Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

znajomi się dziwią pożyczka na wakacje

Polecane posty

Gość gość

Co roku biorę X pożyczki z pracy i jedziemy na wakacje - jedne latem jedne zimą. Znajomi sie dziwią. Nie ruszam odkładanej kasy - część leży na lokacie część inwestuję inaczej ale procent większy niż w przypadku pożyczki. Poważnie to takie dziwne?

Gość gość
Nigdy nie wzielabym pozyczki na wakacje, wystarczy odkladac co miesiac a na wakacje sie uzbiera po co martwic sie ratami

Gość gość
tez nie więzłabym pożyczki na wakacje bo dla mnie to glupie .

Gość gość
Ci co się dziwią chyba nie wiedzą, że pożyczki z pracy są super opłacalne. Też zawsze z nich korzystam, u mnie odsetki wynoszą 0,01 procent pozyczanej kwoty, więc nic tylko brać i inwestować albo odkładać na lokatę.

Gość gość autorkaaa
No ale ja i tak odkładam kasę oprócz tego a rat jako takich nie płacę, bo mi z wypłaty sciągają bezpośrednio.

Gość gość
Dokładnie. Osoby które piszą, ze nie wzięłyby pożyczki chyba nie do końca jarzą o jaką pożyczkę chodzi. Ja co roku biorę i odkładam. Sama pożyczka kosztuje mnie 50 pln - jakieś opłaty manipulacyjne. Przez rok spłacam i biorę następną.

Gość gość
Jezus, a ile masz teraz zysku z półrocznej lokaty? (bo jak rozumiem, przed wzięciem kolejnej pożyczki starą trzeba spłacić). Nawet jak bierzesz 10 tysięcy, to i tak zysk z tego śmieszny. Kiedyś mialo to sens, jak lokaty były na 10%, ale teraz? Nawet jeśli ta pożyczka kosztuje 50 zl, to wolałabym sobie za to coś kupić. Rozumiem, jeśli komuś trudno odłożyć, bo marnie zarabia, ale branie byle brać?

Gość picka
a ja nie uważam że to coś dziwnego...w zeszłym roku brałam niewilką pozyczkę w Lendonie i nie miałam problemów...w tym roku też podobnie pewnie zrobię. jak ktoś nie musi to sie dziwi...ale dużo osób pożycza pieniadze

Gość gość
My mamy bez oplat pożyczkę w pracy, z każdej pensji biora jakiś grosz i zbierasz wklady, potem mozna brać 3krotnosc wkladow. Wkladow nie likwiduje bo wtedy zbiera sie od nowa po okresie karencji. Jeżeli nic mnie nie kosztuje wzięcie 12 tys i wsadzenie ich na oszczędnościowe czy lokatę to czemu nie? Ratę biora z pensji i jest juz inaczej bo mamy mniejszy zarobek i tez z tego zyjemy i jeszcze cos odlozymy a jak pozyczki nie bralam to ten tysiak miesiecznie gdzieś sie rozplywal. No i zawsze jakiś smieszny procent mamy. Na wakacje odkladam z pensji q to zbieramy na większy cel ale jakoś to przybywa a nie...

Gość gość
ja tez tak robię. Wole normalnie odkładać pieniądze, a na wakacje brać pożyczkę z pracy. Potem miesięcznie spłacam 300 zł i jakos udaje mi sie to "upchnąć" między wydatkami. moim problemem jest to, że nie potrafię oszczędzać. A tak mam 300 zł mniej i za tyle muszę przeżyć.

Gość gość
ja uważam że dobrze robisz. Często pożyczki w pracy sa bez zadnych kosztów wiec bierzesz ją a potem spłacasz z bieżących wydatków. Sama mam spore oszczednosci i czasami biore jakies sprzęty na raty. Chociażby po to zeby budować sobie pozytywna historie kredytową:D

Gość gość
a ja też wzięłam pożyczkę na wakacje, nie ma w tym nic dziwnego, korzystałam np. z ekspres kasy, świetna firma polecam każdemu, mają jasne zasady i bardzo szybko przelewają pieniądze. no i wymagają jedynie dowodu osobistego. pieniądze niedługo oddam, a na fajne wakacje pojadę, więc super!