Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktochcesz

NERWICA A DEREALIZACJA

Polecane posty

Gość ktochcesz

Witam, jestem młody mam taki przypadek że byłem młody byłem wstydliwy,nieśmialy,obsesje mialem na moim wygladzie ze jestem brzydki,zaczołem spozywać alkohol dawal mi ulge we wszystkim i byl to moj lek na moje zycie pilem 4 lata, akutalnie nie pije i dostalem jakby odciecia od rzeczywistosci ze czuje sie jak bym był pijany wyczytalem ze jest to derealizacja kto mial taki problem jak ja? Moze byc ze mam nerwice natrect i wlasnie dd mam?

Gość gość
ile masz lat?

Gość gość
codziennie piles?

Gość ktochcesz
Tak przez 4 lata zawsze 6 piw od 18 do 23 ale z rana nic kompletnie. Ale nie pije pół roku a to ciagle jest wiec to nie moze byc z alkoholu wedlug mnie.To jest takie odczucie jakbym był ciagle na kacu taki pół pijany odrealniony i mam zaburzenia widzenia ze rozmyty obraz,snieg optyczyny,mroczki itp czysty KAC. To jest taki stan jak jest przed omdleniem.Albo jak wypijesz 2 piwa i wchodzisz w ten dziwny stan chyba wiesz o czym mowie.

Gość gość
to ty robiles te wszystkie badania?

Gość gość
Mam to samo i wiele wiecej, bez zadnego alkoholu. Jestem otepiala non stop jakbym snila na jawie. Czuje sie jak w innym wymiarze. Podswiadomie przelanczam sie na inny stan swiadomosci. To jest straszne. Nieznajomi mysla ze biore narkotyki. Sparalizowana lekiem, caly czas sie boje z epizodami zlosci lub rozpaczy. Szkoda ze nie mam napadow eufori tylko dominuje obnizony nastroj. Sa momenty kiedy jest ok, nieliczne. Nie potrafie normalnie funkcjonowac w spoleczenstwie, komunikowac sie z ludzmi. Intensywnie odczuwam zmysly. Zwracam uwage na detale. Odpoczywam psychicznie na lonie natury, wsrod zwierzat i tylko to daje mi szczescie. Ale samotnosc i brak bliskosci nie daja mi spokoju, a niezaspokojone potrzeby budza narastajaca frustracje. Nie potrafie nawiazac glebszej relacji z dugim czlowiekiem. Jestem kompletnie niedostepna emocjonalnie. Zywie jednoczesnie sprzeczne uczucia, od fanatyzmu i uwielbienia do wrogosci i nienawisci. Mam swoj fetysz i jednokierunkowe upodobanie odnosnie typu urody, ktorych to posiadaczy idealizuje. Nie rozumiem schematow spolecznych. Posiadanie partnera, chlopaka, bratniej duszy to dla mnie abstrakcja. Myslalam, ze to nerwica lekowa z natrectwami i derealizacja - choc i w to nie chcialam uwierzyc na poczatku , ale coraz wiecej wskazuje na to ze mam takze Zespol Aspergera. Rodzina nie akceptuje mnie w pelni, nie toleruja "malych" odmiennosci. Nie wiedza ze to jest choroba, a nie cecha osobowosci i specjalnie wywoluja u mnie poczucie winny(dlaczego jestes taka, a nie inna). A nerwica niestety jest i byla zawsze przez ludzi bagatelizowana. Bo przeciez teraz kazdy zmaga sie ze stresem i nerwami. Tyle ze zaawansowana nerwica tak bardzo dziala destrukcyjnie na czlowieka, zarowno psychicznie jak i fizycznie, ze zamienia jego zycie w horror. Stajemy sie czyms od czego uciekalismy, robimy wszystko zeby uwstecznic samorozwoj. Codzienne "rytualy" to nic w porownaniu z sila autodestrukcji, jaka wyrzadza nam nasz wlasny umysl, wyniszczajac nas od srodka.

Gość gość
szukajcie wsparcia specjalistów, grup wsparcia, z tego da się wyjść tylko trzeba działać, nie poddawać się! nidgy w życiu!

Gość ktochcesz
Wiec masz na mysli ze to nerwica lekowa i derealizacja? Tak robilem wszystkie te badania prywatnie.

Gość ktochcesz
A mozesz wlasnie opisac ten stan inny? Ja mam wlasnie taki jakby w śnie,zaburzenia widzenia mam do tego ze obraz jakis rozmyty,dwuwymiarowy idzie powiedziec tak jakbym ciagle byl pijany taki odrealniony od rzeczywistosci idzie powiedziec.. i ciagle spac mi sie chce i nic wiecej robic.To jest taki stan te "odrealnienie" jakby ktos wstrzymal powietrze i wypuscil po czasie jakby mial juz mdlec i takie poczucie mam 24/h ? tez takie samo masz?

Gość gość
sam przestales pic czy byles na terapii?

Gość gość
ja jestem studentem medycyny i tez to mam. Zawsze bylem introwertykiem, zawsze mialem nerwice, zawsze bylem zestresowany. Mialem i derealizacje i depersonalizacje. To jest choroba icd 10 f 40.0, f 40.1, f 40.2 Z tego co sie dowiedzialem chociazby z zajec na psychiatrii to jest to deregulacja ukladu HPA czyli podwzgorze przysadka nadnercza w najwiekszym stopniu, w mniejszym nieprawidlowosci w fukcjonowaniu ukladu limbicznego.

Gość ktochcesz
Sam przestałem, nie byłem na terapi.Jak przestalem dostalem silnego stresu.Gosc mozesz cos wiecej powiedziec o tej derealizacji gdzie sie udac i jak to wyleczyc? Bylem u psychiatry dostalem ssri i rispolept i zero efektow jeszcze bardziej to mialem.

Gość ktochcesz
A co derealizacji to slyszalem wlasnie ze nerwica to powoduje a głownie stres,jest to spadek dopaminy i zwiekszenie adrenaliny,i czy sa na to jakies badania konkretne? I ze to jest wina neuropraznikow ze sa nie rowne.i w tym problem jak je wyrownac