Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

TSH

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie, moje tsh wynosi 4,38 ft3 i ft4 sa w granicach normy. staramy sie o dziecko rok i nic. Czy miała któraś z was zapalenie terczycy w tych normach i zaszła w ciążę? Czy z dzieckiem było wszystko ok? Proszę o info

Gość gość
W jakim jesteś wieku?

Gość gość
pod koniec roku bede miała 28 lat

Gość gość
Przy tym tsh ciezko zajsc w ciaze, a jeszcze ciezej utrzymac i urodzic zdrowe dziecko. Idz do endo...

Gość gość
Ja tak miałam,może troszkę mniej i przed zajściem w ciążę nie brałam żadnych leków. Pierwsza ciąża była wpadką, wtedy zwiększyło się nieznacznie,nie zdążyłam do endokrynologia,pokroiłam. Przy drugiej zaczęłam brać leki bo się bałam i cała ciążę byłam pod opieką lekarza. Nie ryzykowalabym na twoim miejscu i udała się do lekarza.

Gość gość
od 3 miesiecy lecze tarczyce dzis robiłam badania i tsh wyszło 4,36 ale nie chodzę do endokrynologa tylko mój lekarz ogólny przepisał mi hormony na podstawie wyników krwi

Gość gość
do tej pory brałam mniejszą dawkę 1 tabletkę od jutra mam brać 1,5 tabletki.

Gość gość
może któraś ma jeszcze jakieś doświadczenia z podwyższonym tsh i zajściem w ciążę? Może sie ze mną podzielicie informacjami...Bo jak na razie jestem załamana:(

Gość gość
No musisz isc niestety po tabletki i zbic tsh, bo inaczej nic z tego nie bedzie. Mnostwo kobiet zachodzi po terapi hormonalnej, nie masz co sie zalamywac tylko bierz sie za leczenie.

Gość gość
pisałam wcześniej że lecze sie od 3 miesiecy na razie bez poprawy...:(

Gość gość
Idź do endokrynologa przy tak wysokim tsh ciązko by ci było urzymac ciąże nawet gdybyś zaszła.Tsh dla starających nie powinno przekraczać 2 a już najlepiej jak jest blisko 1

Gość gość
po pierwsze to autorko posta idź do endokrynologa. Twój lekarz ogólny bawi sie w specjalistę? Jeżeli startowałaś z takim tsh i po braniu hormonów nadal jest tak to coś jest na rzeczy. Napisz w jaki sposób je przyjmujesz (pora brania itd.) i jaką masz dawkę, bo oznaczenie, ze 1,5 tabl. nic mi nie mówi, co za lek przyjmujesz?

Gość gość
Poza tym badania tarczycowe powinny być w takim wypadku rozszerzone.Zlecił ci w ogóle anty tpo i anty tg? Usg tarczycy miałaś?

Gość gość
anty tpo i anty tg nie może zlecić bo to tylko specjalista daje, no chyba że prywatnie

Gość gość
Musisz zbadać tej, ft3, ft4, anty-top i anty-tg i usg tarczycy koniecznie. Więc bez wizyty w u endo się nie obejdzie.

Gość gość
Z takim tsh nie zajdziesz w ciążę, masz za wysokie. Jakie leki bierzesz, zresztą powinnaś iść do endokrynologa!

Gość gość
Jak starałam się o dzidziusia też miałam podwyższone tsh, moja endo powiedziała że najlepiej mieć wynik między 1,5 a 2,0. Zaczęłam brać euthyrox i w następnym cyklu udało się i mam 3 miesięczna córcie.