Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do osób noszących soczewki

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym zapytać o kilka rzeczy, bo jestem początkująca w tym temacie. Po wizycie u optyka dostałam soczewki jednodniowe na wypróbowanie. Jest na nich napisana moc i krzywizna (8,5). Natomiast teraz chciałabym zamówić przez internet soczewki dwutygodniowe i też trzeba wybrać krzywiznę, ale do wyboru jest tylko 8,4 i 8,8. Nie chcę po raz kolejny gnać do optyka wyrzucać kasę. Czy jeżeli na tych jednodniowych mam 8,5 to tu będzie 8,4? I jeszcze jedno pytanie: czy do takich soczewek nadaje się każdy płyn czy do każdych jakiś konkretny?

Gość gość
wybierz z krzywizną wyypisana przez lekarza. Kobieto, az tak ci szkoda kilku złotych więcej??? Może jeszcze wybierzesz inna moic, " bo taniej??" co tez ci ludzie maja w głowach... (PS. nosze soczewki od 12 r ,życia, a mam lat 41.)W najlepszym wypadku, soczewka będzie cie uwierac, albo nie bedzie sie trzymac. dodam, w najlepszym...

Gość gość
Kilka złotych? 50 zł to dla mnie nie kilka. Czytaj ze zrozumieniem: krzywizna na soczewkach jednodniowych to 8,5 (wypisana przez optyka) a na soczewkach dwutygodniowych jest do wyboru tylko 8,4 i 8,8 więc zależy to najwyraźniej od tego czy jednodniowe czy dwutygodniowe

Gość gość
Potwierdzam, nie eksperymentuj z krzywizną. Od okulisty miałam 8.7, po kilku miesiącach stwierdziłam, że na allegro są o połowę tańsze i zamówiłam tam, nie zwracając uwagi, że to było 8.6... i musiałam je wyrzucić, uwierały bardzo, a niby różnica tylko 0.1. Teraz zawsze sprawdzam przed zakupem dwa razy.

Gość gość
Aaaa, no i ja noszę miesięczne, nie wiem jak jest w przypadku jednodniowych.

Gość gość
Bez przesady. Ja też noszę od kilkunastu lat. Jeśli zmienisz z 8,5 na 8,4 krzywiznę, powinno być dobrze. To prawda, że ona jest istotna, ale różne firmy i różne rodzaje soczewek mają różne przedziały. Sam okulista to mówił. Więc spokojnie kup. Małe prawdopodobieństwo, że wystąpi jakiś problem. A, jak będą uwierać, to pójdziesz do optyka, ale naprawdę mała szansa na to. A płynu możesz używać różnych firm. Ważne, żeby to był płyn do czyszczenia, a nie tylko do przechowywania. Do osoby powyżej: to nie jest kwestia oszczędzania, tylko jedna firma na krzywizny co 0,2, inna co 0,5.

Gość gość
Najlepiej byłoby, żebyś na początek kupiła tylko jedną parę tych dwutygodniowych i sprawdziła, jak się czujesz. Jak będzie ok, to następnym razem sobie zamówisz komplet.