Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co jest potrzebne maluchowi? zwariować można...

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży i okazuje się że nie mam pojęcia co tak naprawdę potrzebuję dla dziecka, jakieś rożki nie rożki ja nawet nie wiem co to takiego... poratujcie błagam!

Gość gość
przecież jest wiele list z wyprawkami dla dziecka. Poza tym są tematy dotyczace tego co się sprawdziło a co niekoniecznie.

Gość gość
w chuj rzeczy jest potrzebnych,az mi sie nie chce pisac

Gość gość
nigdzie nie znalazłam info o tych wszystkich buteleczkach na mleko herbatkę czy co tam dzieciak potrzebuje, końcówki, smoczki. Nie wiem... za dużo tego wszystkiego, nie nadaję się po prostu

Gość mamuska z trojka dzieci
Jestem mama trojki dzieci. Rożek to taka mała kołderka;) dla noworodka i małego niemowlaka, potrzebna tylko na samym poczatku zycia maluszka. Fajne to jest bo mozna owinac dziecko (zawijasz w trojkat to dziecko i przewaznie jest ten rozek na rzep, albo zawiazywany, dzieki rozkowi łatwiej dziecko chwycic, bo przeciez po urodzeniu jego ciało jest małe i watle, nawet samo głowy nie podnosi , wiec taki rozek jakby usztywnia ciałko i pozwala bezpiecznie złapac w nim dziecko, a poza tym dzidzius maly mowia, ze im bardziej owiniety tym lepiej sie czuje, bo w srodowisku brzucha mamy miał tez ciasno, wiaodmo, ze jak juz ma pół roku i siada to rozek juz niepotrzebny. Fajne sa rożki z taki usztywniana gąbka na pleckach,mozna ja do prania rozka wyłozyc i potem włozyc. Fajnie miec kilka tetrowych pieluch, przydaja sie do kapieli, ja wkładam do wanienki pieluszke, zeby dzidzius w wannie lezał na niej a nie na plastikowej wannnie, mozesz tez taka pieluszke tetrowa uzyc w kapieli jako polewaczki, jak moj maz trzyma maluszka w wodzie, ja w tym czasie maczam pieluszke tetrowa w wodzie i potem wykreca na maluszka głowke i raczki . Tetrowa pieluszka przydaje sie tez do tzw. odbijania. Kłade wtedy pieluche sobie na ramie, zeby dzidzius nie opieral sie np., o moja szorstk a bluzke ktora moz e go uczulac, bo maluszki sie uczulaja na jakies tam poliestrowe czarne farbowane rzeczy, wiec taka pieluszka sie przyda, czasem do przykrycia buzki maluszka jak gdzies z nim jedziesz w nosidle, a jest wiatr, to mozesz delikatnie pieluszka przykryc. Przydadza ci sie tez nozyzki specjalne dla maluszka kupisz w kazdym sklepie z dziudziusiowymi rzeczami, dobre bo bezpieczne maja koncowki, a dzidziusiowy rosna szybko paznkoncie, mozesz kupic tez pilniczek zestawie. Z kremow polecam emolium i oilatum, bo nie uczulaja, nie polecam johnson and johnoson maja wiecej chemii te kremy niz powinny. Polecam tez kupic waciki dla dzieci, przydaja sie do mycia buzki, moga byc zwykłe waciki, bo niemowlakowi malutkiemu, myjesz buzke wacikiem umoczonym w przygowanej wodzie. Przyda Ci sie kocyk jakis cieplejszy wiadomo roznie z pogoda, Potrzebna butelka najlepiej antykolkowa, taka z najmniejsza dziurka zeby dziudzius sie nie dławił. Sa dwa rodzaje smoczkow takie do herbatek z jedna dziurka malutka i do mleka z wieksza dziurka. Pamietaj ze noworodkowi jak najmniejszy smoczek do butelki z najmniejsza dziurka zeby sie nie dławil . Oczywiscie zapas pampersow. Zalezy kiedy rodzisz ja teraz w upaly mam tylko bodziaki z krotkim rekawkiem. Jak urodzisz pozniej to wiaodmo, ze cieplejsze rzeczy. Czapeczki sie przydadza, bo male dziecko traci cieplo przez głowke. Na spacer zawsze czapeczka, badz jak wietrzysz mieszkanie lub po kapaniu . Nosidelko do samochodu czyli fotelik. Wozek , Torba do wozka do roznych roznosci dla dzidziusia. Kosmetyki SUDOCREM NA ODPARZENIA, oliwka bambino najlepsza na swiecie, do smarowania glowki zapobiega ciemieniusze, jak nasmarujesz glowke przed kapaniem to zapobiega ciemieniusze. Trabka do wyciagania smarkow raczej juz poszła w niepamiec. Jak kupuje wode morska do psikania do noska, psikam w nosek jedna dziurke i wyciagam takim aspiratorem do nosa kupiłam w aptece cena 30 zł, ale jest super wciagam powietrze i wyciagam w ten sposob smarki dzidziusiowi ktory sam smarkac nie umie przeciez:) witamina k i d , ale mi dała połozna dajesz codziennie chyba do 3 miesiaca zycia. Wozek najlepiej kupic z duzymi pompowanymi kolami i paskami badz resorami jak mieszkasz na wsi, miejskie moga byc kauczukowe kółka, badz plastikowe. szampon bambino do wlosow, acha i reczniki kapielowe dla dzidziusia bo po kapieli musisz go w cos wytrzec i polecam przewijak taki za 30 zł na łozeczko plastikowy mozna go wszedzie polozyc, na lozeczku, na pralce, ja klade na zlewie jak kapie i tam go przebieram, ale mam duzy zlew z duzym blatem wiec na tym blacie kłade dzidziusia...

