Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moje dziecko ma niedobór witaminy D

Polecane posty

Gość gość

dziś odebrałam wyniki badań, ma niedobór wit. D bardzo sie martwię, we wtorek idę do lekarza, czy której z Was dziecko miało niedobór D? czy będą jakieś poważne skutki. syn ma 2 lata

Gość gość
Jakieś 80% lud******ażdym wieku ma niedobory tej witaminy. U dzieci jest to o tyle groźniejsze, że może prowadzić do krzywicy. Lekarz przepisze co trzeba :)

Gość gość
A czy twoje dziecko ma któreś z poniższych objawów : pocenie, wystające na boki żebra, wypukla klatka piersiowa?

Gość gość
bardzo się denerwuję, a czy skutki braku tej witaminy da się zlikwidować? czy jesli nadrobimy niedobór to wszystko będzie dobrze? boje się że syn będzie miał jakieś dolegliwości. dawałam codziennie jesień zima a na wiosnę lato co 2 dzień. teraz pluję sobie w brodę że to moja wina. na krzywicę to był "badany" tzn rok temu oglądał go lekarz i było ok, wiec badań nie robiłam, dopiero teraz lekarka stwierdziła że zrobimy tak żeby sprawdzić.

Gość gość
ma takie szerokie żeberka, ale lekarz oglądał dziecko i było ok. ale mąż ma takie żebra i dużą klatkę piersiową, wiec to chyba taka uroda. miał sprawdzane ciemiączko wiele razy i wszystko ok. głowy z tyłu nie ma płaskiej.

Gość gość
no zalowalas 9 zl miesiecznie i masz skutki. od urodzenia dziecko musi dostawac wit d. dzieki niej czlowiek dlugo zyje.

Gość gość
nie żałowałam ale tak mi powiedział lekarz , ze w lecie może co drugi dzień.

Gość gość
poczytaj Ziębę o vit. D - jest bardzo ważna, ale nie panikuj - i przy okazji powiedz mi ile CIę to badanie kosztowało, bo sama też muszę zrobić dzieciom?

Gość gość
Ja robiłam na własna rękę to badanie, właśnie m.in. po przeczytaniu książki Zięby. I mi i synowi wyszło praktycznie 0. Syn ma 4,5 roku i dostawał ta witaminę do 1,5 r.z. Nie wiedziałam, ze trzeba podawać cały czas i żaden z mądrych pediatrów nawet słowa o tym nie wspomniał. Po kuracji 3 miesięcznej dawka 400% zds zrobiłam powtórkę i oboje jesteśmy na granicy poziomu niskiego, czyli mamy ok. 30 (nie pamietam jednostki). W lecie będziemy brać 3 razy w tygodniu. Koszt od 60 w przychodni zwykłej do 110 zł w Lux Medzie. W kilku innych przychodniach był pomiędzy, a badanie robi jedno laboratorium w moim mieście.

Gość gość
No i nie martw sie, jak nie ma objawów, to raczej wszystko jest ok. Nie wiem jak długo moj syn miał braki, pewnie bardzo długo... Polecam krople drjacobs. Najlepszy skład jaki znalazłam na rynku. Może nie sa tanie, ale taka buteleczka dla 2 osób to chyba na rok starczy. I jak u nas bardzo szybko podniosły poziom wit. D.

Gość gość
Dzięki:) I podnoszę, bo wazny temat.

Gość gość
autorka: u mnie W-wa takie badanie ok 100-120 zł. no właśnie lekarze twierdzą żeby nie robić badań "bo po co" ja po kilkunastu wizytach u różnych lekarzy przez 1, 5 roku zwątpiłam w nich. nie mają pojęcia o wielu rzeczach, tzn mają wyryte na blachę wiedzę którą im wciskają na studiach, a potem zero poszerzania wiedzy, nie są oczytani.

Gość gość
Cóż, współczuję lekarzy. Albo kraju - nie wiem, czy jest jakaś zależność. Ja nie mieszkam w Polsce, wiem, że tu pediatra czy lekarz ogólny mają zalecenie uczestnictwa w iluś seminariach doszkalających co najmniej co dwa lata. Plus sami z siebie się dokształcają, bo to podnosi kwalifikacje -> wpływa na zarobki, więc po prostu nawet finansowo się opłaca. I jak tu przyjechałam to pierwszą rzeczą przy zapisie do lekarza było pełne badanie krwi, z wit. D włącznie (niedobór był ogromny, suplementuję ją teraz jesienią i zimą zawsze, nawet przy tym wyniki coroczne wychodzą na granicy normy), kilka innych badań przeglądowych i odnowienie szczepień na kilka chorób. Wszystko za darmo, w ramach tutejszej "kasy chorych", i za robienie tego z zalecaną częstotliwością nie płacę ani grosza, za tę wit. D czy wiele innych leków też nie.

Gość gość
niedobór witamin nie zawsze musi za sobą ciągnąć poważne skutki. Lekarz powinien Ci powiedzieć co robić by witaminy weszły spowrotem na swoje tory. Poszukaj naturalnych sposobów na uzyskanie witamin na tej stronie http://adamed.expert/ , często znajdziesz ciekawe i mądre publikacje.

Gość gość
Ja sie tak zastanawiam jak to bylo 50-60 lat temu, dzieci nie braly zadnych witamin a w swoim otoczeniu nie znam nikigo chorego na krzywice ani na inne choroby, a moj***abki mialy po 10 dzieci a prababki jeszcze wiecej, wujenki, stryjenki to samo mnostwo dzieci wszystkie zdrowe, jak to jest z tymi witaminami?

Gość gość
gość dziś , 50-60 lat temu dziec***iły tran :)

Gość gość
nie znasz? A skąd te wszystkie osteoporozy i sztuczne szczęki ?

Gość gość
Mój gin prowadząc ciążę mówił jak ważna jest vitd3, zalecił przyjmowanie już w ciąży. Dzidziuś urodził się super zdrowy. Dziś ma roczek i ze względu na to, że jest spory i szybciutko się rozwija podaję mu vitd3- 1000j.

Gość Julka11182
Niestety często nie zdajemy sobie sprawy że niedobór witaminy D może być na prawdę dla nas oraz naszej rodziny bardzo szkodliwe. Wiele osób także nie ma stwierdzonego badaniami niedoboru witaminy. Warto w tym przypadku się przepadać i zobaczyć czy mamy niedobór witaminy D. Zresztą jak przeczytacie informacje http://www.naturalnawitaminazycia.pl/niedobor-witaminy-d-objawy to na pewno przekonacie się co do tego że takie badania trzeba zrobić. Na tej stronie przeczytamy także jak powinniśmy działać w przypadku stwierdzenia takiego niedoboru witaminy.

Gość gość

Na niedobory witamin i mikroelementów warto testy wykonać w  3mmedical.pl, bo dosłownie wszystko jest podane szczegółowo. Widzisz w jak na dłoni, co musisz zmienić, aby przywrócić równowagę w organizmie. A to rzadko spotykana sprawa.