Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zbrodnie wolynskie

Polecane posty

Gość gość

Czy cos wiecie na ten temat i czy uwazacie ze powinnismy pomagac ukraincom

Gość gość
ale wiesz że ludzkość to ciągle płynąca rzeka istnień. Nie wchodzisz dwa razy do tej samej rzeki a już na pewno nie po tak ogromnym upływie czasu. Ci ludzie którzy żyją dzisiaj to przecież nie uczynili tego

Gość gość
Nie ci sami ale ich potomkowie a co zpotomkami ofiar czy maja zapomniec a co jesli bedzie wojna czy myslisz ze ukraincy beda z nami czy przeciwko nam

Gość gość
O bzdurach piszecie do uzygu a na temat powazniejszy nikt nie chce gadac

Gość gość
Jak można zapomnieć taką rzeź, chyba tylko nieświadome półmózgi mogą sobie pozwolić na niepamięć.

Gość gość
ale złodziejski rząd po nie chce o tym pamiętać, komoruski woli stawiać pomniki radzieckim "wyzwolicielom"

Gość gość
Jasne, tyle ze ukraincy nadal nas nienawidza, tak jest w wiekszosci.

Gość gość
Wczoraj chyba byla rocznica w żadnym portalu o tym nie napisali niewygodny temat...oczywiscie o tym glofyfikowaniu zbrodniarzy upa tez cisza

Gość gość
Tak nasza mlodziez o wolyniu wie mniej niz okatyniu a mysle ze to co stalo sie w wolyniu bylo100razy gorsze niz katyn a nikt o tym nie mowi tylko mowi sie biednych ukraincach

Gość gość
Hehe a Ukraina jest DUMNA ze zbrodniarzy. Mają tam status bohaterów narodowych swoje pomniki oraz okazałe kurhany ku czci . Młodzieży stawia się ich jako wzorce !! We Lwowie są regularne masowe marsze pochwalające UPA i jej czyny .

Gość gość
Zebyscie sie nie zdziwili bo moze byc powtorka tjsmolensk powtorka katynia ,ukraincow jest w polsce corazwiecej a oni maja wpojone zeby polakow nie nawidzic

Gość migrantka
To nie jest łatwy temat, nie wiem też ile młodzież wie, ja już młoda nie jestem i znam wiele opowieści oraz czytałam co nieco - moi dziadkowie też stamtąd wtedy zdązyli uciec, ale majątki zostały... Nie jest dobrze, że ten temat nie jest za bardzo poruszany na szczeblu politycznym, a powinien byc, ale czemu politycy chowają głowę w piasek? Nie wiem... byłam dwa razy na Ukrainie - było super, w tym roku miałam się wybrac na Wołyń tam skąd dziadkowie uciekli, ale już nie zaryzkowałam.. może kiedyś jeszcze się uda Natomiast nie ma co wzbudzać nienawiści między narodami, trzeba spokojnie o tym rozmawiac i negocjować uznanie zbrodni. Nie zapominac i mieć oczy otwarte.

Gość gość
Zakladajac ten temat nie chodzilo mi o pobudzanie nienawisci tylko o to zeczesc naszej historii jest tematem tabu ja mam33lata i interesuje sie historia iduzo czytam a co zmlodszym pokoleniem maja zyc w nieswiadomosci

Gość gość
Silna ukraina to zagrożenie i nawet nachalne wybielanie Ukrainy w konflikcie z rosja nie przekona mnie do pomocy im. Zreszta dziwicie się ze tak upa wychwala sie?-przeciez ktos te majatki , domy,gospodarstwa po pocwiartowanych i wypatroszonych Polakach przejął ...fajnie ze powstaje film o rzezi wolynskiej

Gość gość
w mediach dudni się cały czas o tym jak to Polacy mordowali Żydów w Jedwabnem. O tym jak Polacy byli mordowani, całe wsie, kościoły w niedziele pełne Polaków były palone. O tym się nie mówi. Tak, Polacy to naród sprawców, bezwględne bestie mordercze, już się mówi o polskich obozach, w których mordowali byli żydzi. Już nie przez Niemców. przez nie wiadomo jakich nazistów, jeszze kilka lat i będzie wiadomo - przez polskich nazistów... potem jeszcze kilka lat i zostanie już tylko "przez Polaków", dalej nic z tym nie róbmy dalej.

