Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy nie wstyd prosić o pracę?

Polecane posty

Gość gość

Składam dokumenty do starostwa spełniam wszystkie niezbędne wymogi. Mieszkam w średnim mieście i ciężko z pracą. Wiadomo w urzędach raczej po znajomości z tego co się słyszy i widzi. Po macierzyńskim straciłam pracę. Starosta jest ojciec mojej koleżanki z liceum. Z owa koleżanka nie utrzymuje żadnych kontaktów. Nie widzialysmy się jakieś 10 lat. W szkole też kontakty były nikłe. Po prostu znamy się ale zażyłości nie było. Mamy siebie na Facebooku są like I życzenia urodzinowe tyle. Czy głupio ją prosić o wsparcie z tą pracą? Nie jestem mega zdesperowana ale fajna oferta, fajne godziny pracy ..

Gość gość
Może dodam że nie jestem typem człowieka który lubi sobie pochwalić się kogo zna i coś tam załatwić. Wolę własnymi siłami. Jeśli już się zdecyduje to będzie dla mnie bardzo krepujace i nie zreczne.

Gość gość
Wstyd jest kraść..

Gość gość
Tak wiem. Jakoś mi głupio. Fajnie by było ale raczej nie mam odwagi tego zrobić chociaż mi zależy. Co w sumie miałabym napisać? Część złożyłam dokumenty do starostwa czy możesz wspomnieć o mnie miłe tacie? Bardzo mi zależy. Co słychać? Bo nawet nie wiem co u niej. Słychać

Gość gość
JA bym nie poprosiła. W sumie to można powiedzieć, ze nawet się nie znacie skoro tyle lat nie utrzymywałyście kontaktów i w sumie nigdy nie byłyście bliskie. No i dlaczego niby ona miałaby Ciebie polecać skoro tak naprawdę nie wie czy jesteś godna polecenia? Głupio byłoby mi się tak narzucać i namawiać niejako do oszustwa- zwłaszcza kogoś z kim nie jestem w żaden sposób związana.

Gość gość
Dużo prawdy w tym.

Gość gość
a ja bym spróbowała ale nie w sensie "mam do ciebie prośbe " tylko "wiesz staram się o prace w UG gdzie TWój tata jest radnym ,nie wiesz czy trudno sie dostać?"

Gość gość
na pracę w starostwie zawsze jest nabór i ostateczną decyzję podejmuje starosta, mozesz złożyć dokumenty ale do naboru dobrze się przygotuj, jeśli przejdzie kilka osób z tą samą liczbą punktów to jest rozmowa ze starostą i on decyduje kogo przyjać.

Gość gość
do pracy w starostwie jest nabór, a nie że starosta przyjmuje. on decyduje kogo przyjmie jak jest kilku kandydatów , córka próbowała kilkaktotnie, raz była druga, a raz miała taką samą ilość pkt. i dostał się stażysta, który tam był. dostała się za 3 razem ale była obkuta z wszystkich przepisów.

Gość gość
a z ciekawosci ,pytam raczej retorycznie ,ta cała impreza to za 1280,06 netto /mc ?

Gość gość
pewnie tak, w urzędach się mało zarabia a wymagania mają, że ho ho :D

Gość gość
Ja bym nie prosiła, bo na miejscu koleżanki wcale nie wspomniałabym tacie o twojej prośbie. Mogę polecić kogoś, za kogo mogę ręczyć, a nie obca osobę.

Gość rada12
Co ci szkodzi sprobowac? Nie zgadzam sie ze to wstyd, kto nie probuje nic nie ma... Ja sama kiedys zapytalam wprost i mialam super prace. Tylko bez sciem co u ciebie slychac czy strasznie sie stesknilam...powiedz po prostu ze wiesz ze ostatnio nie utrzymywalyscie kontaktu i jest ci glupio zapytac w tej sytuacji ale skoro ja znasz i wiesz ze ona byc moze moze ci cos podpowiedziec to chcialas zapytac o ta oferte pracy. Powiedzialabym ze zostalas na lodzie po macierzynskim a chcialabys wreszcie wyjsc do ludzi a masz kwalifikacje i strasznie ci zalezy. Tyle...jak jest normalna i nie maja kogos upatrzonego wczesniej na stolek to pomoze. Daj znac jak wyszlo.

Gość gość
Wstyd, ja bym nie poprosiła. Ale niektórzy ludzie mają tupet. Dwie osoby z mojej podstawówki, które w szkole mi dokuczały a później nie utrzymywały kontaktów i nie poznawały na ulicy, nagle sobie o mnie przypomniały i miały czelność prosić o protekcję mojej mamy pracującej w urzędzie. Przy tym nawet nie zagadały w stylu "jak tam u Ciebie" tylko od razu prosto z mostu... No ale niektórzy nie mają wstydu ani godności.

Gość gość
Zapytać zawsze możesz, ale w z mojego doświadczenia wiem, że jak jest wakat na stanowisko urzędnicze to jeszcze wcześniej jest już kandydat :) Po to są te rozmowy, żeby wywalić tych, którzy tej pracy nie mogą dostać.

Gość rada12
Tak lepiej sciemniac ze sie stesknilo :-/ autorka nie przesladowala tej dziewczyny w szkole a poza tym nie prosi o protekcje wprost tylko powie ze jest zainteresowana. Co sie stanie niewiadomo i czy cos to da ale byc moze sie uda. Moim zdaniem warto sprobowac. Bez wyrachowania czy blagan i podchodow tylko po prostu normalnie zagadac.

Gość rada12
Ja bym normalnie przyjela takie pytanie...jezeli wy byscie byly oburzone to chyba macie problem ze soba. Pomoglam kilku osobom w podobnej syt i mi tez ktos pomogl...wole przyjac znajomego niz obcego bo na ogol potem mozna liczyc na wieksze zaangazowanie i wzajemnosc

Gość gość
w urzędach płacą mało, jedynie naczelnicy mają porządną pensje, reszta to wyrobnicy ze spuszczoną głową w ciągłym strachu. to tylko za PRL była wódeczka i imieniny i panie z nudów czyściły paznokcie. pracują w ciąży do kiedy się da i po pół roku biegiem do pracy, żeby ktoś miejsca nie zajął. Może gdzieś jest inaczej, tak jest u nas.

Gość gość
temat brzmi "czy nie wstyd prosić o pracę?" a powinien brzmieć: "czy nie wstyd prosić o protekcję?" :O:O nie różniłabyś się niczym od tych wszystkich, którzy stołki mają załatwane po znajomości :O:O

Gość gość
mozesz poprosić ale skoro nie utrzymujecie kontaktów to wątpie żeby ona wspomniala o Tobie , jesteś dla niej obca

Gość gość
myśle że nie wstyd prosić o pracę, myślę że w tym przypadku co najmniej się ośmieszysz... dobrze ktoś zwrocił uwagę "czy nie wstyd prosić o protekcje"?? myślę że jeśli byłby jakis wakat to dostałby go ktoś inny z rodziny czy znajomych, a nie obca dawna "koleżanka" ze szkoły...