Gość gość
itd i itd

Gość gość
Rozka wcale nie potrzebujesz, wystarczy grubszy kocyk. Butelka najmniejsza 150ml, jeśli planujesz karmić piersią to jedna na początek wystarczy. Do tego smoczek najmniejszy. Ja planuję kupić firmy tommy tippee czy jakoś tak, antykolkowe.

Gość gość
niemowlak jest mało wymagający: kołdra, koc, materac, łóżko i wózek, a oraz jakaś butelka, wiadomo, karmisz czy nie karmisz piersią, ale czasami trzeba wyjść.

Gość gość
Po prostu nie wiem co powiedzieć! Skarbnica wiedzy! Bardzo dziękuję!!! nawet mi do głowy nie przyszło że bluzka może dziecko uczulić. Niby proste rzeczy ale jeszcze nie potrafię tak myśleć. Zapisałam sobie cały post. Jestem szczerze wzruszona. Naprawdę bardzo dziękuję za rozjaśnienie tematu, bo suche informacje typu "5 kaftaników" nic mi nie mówi i czuję się z tym beznadziejnie. ooo poryczałam się

wg mnie rożek jest lepszy niż kocyk, milszy dla dziecka, przewaznie bawelniane, z ta usztywniana gabka na pleckach to w ogole zdrowe dla pleckow dziecka, mozna gabke wyjac do prania. Kocyk uzywam do przykrywania jak gdzies dalej jade .. Płyn do kapania oilatum jest tez dobry. Ja mam butelke firmy nuk nie taka droga a maja fajne smoczki i sa ładne. Avent przereklamowany. Jak chcesz odciagac mleko i gdzies wyjsc, zeby tatus podał mleko dziudzisiowy potrzebujesz sciagarki do mleka;)

Gość gość
Też mi się wydawało zawsze że niemowlak jest mało wymagający po czym zobaczyłam te listy, jakieś laktatory, coś tam termicznego, coś do wyparzania po prostu aż zrobiło mi się słabo. Boję się że jak czegoś nie będę wiedzieć to mąż już w ogóle sobie nie poradzi bo po rzeczy dla takiego dzidzia będzie musiał jechać sam.

Gość gość
mamuśko z 3 dzieci jesteś nieoceniona! podziwiam po prostu podziwiam!

autorko , a skąd masz wiedziec co kupic, skoro nie masz tej wiedzy praktycznie przezytej jak, ja w teorii to wiadomo, ze jest inaczej, kazde dziecko tez jest inne i kazda mama, moze Tobie inne rzeczy beda potrzebne zalezy od dziecka, czy zdrowie, czy wczesniaj itp... wiadomo. Ja przy pierwszym dziecku, nie miałam po urodzeniu nic kupione, a maz wszystko na allegro zamawiał, na szczescie mial tydzien bo tyle lezelismy w szpitalu i zdazył zamowic i pytał moich kolezanek co kupowąły dla swoich dzieci i one kazały kupowac np. butelki aventu, a moj pierwszy syn nie pił z aventu, bo mu butelka nie pasowała i musiałam kupic nuk, kazde dziecko jest inne :) najlepiej słuchac swojej intuicji jak sie dziudzius pojawi sama bedziesz najlepiej wiedziała co dla niego potrzebujesz, bedziesz widziec po reakcji, jak jestes ineligetna emocjonalnie to poznasz po minie ze mu cos nie pasuje, np. ze butelka mu nie pasuje i wymienisz na inna. pozdrawiam, a kiedy rozwiazanie?:)

