Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jest tu jakas pani logopeda ?

Polecane posty

Gość gość

Potrzebuje sie o cos zapytac

Gość logopedka
Jestem ja :) Po studiach logopedycznych :) "Słucham" :)

Gość gość
Moj syn w czerwcu skonczyl 2,5 roku. Mowi nawet ciagle tyle ze glownie nie wyraznie no moze kilkadziesiat slow mowi ladnie. Zaczal jakies 1,5 miesiaca temu laczyc wyrazy np slonko swieci, auto jedzie, mama chodz tu, buty taty, itp. Nie jest tego az tak wiele ale coraz wiecej slowek mowi. Jak lec***iosenka dla dzieci to stara sie powtarzac slowka. Ogolnie zywy chlopak. Tylko jak mu chce poczytac ksiazke to nie chce sie skupiac. Woli jak mu spiewam przed spaniem. Czy rozwija sie normalnie czy juz powinien mowic duzo zdan ?

Gość gość
Mój dwa lata w sierpniu skończy i nie łączy wyrazów. Mówi pojedyncze. Też mnie to trochę martwi. Chociaż rozumie wszystko, wykonuje polecenia, ale z tą mową kiepsko. Wygląda to trochę tak jakby mu szkoda czasu było na gadanie, wiecznie w locie :/

Gość gość
Wow, myślałam, że jakiś poważny problem. Nawet logopeda nie odpowiedziała:) nie dziwię się. Poszukaj u siebie problemów, a nie uswojego- zdrowego dziecka.

Gość logopedka
Widzę, że dostałaś autorko odpowiedzi. Brutalne, ale ja się z nimi zgadzam. Nie każde dziecko uwielbia książeczki, nie każde lubi się na nich skupiać, nie każde się nimi fascynuje. Nie zmuszaj. Szukaj talentów i je szlifuj, a nie się skupiasz na czytaniu. Moja córka ma 4 lata i też w nosie ma skupienie się na książeczkach. To nie jest ułomność, to cechy osobnicze. Za to uwielbia ruch, zabawy ruchowe, gry ruchowe itp. I to się liczy, nad tym pracujemy.