Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Astygmatyzm u dziecka wada wzroku

Polecane posty

Gość gość

Spotkał się ktoś z tym? jak to się leczy?

Gość gość
Przedevwszystkim powinnas to skonsultowac z innym okulista. Moja kolezanka byla z synem stwiedzono astygmatyzm i dostal okulary. Jednak bardzo zle je znosil bolala go glowa potykal sie gdy poszla do innego okulisty ten powiedzial ze gdyby dziecko dluzej chodzilo wbtych okularach zepsuloby sobie wzrok. Koniecznie druga wizyta u innego okulisty

Gość gość
Ja mam. Nosze okulary ze szklami cylindrycznymi. Mozna tez nosic szkla kontaktowe toryczne. Kiedys byly na zamowienie, teraz nie wiem, bo nie nosze. Zyc zyje, bez szkiel mam zamazane widzenie odleglych rzeczy, takie lekko podwojne. Od mruzenia oczu, by zlapac ostrosc widzenia, zrobila mi sie lwia zmarszczka :) Niech dziecko nosi okulary. Jest jeszcze operacja laserowa oka, ale nigdy sie nie zaglebialam. slyszalam ze moze czesto glowa bolec przy ast. Ale ja nigdy tego nie doswiadczylam. Okulary pomagaja.

Ja mam astygmatyzm, od 5 roku życia noszę okulary, od 20 soczewki kontaktowe. Całkowicie astygmatyzm można usunąć tylko laserowo ale po 21 r.ż. i wada nie może sie już zmieniać. Przy każdych nowych okularach głową trochę boli zanim oczy sie przyzwyczaja do innej mocy. Ból powinien ustąpić po kilku dniach.

Gość gość
A czy okulary nie korygują tej wady?

Gość Anka Jankowska
W Centrum Handlowym Janki w Vision Express, przy zakupie kompletnej pary okularów, za wybrane oprawki zapłacicie nawet do 70% mniej, polecam serdecznie;) promocja trwa przez całe wakacje, tj. do 31 sierpnia 2015:)

Gość kareninaanna
Przede wszystkim okulary, oczywiście odpowiednie przepisze okulista, ja podaję jeszcze dodatkowo córce witaminy do rozpuszczania gold luteina dla dzieci, zeby troche ten wzrok odciązyc na ile mogę, bo luteina na oczy dobrze działa, jest tez np w szpinaku i brokułach,, ale które dziecko to zje ;))

Gość gość
Jeśli jest astygmatyzm to nie sadze żeby dało się wyleczyc, zwłaszcza, że wykryto u dziecka. Jest to wadą z która można żyć i nie powoduje jakichś większych konsekwencji, ale nie leczona (jeśli nie będzie nosić odpowiednich szkieł) będzie się pogłębiać i dziecko będzie słabiej widziało. Czasem wykrywa się astygmatyzm z małymi cylindrami i na dobra sprawe można przeliczyć na normalna wadę sferyczną także wszystko zależy jak duże cylindry

Gość djagorka
no wlasnie chyba warto wspomagać oczy dziecka od wewnątrz -zdrową dieta, wlasnie ta gold luteina też jest dobra.....no i jak trzeba to okulary korekcyjne - teraz to nie jest żadna nowość ani problem :)

Gość niebka
tak ja też to daje moim pociechom, rozpuszczalne saszetki sa świetne, chętnie piją a ja jestem spokojnijsza jak przesiaduja przed kompem lub tv!

Gość szue
no wlasnie widziałam że są fajne, sama zaczełam teraz od roku szkolnego dawać swoim pociechom. biorąchętnie - nie mam problemu z dawaniem a mam nadzieje ze zadbam w ten sposób o ich wzrok!

Gość Nasti

Astygmatyzm to nie koniec świata. Najważniejsze, to aby dziecko było pod kontrolą dobrego specjalisty i nosił dobrze dobrane okulary. Nam pomogli w OOK spektrum http://www.spektrum.wroc.pl/ Niestety z tego co sie dowiedzieliśmy, to astygmatyzm nie jest wadą, którą da się skorygować i powoduje ograniczenie widzenia, dlatego tak ważne jest noszenie okularków przez dziecko.