Gość gość
Oilatum powinno się używać tylko przy skórze z problemami.

zgadzam sie oilatum tylko dla skory atopowej , ja uzywałam u wczesniakow moich bo dwojka byla wczesniakow z atopowym zapaleniem skory, a teraz mam zdrowe dziecko i nic do kapieli niedolewam, a wypażarka to bezsens, przeciez mozna butelke wygotowac w garnku, albo zalac gotujaca woda, chyba ze nie masz co z kasa robic, podgrzewacz kiedys dostałam to mnie sie przydal jak jechałam z dzieckiem 2 miesiecznym nad moze i zatrzymywalam sie po drodze z mezem zeby mu podgrzac w aucie mleczko, podłaczasz pod to miejsce w aucie gdzie masz zapalniczke:) i grzejesz:), ale raz tylko tego uzyłam. Acha i jak masz dziecko karmione butelka ja nosiłam wode w małym termosie i jak było mleko za zimne troche goracej dolewalam , albo kup sobie takie cos pochewka na mleko?nie wiem jak to sie nazywa, ale trzyma mleko w ciepełku. ja nie uzywam bo karmie piersia. Czasem sie tez herbatki przydaja rozpuszczalne jak sa upaly.specjalnie dla dzieci

Gość gość
Mamuśko mnie się wydaje że wszystkie kobiety wiedzą od razu, albo przynajmniej mają kogoś do pomocy. Mało tego wszystkie takie szczęśliwe od pierwszego dnia kiedy się dowiedziały a ja czuję przerażenie, zagubienie i bardzo ale to bardzo nieśmiałą radość bo wydarzyć się może wszystko. Rozwiązanie w styczniu dopiero aczkolwiek wiem że ten czas przeleci migiem a ja się boję że będę bez wiedzy. Na mojego męża w takich sprawach bym nie liczyła. może muszę trochę wyluzować ale stresuje mnie ta sytuacja.

Gość gość
do osoby z 15:30 ja tez na nikogo liczyc nie moglam, by lam kompletnie sama i sobie poradziłam, maz zapewniał mi byt finansowy a ja opiekowalam sie dzidziusiem bez niczyjej pomocy i dałam rade

Gość gość
No to masz jeszcze kilka miesięcy! Poradzisz sobie. Ja nie zawijałam w nic, w różku spał nocą. Brałam na ręce i tak mi było najwygodniej czy karmić czy nosić. Noworodek ma sucha skórę więc kup coś dobrego na początek. Mój też ze stycznia - ubranka z długimi nogawkami i rękawami a pod to na ramiączkach - z krótkim rękawem dopiero teraz się przydaje. Kupiłam piękny kombinezon ale ani razu nie założyłam bo jak małemu dziecku to ubrać?! Ubierałam w kombinezon na 3-6 m-cy, synek miał dużo miejsca na skurczone nóżki i rączki. Kosmetyki- chusteczki nawilżane, bepanten, oilatum do wody i krem do ciała. Woda do nosa. Laktator przydaje się cały czas, pierwszy nawał mleka już po kilku dniach. S najważniejszy jest kochający wyrozumiały i pomocny mąż :-)

Gość PattiPa
Jak dobrze mieć już starsze dzieci którym potrzebna jest sala zabaw http://www.incaplay.pl/ do wybawienia. Niemowlak potrzebuje tysiąca rzeczy i ciągle coś nowego. Starszaki są super.

Gość gość
ja mam dwie córki, obie karmiłam piersią, nie użyłam butelki, smoczka, laktatora, sterylizatora... nie kupuj takich rzeczy chyba, że 1 butelkę na wszelki wypadek a później najwyżej przeznaczysz na dopajanie. Kup przede wszystkim ubranka - jak na styczeń to body z długim rękawkiem i kilka pajacyków, kombinezon, skarpetki, jakieś cieplejsze pajace albo sweterek/bluzę, czapeczki cienkie i ciepłe. Z akcesoriów poza wanienką, przewijakiem /kto jak lubi-ja używałam/, na pewno pieluszki, pieluszki tetrowe, kocyk, rożek albo jakąś małą kołderkę, ja polecam poduszkę klin. Przydadzą się nożyczki do paznokci, miękka szczoteczka do włosków, coś z kosmetyków wg uznania, witaminka /zaleci Ci pediatra/... Jeżeli będziesz karmiła mm to dodatkowo te akcesoria i mleko. To jeszcze daleko, dlatego wszystko wydaje się trudne. Intuicja się włączy bliżej terminu ;-) powodzenia ;-)

Gość gość
kobiety jesteście niezastąpione! dziękuję Wam bardzo bardzo mocno! Co innego wiedzieć co do czego jest i co z czym się je niż suche info. Czuję się trochę jak facet w sklepie z damską bielizną:D dzięki Wam to wszystko nie wydaje się być stertą dziwnych wynalazków:D jeszcze raz dziękuję!