Gość migrantka
No, a dlaczego się nie mówi? Przecież zakazu nie ma? Można robic filmy i programy dokumentalne, można spisywac wspomnienia - właśnie ostatni świadkowie tej tragedii umierają... Akurat moja rodzina nie chciała tego wspominać - woda w usta, więc za dużo od nich nie wiem - ale musiała być trauma.

Gość gość
Trauma byla i jest dla tych co ocaleli a nie dlugo ich nie bedzie i wtedy juz nikt nie bedzie wiedzial co jest prawda a filmy o wolyniu nigdy nie byly pokazywane a jesli jakis jest to podajcie tytul chetnie obejrze mam dosc zaklamanego podejscia do historii naszego kraju

Gość gość
Warto dodać że jeszcze po wojnie w latach 1945-46 UPA atakowała i wyrzynała polskich cywilów , paliła całe wsie nie gdzieś na Wołyniu a w Bieszczadach pod Przemyślem czy na Lubelszczyźnie. Urwało sie dopiero po akcji Wisła w 1947 . Celem UPA było doszczętne wyrżnięcie Polaków na wschód od Rzeszowa i Lublina .

Gość gość
No co ty, w mainstreamowych mediach teraz to sie u nas rozprawia na temat masakry w Srebrnicy i zbrodni Serbow na Bosniakach w latach 90-tych po to by wylansowac i wybielic wizerunek Mazowieckiego, bo chyba temat Zydow wszystkim sie na jakis czas przejadl i przestal sie sprzedawac. Kto by tam sobie d*pe zawracal Katyniem i Wolyniem, pfff (pun intended). A mlodziez i doroslych od czasow powojennych mamy takich glupich, ze nie oczekuj ze w ogole znaja czyjakolwiek historie z wlasna wlacznie. Niestety grupa dominujaca dzisiejszej RP to hordy odmozdzonych roboli hodowanych do prac malualnych u zachodnich panow wzamian za minimalne uposazenie i zasilki. To spoleczenstwo ma postepujacy nowotwor mentalny. Nie wiadomo czy uleczalny. Mysialoby im sie pod d*pa zapalic, zeby sie moze pobudzili z letargu.

Gość gość
A historie juz dawno pisze sie ZA nas. Poczytaj czasem najnowsze podreczniki szkolne to sama sie przekonasz. Albo posluchaj i poczytaj cudzoziemcow, ktorzy np. nigdy nie slyszeli o powtaniu warszawskim tylko o powstaniu w getcie warszawskim, bo nigdzie na swiecie sie o tym nie mowi.

Gość gość
wszystkim zaintersowanym prawdziwą historią polecam książkę "zapomniany holokaust" amerykańskiego profesora historii Richarda Lucasa. I reakcji na jego ksiązkę amerykańskich historyków. został niemal wyklęty

Gość migrantka
dzięki za tipy, zapisuję na listę do poczytania:)

Gość gość
Niestety mam doczynienie z podrecznikami do histori bo dziecko chodzi do szkoly i uwazam ze glupot o starozytnej grecji sie uczy a historii polski nie a potem taki dzieciak nawet nie wie co sie dzialo

Gość gość
Mysmy sie tez nie uczyli ani o Wołyniu ani o Katyniu, bo wtedy jeszcze ta wiedza była zakazana, ale hitorie przerobilśmy po czasy współczesne... wiedza była w rodzinie.

Gość gość
dlatego ja swoje dziecko będę sama uczyła historii, dzięki Bogu jestem humanistką więc dam radę.

Gość gość
Tylko ile matek opowie swoim dzieciom historie polski a moze uwazacie ze to zbedne i przerazajace

Gość gość
Akurat Wołyń to była szczególna trauma dla kobiet i dzieci -te grupy stanowiły największy % ofiar . Jakbyście były wtedy tam matkami to wasze szanse na przeżycie byłyby minimalne...Również kobiety i dziec***adały ofiarą najbardziej "malowniczych" tj. potwornych okrucieństw z ręki "bohaterów Ukrainy" bo sprawcy tych zbrodni mają dziś w tym kraju taki status.

Gość wifigdańsk
a co ma ten temat do macierzynstwa?

Gość gość
Bardzo duzo ma wspolnego bo ofiarami byly glownie matki i dzieci, a dzisiaj my matki musimy uczyc nasze dzieci tej historii bo nasze panstwo nie chce ich tego uczyc.

Gość gość
Przecież my ich wyrzynaliśmy tak samo - dzieci, kobiety, starców - bez sensu i okrutnie...