Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko a brak ślubu

Polecane posty

Gość gość

witajcie, orientujecie się jak to jest kiedy dziecko bedzie nosilo nazwisko ojca (ktory nie jest moim mężem) to bedzie znaczylo ze on ma prawa rodzicielskie? dziecko bedzie mieszkało ze mna. Czy bedziemy miec obydwoje?

Gość gość
Slub nie ma nic do rzeczy. Idziecie do urzedu po urodzeniu dziecka i tam przed urzędnikiem facet oświadcza, że jest ojcem a Ty to potwierdzasz. Prawa rodzicielskie będzie miał, tak samo jak Ty. resztę spraw ustala się w sadzie. Nazwisko dziecka tez nie musi być po ojcu,przy rejestracji wybieracie jakie dziecko ma nosic nazwisko i oczywiście nie ma to wpływu na prawa rodzicielskie.

Gość gość
Aha, dziekuje za odpowiedz. Mała bedzie miała jego nazwisko to juz ustalone tylko zastanawialam sie jak to bedzie z prawami tak w razie W ;) dzieki

Gość gość
Daj dziecku swoje nazwisko

Gość gość
czemu swoje? ja nie zamierzam sie z chlopakiem rozstawac ;)

Gość gość
Ja też uważam, że lepiej dać dziecku swoje nazwisko... Nawet jak jesteś z jego ojcem.

Gość gość
Nie ma to jak zakladac rodzine z chlopakiem:/

Gość gość
najpierw sie ma chlopaka, narzeczonego a pozniej meza - chyba kazda z was tak zaczynala? dajcie dziewczynie spokoj, nie wiecie czemu ciaza sie wplątała w schemat

Gość gość
no dobrze, ale dlaczego lepiej swoje? dlaczego tak uważacie?

Gość gość
Rob co chcesz,ale nie zakladaj pozniej tematu ,,zostawil mnie moj chlopak z dzieckiem,,

Gość gość
spokojnie, nie zaloze. Ale chcialabym wiedziec daczego uwazacie ze lepiej swoje? przeciez to tez jego dziecko a nam papier nie jest poki co potzrebny, mieszkamy razem i to nam wystraczy

Gość gość
Pewnie zakładają, że możecie się rozstać i zostaniesz z dzieckiem o innym nazwisku niż twoje. Jak dla mnie to nie ma znaczenia, jakie nazwisko będzie miało dziecko. Rób tak jak ustaliliście razem. Ojciec oczywiście będzie miał prawa rodzicielskie, ślub nie jest do tego potrzebny.

Gość gość
jesli zostanie to zawsze moze dziecku zmienic

Gość gość
Jeżeli ojciec dziecka uzna je w USC to ma pełnię władzy rodzicielskiej. Co do nazwiska - właśnie w USC podejmujecie decyzję, czyje nazwisko ma mieć dziecko. Natomiast jeżeli się rozstaniecie - to nie zmienisz nazwiska dziecku tak długo jak nie odbierzesz ojcu władzy rodzicielskiej. Co za tym idzie - (z doświadczeń) - radzę dać dziecku swoje nazwisko.

Gość gość
Zostaw swoje nazwidkonlub dwuczlonowe

Gość gość
moj obecny juz teraz mąż (podczas rodzenia dziecka nim nie byl) i nie mialam pewnosci ze z nim bede nigdy by sie nie zgodzil zeby mały mial moje nazwisko :/

Gość gość
no akurat facet to sobie może się zgadzać bądź nie.

Gość gość
ale przeciez nazwisko dziecka nie ma nic do rzeczy, to co że się może kiedys rozstaną? To jakaś ujma na honorze ze matka się nazywa Nowak a dziecko Kowalski? no bo nie kumam...

Gość gość
no ma prawo sie nie zgadzac chyba logiczne

Gość gość
hahaha nie dziwcie sie ze was mezowie zostawiaja jka nie liczycie sie z ich zdaniem i dajcie dziewczynie spokoj, daj jego lub twoje :) choc ona nie o to pytala

Gość gość
ujma na honorze nie, ale jak matka postanowi wyjść za mąż to dziecku nie zmieni nazwiska tak długo jak nie obierze praw rodzicielskich ojcu biol. a nie zawsze chce się odbierać wladze ojcu.

Gość gość
Dac matki nazwisko? To tak jakby ojciec dziecka nie chciał sie przyznac ze to jego, albo ze matka po prostu nie wie z kim "zaciążyla". Dla mnie bez sensu. Jest ojciec, chce dac nazwisko, w czym problem?

Gość gość
przecież ojciec może dziecko formalnie uznać, w akcie urodzenia jest wpisany, ale dziecko ma nazwisko matki... znam sytuację, ze kobieta po wyjsciu za mąż zachowała swoje nazwisko i dziecko też mam jej nazwisko... bo nazwisko męza jej sie nie podobało. Można można. Nikogo to nie szokuje.

Gość gość
rownie dobrze mozna podac przyklad.. jestescie malzenstwem, po latach rozwodzicie sie, wracasz do nazwiska panienskiego a dziecko ma nazwisko ojca i co w tedy? slub tu nie ma nic do czego. Ja bym dala ojca nazwisko i nie zakladajcie z gory ze dziewczyny zwiazek nie przetrwa. A w ramach odpowiedzi na twoje pytanie to obydwoje macie takie same prawa

Gość gość
Ja teraz jestem w ciąży z narzeczonym. Ale dziecko będzie miało moje nazwisko. Inna sprawa, że po ślubie narzeczony chce przyjąć moje nazwisko (ogromny konflikt u niego w rodzinie - do tego stopnia, że nie chce mieć takiego samego nazwiska jak swój ojciec).