn ma prawie 5miesiecy a jeszcze nie utrzymuje glowki. Na brzuchu normalnie podnosi do gory

Gość gość
nie ciagnij go za raczko. To niezdrowe dla dziecka. Jak podnosi na lezaco wszystko jest OK.

Gość gość
ja nie podnosze, robi to pediatra na kazdej wizycie....tez mi sie to nie podoba

Gość gość
U nas była położną wczoraj, ciagnela za rączki a maly nic - ma 3,5 miesiąca. Mówiła, że czeka nas rehabilitacja. Zdziwilam się, bo maly niemal cale dnie leży na brzuchu i lubi te pozycje.

Gość gość
Mój syn na sali poporodowej głowę trzymał :-) córa miała WNM i słabą szyję i była rehabilitowana

Gość gość
U nas dopiero w 6 miesiącu. Też się martwiłam, aż tu nagle załapał. Teraz ma 9 m-cy, turla się, obraca wokół własnej osi, widzę że zaczyna przybierać pozycję do raczkowania. Wszystko robi troszkę później, ale robi, tzn. ciągle są jakieś postępy. Także się nie martw.

Gość gość
moja mala miala 4 miesiace. niestety ma slabe napiecie miesniowe i jest rehabilitowana. ja nie uwazam ze jak dziecko wszystko pozniej robi to jest ok. to moze miec zle skutki w przyszlosci

Gość gość
a ja się zdziwiłam bo u nas pediatra już 2 mis stwierdził słabe napięcie właśnie dlatego że syn nie chce ciągnąc główki, jak leży na brzuszku podnosi główkę bez problemu, i trzyma dość długo jak mu to powiedziałam to położył małego i po tym stwierdził że poczekamy jeszcze mies a jak dalej nie będzie chciał ciągnąc główki jak trzyma się go za raczki to czeka na rehabilitacja , wydaje mi się że przesadza

Gość gość
Moj pediatra nie ciagnie corki za raczki. Sama delikatnie sprawdzilam i corka nie ciagnie glowki. Ma 3.5m-ca. Na brzuchu potrafi dlugo utrzymac glowe w gorze,na rekach trzyma glowke w pionie,przwwraca sie juz z plecow na brzuch i czasem odwrotnie,wiec nie panikuje

Gość gość
u nas córa ma 4,5 msc i teraz zaczyna trzymac,jest wczesniakiem i bedzie miec rehabilitacje

Gość gość
Moja pediatra mówiła, że jeżeli to jedyny niepokojący objaw to nie ma powodów do interwencji. Mój syn też nie ciągnął do 4 mca aż przestałam sprawdzać. nigdy nie był rehabilitowany. Raczkować zaczął jak miał 7-8 mcy, chodzić w 11 mcu, także wszystko w normie.

Gość gość
Córka szybko mając niecałe 3 miesiące ale też szybko chodziła, bo mając 9 miesięcy a syn koło miesiąca później i też chodził miesiąc później.

Gość gość
Nos go duzo na rekach i w chuscie, wtedy zadna rehabilitacja mu nie bedzie potrzebna.

Gość gość
kładź dziecko na brzuchu!!!!! w tej pozycji dziecko podnosi główkę i wzmacnia mięśnie karku

Gość gość
To tzw. próba trakcji, ważny test neurologiczny. Syn załapał po kilku próbach na przełomie 3/4 mca, ale nie powinno się tego robić samemu.

Gość gość
Kiedys baby nie lataly z kazdym pierdnieciem i kupka do pediatry i dzieci jakos rozwijaly sie normalnie. A teraz w kolko daja skiefowania od specjalisty do specjalisty i matki wariuja. Jasne,ze jak pojdzie sie do lekarza to on ZAWSZE cos znajdzie.

Gość gość
gość 2245 to nie chcodzi o latanie po lekarzach tylko lekarze teraz sami robią problem przy rutynowej kontroli, bo jak mi lekarz powiedział że 2 m dziecko powinno tą główkę dxiwgac to jak dla mnie uważam że to trochę za wczesnie

Gość gość
obaj synowie długo nie trzymali, nie mieli słabego ani wzmożonego napięcia, starszy chodził w 11 miesiącu, młodszy w 15 mies. ciekawe a czym może zaszkodzić nie trzymanie jej w określonym czasie? tylko jakim czasie? nikt tego nie powiedział dzieciaki moje sa nadzwyczaj sportowo rozwinięte, w czym im zaszkodziło nie trzymanie?

Gość gość
pisząc, że wszystko robi troszkę później, miałam na myśli 1,2 max 3 miesiące niż przeciętnie wskazywany termin. Skoro przeciętnie, to znaczy, że można wcześniej, a można później. Opóźnienie rzędu pół roku na pewno by mnie zmartwiło. Ale skoro są dzieci, które chodzą w wieku 10 miesięcy, a są i takie, które startują mając 1,5 roku, tzn. że moje słowa nie są aż taką herezją. I czym niby może skutkować w przyszłości to, że robi wszystko po kolei, tylko 2 m-ce później, a specjalista pediatra nie widzi powodów do zmartwień???