Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy na chodniku obowiązuje ruch prawostronny?

Polecane posty

Gość gość

Szłyśmy chodnikiem z koleżanką, prowadziłyśmy wózki. Koleżanka zjechała ze środka chodnika na lewą stronę i w tym momencie, wyprzedzający ją z lewej rowerzysta musiał zahamować i zwrócił jej uwagę na niewłaściwe zachowanie. Na chodniku nie było wytyczonej ścieżki rowerowej, więc zwróciłyśmy na to uwagę rowerzyście. Ten stwierdził, że na początku chodnika był znak, że chodnik również dla rowerzystów, a na razie w Polsce obowiązuje ruch prawostronny. Przyznałam mu rację, bo co fakt, to fakt, wymiana zdań była zresztą kulturalna i bez agresji, ale to pytanie mnie męczy. Ktoś wie, czy na chodniku obowiązuje ruch prawostronny?

Gość gość
to kto ma byc po prawej? pieszy czy rowerzysta

Gość gość
nie ma ruchu prawostronnego na chodniku, jesli juz to zwyczajowy, ale nie uregulowany prawnie

Gość gość
to jaki jest zwyczajowy? :o cale zycie myslalam, ze piesi po lewej

Gość gość
a jak jest polaczona sciezka rowerowa z chodnikiem?

Gość gość
~man on the moon : To co w tym serwisie (prawo24.pl) napisali na ten temat to bzdura. Sprawdź w obowiązującej ustawie, ruch prawostronny dotyczy tylko i wyłącznie kierujących pojazdem, jest to wyraźnie zapisane: "Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny." Poruszanie się pieszego prawa stroną chodnika to co najwyżej kwestia "kultury ruchu". Rowerzysta poruszający się chodnikiem z dopuszczonym ruchem rowerowym (C-16/T-22) lub po drodze dla pieszych/dla rowerów (C-16/C-13, tzw ciąg pieszo-rowerowy) musi natomiast jechać przy prawej krawędzi, jednocześnie jeśli znaki te podzielone są kreską poziomą (brak wyznaczonych pasów) zobowiązany jest do zachowania szczególnej ostrożności oraz ustępowania pierwszeństwa pieszym.

Gość gość
wg mnie tak

Gość gość
Oczywiście że chodnikiem chodzi się prawą stroną. Nie jest to przepis, ale tak przyjęte, żeby jeden drugiemu (temu z naprzeciwka) nie wchodził na głowę.

Gość Jejjej
Na chodniku dla pieszych obowiazuje ruch prawostronny(porzadek,bezpieczenstwo,kultura )pomimo braku prawnego nakazu o ruchu pieszych.

Gość gość
chodnikiem chodzi się prawą stroną tak jak w krajach gdzie jest *****lewostronny ludzie chodzą chodnikami po lewej i dziwnie patrzą na tych którzy lezą prawą. Przecież to logiczne jest

Gość gość
Zasady poruszania się pieszych po chodniku nie są określone w kodeksie drogowym. Będąc świadkiem sporu dwóch pieszych i interwencji policjanta dowiedziałem się że w Polsce stosuje się ruch prawostronny dla pojazdów i lewostronny dla pieszych. Dotyczy to drogi bez chodnika. W związku z tym chodnik uważa się za oddzielny pas ruchu na którym stosuje się te same zasady, ponieważ nie ma podstaw aby je zmieniać. Wprawdzie nie ma na nim pojazdów ale zasady pozostają te same. Nie wiem czy jest to gdzieś zapisane bo nigdzie tego nie znalazłem ale tyle usłyszałem. Sam jestem ciekaw jak to jest.

Gość gość
Coś w tym jest. W wielu miejscach dozwolony jest ruch rowerów po chodniku. Dotycz to również alejek spacerowych, np. w parkach, co oznaczone jest stosownym znakiem zakazu ruchu z dopiskiem " z wyjątkiem rowerów". Zgodnie z kodeksem drogowym, rower poruszać się będzie po prawej stronie , więc chcąc być bezpieczniejszym, pieszy powinien poruszać się po lewej stronie.

Gość gość
Zarówno pieszy, jak i rowerzysta powinni poruszać się prawą stroną po chodniku (choć nie ma takiego przepisu, bo nikt nie będzie ścigał pieszych za to, że chodzą jak chcą - to by się mandaty posypały...). Rowerzyście ułatwi to manewr wyprzedzania i nie przysporzy problemów, gdy przez jakiś czas nie będzie mógł wyprzedzić (piesi/rowerzyści z naprzeciwka powinni znajdować się po lewej stronie (swojej prawej)). Miałam ostatnio sytuację, że jadąc prawą stroną chodnika piesza szła wprost na mnie, po swojej lewej a mojej prawej, a za nią rowerzysta, ale już po właściwej stronie. Musiałam się zatrzymać, bo ominąć pieszej idącego na mnie nie mogłam, żeby nie wpaść na rowerzystę. Jak ja się zatrzymałam piesza zrozumiała, że szła złą stroną i bez patrzenia wpakowała się pod koła rowerzysty. Na szczęście szybko zahamował i nikomu nic się nie stało. Gdyby piesza szła prawidłową stroną nikt nie musiałby się zatrzymywać i nikt by nie ucierpiał.

Gość gość
Na chodniku nie ma co szukać rowerzysta.

Gość gośćkolo
Skoro większość ludzi chodzi po prawej stronie chodnika, chodzenie po lewej to pokaz braku kultury. Oczywiście nie dotyczy sytuacji, gdy chodnik jest pusty.