Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Arta 22

Co robić? Nastolatka.

Polecane posty

Witam, mam 18 lat (za 4 mies skończę 19), mój chłopak pół miesiąca temu skończył 18 lat. Podejrzewam, że jestem w ciąży. Okres spóźnia mi się już 5 dni i brzuch okropnie mnie boli. Bardzo się wstydzę tego, co się dzieje.. Boję się nawet iść do apteki po test. Co mam robić?

Gość gość
ja bym rano wyciągneła zaskórniaka 100 zł i poleciała do apteki po tabletke poronną , moze by zadzialala :O

Gość gość
Swietna rada z ta tabletka, na prawde. Chyba kazdy wie ze dzialaja do 72h. Pozniej, jak w ciazy jesr faktyczie, urodzilaby jeszcze to dziecko chore, lub niepelnosprawne...

Tabletka poronna? nie byłabym w stanie tego zrobić. to jednak dziecko, ono nie jest winne.. to moja wina, nasza.. a nie tej małej istoty, która nie wiadomo czy jest.. Ale oby jej nie było..

Gość gość
Niech chłopak kupi test. 5-dniowe opóźnienie, zwłaszcza przy takiej pogodzie to nic szczególnego. Podstawą do podejrzeń o ciążę jest seks bez zabezpieczenia.

Chłopak mieszka 70km ode mnie, więc tu byłby ogromny problem..

Gość gość
To kup test w hipermarkecie/drogerii. Lepszy jest płytkowy.

W jakich marketach/drogeriach mogę taki test kupić? I ile takie testy kosztują?

Gość gość
To nie ze jestes w ciazy,lecz jestescie w ciazy.U nas bylo proste bo chcielismy dziecko mialam ponad 20lat.Wszystko przejal moj maz nie ma takiej sprawy co by sie wstydzil z reszta ja mam podobnie.Dopiero w trzecim miesiacu bylismy potwierdzic ciaze u ginekologa.Maz zawsze byl i jest podczas kazdego badania nawet na fotelu bo nie jestem dewota by sie krepowac partnera zyciowego a clakiem obcego faceta ginekologa nie byl by to ciemnogrod!Wspieram maz porody.A co do obecnosci mamy prawo miec osobe bliska podczas badan i zabiegow nawet w szpitalu ust 2008r art 21 Prawo Pacjenta decyduje zawsze pacjent nie lekarz o owej obecnosci.A takie przezycia lacza zwiazek i maz czuje sie potrzebny nie by tylko splodzic i dac kase po latach bedzie zdradzal gdy bedziesz izolowac go od badan i porodow.Duzo maz pomaga w domu w pracach bym nie musiala za duzo sie meczyc bo widzial co przeszlam przy porodach i badaniach.

My nie chcemy tego dziecka. wiadomo, młody wiek, ja mam jeszcze rok szkoły (w maju matura), chłopak jeszcze 2 lata szkoły.. za wcześnie na zakładanie rodziny. jednakże chłopak wspiera mnie choć czuję to, że sam bardzo się boi..

Gość gość
Brak słów dla twojej głupoty. Test kosztuje ok 10zł. Najtańszy chyba 6zł.dzieciaki się biorą za dzieci.

Bardzo proszę mnie nie obrażać.. Nie mam siły na znoszenie takich słów. Nie jestem 15-16 latką, ale mam prawie 19, a to już chyba bardziej normalne..

Gość gość
19 lat to wcale nie tak dużo...

Gość gość
8:14 - nie dzieciaki. ona juz ma ponad 18. kiedys to byl normalny czas na rodzenie

leć po tabletki poronne. Masz jeszcze czas, najwyżej skrzepami ci będzie wylatywać jak za późno je weźmiesz.

Gość gość
jak sie okaze ze jestes w ciazy - musisz pogadac z rodzicami. Moze ci pomoga. Sama rodzilam wczesnie - ale to wtedy nic prawie nie bylo o antykoncepcji (to bylo 25 lat temu). Mialam wtedy 15 lat. Dzieki rodzicom dalam rade. Teraz moj syn jest dorosly i caly czas powtarza ze docenia to ze sie nim zajelam.

Już napisałam, że tabletki poronne nie wchodzą w grę. Tylko jako tym rozmawiać z rodzicami?

Gość gość
Zrób najpierw test, nie ma się czego wstydzić, w aptece nie takie rzeczy kupują a sprzedający mają gdzieś, kto co kupuje. Raz było śmiesznie jak przede mną 13-latek próbował kupić viagrę :) Mnie w upały często spóźnia się, czasem nawet ponad tydzień. Jesli okaże się, że jesteś to nie przerywaj nauki, nawet gdybyś miała zdawać maturę po urodzeniu dziecka, da się, gorzej uczyć się jak maleństwo już jest na świecie ....

Szkoły przerywać nie miałam zamiaru, czeka mnie matura i egzamin zawodowy. Ale oby się okazało, żeto tylko upały i stres (strach przed ciążą i 4 dni temu miałam egzamin na prawo jazdy) ;)

Gość gość
Test można kupić np. w Tesco tam gdzie prezerwatywy, w dziale tzw. półka zdrowia, możesz skorzystać z kasy samoobsługowej. W Rossmanie też kupisz bez problemu.

Gość gość
Kup test. Jak wyjdzie pozytywny, pójdź do ginekologa. Jesteś pełnoletnia, więc na razie rodzice nie muszą o tym wiedzieć. Jak wyjdzie negatywny, a nadal nie dostaniesz okresu jeszcze przez parę dni, to też idź do ginekologa. Rodzicom powiedz, jak będziesz miała pewność, że jesteś w ciąży.