Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wysokość macierzyńskiego

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z Was miała sytuację, że podczas ciąży brała 2x zwolnienie L4 między którymi nie było 3 pełnych miesięcy odstępu a mimo to dostała normalnej wysokości macierzyński? Mam sytuację, że między l4 są 3 miesiące zachowanie, ale w ciągłości, niepełne tylko np. jedno L4 do 10.03 a drugie od 10. 06.... :( Niestety wiem, że ZUS wtedy robię ciężarną i wysokość kasy liczy jako średnią z 12 mcy sprzed pierwszego L4, a w moim przypadku to oznacza drastyczny spadek, bo wtedy miałam 3 różne wysokości wynagrodzenia, z czego to najwyższe najkrócej :(

Gość gość
mi liczyli średnią z ostatnich 12 mcy

Gość gość
a moze ktoras z pan wie bo byla w takiej sytuacji jak ja. od 17.04.2014 pracowalam na zleceniu. w lipcu tego roku w tej samej firmie otrzymalam umowe o prace i pracuje dalej (zwolnił sie jedenetat na umowę i jako stary dobry pracownik dostałam mimo bycia w ciąży ). czy wiecie jak w tym.wypadku wyliczy sie macierzynskie?

Gość gość
A podlegałaś na zleceniu ubezpieczeniu chorobowemu?

Gość gość
Liczą z ost 12 miesiecy, jesli w meidzyczasie nie bylo zadnego L4... a jak bylo to licza 12 miesiecy sprzed tego L4 :/ I wlasnie w teorii to chca mi zrobic... Boje sie, ze w praktyce wyjdzie dokladnie to samo :/ A to znaczy, ze mnie wykreca na ponad 1200zl :/

Gość gość
nie mialam tej skladki.na.ubezpieczenie. :(

Gość gość
no to zlecenie się nie liczy w takim razie, tylko obecne zatrudnienie. "Jeśli jesteś pracownikiem podstawę wymiaru zasiłku stanowi dla Ciebie przeciętne miesięczne wynagrodzenie, które uzyskasz przez 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających moment nabycia prawa do świadczenia. Jeżeli przepracujesz mniej niż 12 miesięcy, podstawa wymiaru będzie ustalona jako średnia z pełnych przepracowanych miesięcy."

Gość gość
a czy tą srednia moze wchodzic umowa o prace z roku 2013 przed podjeciem zlecenia?

Gość gość
zadzwoń albo napisz do ZUS ;)