Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćmama

Odstawienie od piersi. pomocy

Polecane posty

Gość gośćmama

Drogie mamy. Jak odstawić 11miesięczne dziecko od piersi, które nie toleruje butelek, smoczka, a w nocy nie zaśnie bez piersi? :( Od czego zacząć. Doradzi któraś?

Gość gość
Mm, kubek niekapek. Trzeba bylo wcześniej zacząć, a nie w 11 miesiącu się obudzilas. Coś poza piersią je?

Gość gośćmama
Hmm nie obudziłam się. Syn pił z butelki jak mnie nie było w domu. Tak samo smoczek. Pewnego dnia odrzucił wszystko. Kubek niekapek daje mu codziennie. Rzuca nim. Pozatym je wszystko. Na śniadanie kaszka na gęsto łyżeczka, obiad, jogurty, owoce, jajecznice, chrupki kukurydziane.

Gość gość
Po jednym karmieniu na kilka dni odstawiaj, zastepuj to jedzeniem lub mm. Za miesiac bedzie odstawiony a ty nie bedziesz musiala sie truc tabletkami na zatrzymanie mleka. Ja odstawilam corke jak miala 16 miesiecy od kp w nocy, trwalo to dwie noce a trzecia przespala cala. Bez placzu sie nie dalo ale bylam pewna decyzji. Mysle ze tego ci brakuje, takiej pewnosci i zdecydowania, ze chcesz odstawic.

Gość gość
Mój tez na 11 mczy i tez nie lubi smoczka, mm rzadko:( ma stałe posiłki ale usnie albo w wózku albo przy piersi:( wcześniej usypiał sam a przez zeby sie zmieniło:(!!!!

Gość gośćmama
Racja. Brakuje mi pewności, że tego właśnie chce. W dzień problemu nie ma żadnego, bo je wszystko, nie musi mieć piersi, ale jak jestem w domu i jest tak gorąco jak teraz to mu daje, żeby się napil. Jak mnie nie ma pije wodę ,np łyżeczką. Najgorzej w nocy. Jak się budzi i wrzeszczy o pierś to co mam zrobić? Nosić go, bujać? Leżeć z nim na łóżku? I czekać aż się zmęczy? On naprawdę potrafi się drzec o ta pierś jakby go ze skory obdzierali, ale tylko w nocy. W dzień jest kochanym grzecznym, mało marudzacym dzieckiem. Jestem też swiaodma że sama go tego nauczyłam, że na każde zawołanie dawalam pierś.

Gość gośćmama
Mój też właśnie jak zaczęły mu zęby wychodzić tak odrzucił butlę i smoka!!

Gość gość
No coz, dlatego ja karmilam w nocy wlasnie do tych 16 miesiecy. Wczesniej mloda plakala tak, ze serce mi sie krajalo. Widzialam, ze nie jest gotowa na odstawienie. Po roczku wyszly piatki, corka tez zaczela wiecej rozumiec. Mowilam jej, ze w nocy mleko spi. Duzo tez pomogl maz.

Gość gość
Up

Gość gość
Ja odstawiłam 15m i musiałam zrobić to drastycznie bo inaczej nie dałabym rady słuchać lament do następnego karmienia..posmarowałam sutki solą robił kilka podejść jest twardy..po tyg był dostawiany..ale było mega ciężko..wył nic nie chciał ..nawet się napić nie chciał choć wiem.że chciał..bo po kilku godzinach płaczu chcę się pić..też był bezbutelkowy i bezsmoczkowy..pił z bidonu..ju

Gość gość
musisz podjąć decyzję - odstawiasz albo jeszcze nie. Nie da się trochę podkarmić, a trochę odstawić, bo dziecko w nocy nie jest głodne, tylko lubi Twoją bliskość, ssanie. Moja córka jak miała 11 m-cy budziła się już co 1,5 godziny na "karmienie". W końcu postanowiłam KONIEC. 3 noce popłakiwała. Noszenie, niekapek z wodą. Czwartą noc przespała całą - to był szok. I już nagle nie była głodna. Co do usypiania przy piersi to jakieś 2 tygodnie wcześniej przesłałam ją karmic przed snem, za to wdrożyłam czytanie książeczek. I potem już było ok