Gość gość
W internecie to fakt mnóstwo list wyprawkowych ale ile mam tyle opinii na temat co się przydaje a co nie. Jeśli chodzi o mnie, to bardzo polecam zakup porządnej spacerówki kosztem taniej gondoli, której się krótko używa. Ja kupiłam używkę Jane Nomad, natomiast potem zainwestowałam w spacerówkę Bugaboo która jest rewelacyjna. Bardzo fajne produkty ma Philips Avent - miałam smoczki, butelki i laktator ręczny. Pościel, rożek i śpiworek kupiłam w sklepie Papillon shop - polecam zwłaszcza śpiworki - są śliczne i dają radę maluchom które się wiecznie odkopują.

Gość gość
Ja ci powiem tak autorko. Są pewne uniwersalna listy jeśli chodzi o wyprawkę ale każdy człowiek jest inny i na dodatek człowiek i jego poglądy zmieniają sie z czasem. To że ktoś uważa że np. taki rożek jest dla niego niezbędny to niekoniecznie ty musisz uważać tak samo. To zależy od ciebie. Czasami ludzie kupują rzeczy które po urodzenia dziecka dla nich nie sprawdzają sie. I odwrotnie nie posiadają czegoś co potem kupią co uznają że im bardzo pomaga i okazuje sie niezbędne. Tak naprawdę to nie unikniesz przy dziecku zakupów niepotrzebnych bo po prostu tego sie nie da przewidzieć. Ja np. rożka nienawidziłam bo kiedy miałam w nim owinięte dziecko to w ogóle nie czułam w rękach tego dziecka i źle mi było je karmić, a np. teściowa z uporem maniaka owijała dziecko w rożek bo jej córka go używała. Tak to już jest.

Gość gość
Jeśli chodzi o butelki i smoczki to kupuj butelki dla noworodka i smoczki są takie z jedną dziurką (dla noworodka) z dwoma dziurkami powyżej iluś tam miesięcy i z trzema dziurkami dla jeszcze starszych niemowląt. To samo jest z typem mleka (i ile matka karmi mm) i z pieluchami. Pieluchy kupuje sie najpierw z oznaczeniem "new born" z zakrem wagowym dziecka. To wszystko tam są oznaczenia na opakowaniach produktów

Gość gość
autorko musisz kupić z 10 sztuk pajacyków i body. Tylko kupuj takie z rozpięciem z przodu bo jakby kupić takie przekładane przez głowe to to jest niepraktyczne i dziecko może płakać a ty sie trząść żeby mu krzywdy nie zrobić. Jeszcze trzeba kupić wózek typ opcja nosidełko dla noworodków potem gondola i przy starszym dziecku spacerówka. Najpierw nosidełko sie używa zamiast fotelika. Potem jak dziecko z niego wyrośnie to trzeba kupić fotelik dla dziecka. Ja ogólnie jestem dosyć nieogarniętą osobą, dowiedziałąm sie tylko to co z gazet, z poradników i to co sie położnych w szpitalu wypytałam. Mam jeszcze fuksa bo mój mąż jest bardziej kumaty i on kupował takie rzeczy grubsze typu fotelik, materac, łóżeczko skręcał. Po prostu póki masz czas to kup i czytaj te gazetki dla matek czy książki. Tej wiedzy o niemowlętach to tak naprawdę nikt sam od siebie nie ma. Ludzie sie uczą jego obsługi z tego co sie wypytają i z tego co im intuicja podpowiada lub samo dziecko jeśli płacze to kombinujesz jak tu zrobić żeby zaspokoić jakąś tam jego potrzebe. Jeśli jakaś kobieta wie jak sie niemowlakiem zajmować to znaczy że musiała mieć po prostu małe dziecko w bliskiej rodzinie i dzięki temu nabrała praktyki.

Gość gość
Autorko weź sobie teraz kartke i ołówek i wypisuj po kolei wszystko co np. tu zostało napisane, plus wszystko co tobie przyjdzie do głowy, plus wszystko co tam wyczytasz w googlach czy w poradnikach czy od bliskich z rodziny. Postaraj się tak zrobić żeby mieć wszystko przygotowane. A jak dziecko sie urodzi to sama sie przekonasz czego tam jeszcze ci brak i wtedy to też nie będzie jakiś wielki problem bo przecież to będzie można w kazdej chwili dokupić.