Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktoras z was urodzila między 25 a 34 tygodniem?

Polecane posty

Gość gość

W ktorym tygodniu i dlaczego doszlo do porodu? Co z dziecmi, zdrowe? Ja jestem w 26. tygodniu i grozi mi przedwczesny porod, bo szyjka sie skraca. Lekarz powiedzial, ze to bedzie cud, jesli dotrwam do 34. tygodnia. Tak bardzo sie boje, czy dziecko przezyje i bedzie zdrowe :-(

Gość gość
Ja urodziłam w 27 tygodniu ponieważ miałam wypadek i łożysko się odkleiło. Mała urodziła się przez cc ale leżała w inkubatorze do dnia planowanego porodu bo płuca były niewykształcone. Nie martw się. Maluszki są silne. Nawet jak urodzisz przed terminem to na pewno twój maluch też da radę.

Gość gość
Ja ur w 35 tyg ale jak lezalam na patologii ciazy 5 tyg to sie napatrzalam na rozne przypadki... niektore rodzily w 30 tyg i bylo wszystko wporzadku (oprucz jakis tam drobnych dolegliwosci) a byly i przypadki, ze w 37 a dziecko samo oddychac nie potrafilo :(

Gość gość
Moja też sama nie oddychała. Ale dzięki Bogu wszystko się dobrze skończyło. Dziwne że lekarze nic nie robią żebyś donosiła ciążę.

Gość gość
Robią. Leze w szpitalu, dostalam steryd na rozwoj pluc i zalozyli mi szew na szyjke. Ale podobno i tak sie skraca.

Gość gość
Dobrze że dostajesz sterydy, to pomoże maluszkowi.

Gość gość
To ja co w 35 tyg... Mi tez dali steryd na rozwoj pluc i mala zaraz po cc oddychala samodzielnie, nawet nie musiala lezec w inkubatorze. Dobrze, ze jestes w szpitalu pod kontrola. Ja trafilam akurat w 30 tyg ze skurczami ale udalo sie je powstrzymac, zreszta pozniej sie okazalo, ze jest jeszcze masa innych dolegliwosci.. ale koniec koncow dziecko zdrowe, nie ma nic z cech wczesniactwa. Badz dobrej mysli. Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Gość gość
Moze pocieszy cie moja hostoria. W pierwszej ciazy do 19 tyg niby ok a pozniej lekar nagle stwuerdzil E moja szyjka ma ledwie 2 cm. Strach ze urodze na dniach. Lezrnie plackiem. W 20 tyg szyjka 14mm szpital chcieli szef zalozyc ale byla bakteria. Tydz w szpitalu szyjka niby przez lezenie wydluYla sie do 18mm. Do 30 tyg lezalam tylko do wc. Oprocz tego mialam skurcze bralam adalat i duphaston. Nie zalozyi szwu bo coagle jakies bakterie byly a po 30 tyg swierdzili ze juz nie ma sensu. Kilka razy bylam na patologi na kroplowce z fenoterolu. W 30 tyg podali mi sterydy. W 31 tyg szyjki nie bylo a rozwarcie na 2 cm. Mowili zurodze na dniach. Lezalam caly czas do 36 tyg. (w domu bo w szpitalu juz psychucznie nie moglam straszyli mnie codziennie od 20 tyg porodem) w 36 zaczelam normqlnie chodzic wyprawke kupowac. W 38t4d odeszly mi wody. Pojechaam do szpitaa a tam polozna mnie bada i mowI ze szyjkaa 2 cm i rozwarcie na opuszek. Hmm nie komentowalam:) urodzilam po 6 godzinach zdrowa corkw. Twraz jestem w drugiej ciazy corkq ma 1,5 r wirc lezenie jest wrecz niemozliwe bo maz za granica. Od 17 tyg szyjla miala 2cm w 19 tyg niecale 17mm zalozyli mi krazek. Lekarz co tydzien pd 19 tyg straszy mnie porodem i szpitalem. Boje sie bardzo bo nie moge duzo lezex. I pezy malej wykapac dac jesc ale odpukac jestem w 27 tyg i funkcjonuje normalnie. Mam twardnienia brzucha ale tylko magnez biore bo juz nie ma w aptekach adalatu czy fenoterolu. W pezyszlym tyg ide na podanie steryd bo moze sie szybciej urodzic a te 3 dni jakos wytrzymam w szpitalu. Lez jak najwiecej bierz leki a napewbo wytrzymasz do konca:)

Gość gość
Jakie inne dolegliwosci?

Gość gość
Mam nadzieje, ze wytrzymam jak najdluzej, ale strach jest ogromny. Tak bardzo sie boje, ze jesli urodze na dniach, to dziecko bedzie za slabe :-(

Gość gość
moja przyjaciółka urodziła w 27 tc- dziecko ma porażenie mózgowe ale delikatne, ma teraz 3 latka- nie chodzi ale raczkuje, problemy ze wzrokiem + zez, lekkie upośledzenie umysłowe. Sama jestem w 25 tc i czekam z niecierpliwością do tego 30 tc, wtedy jakoś odetchnę z ulgą.

Gość gość
Ja urodziłam w 31 Tc z powodu skróconej szyjki. Ale leżałam plackiem od 19 tc i dostałam tez sterydy na płuca. Dziecko ma teraz rok i jest zupełnie zdrowe. Nikt by nie powiedzial ze jest wcześniakiem.

Gość gość
Malowodzie, hipotrofia asymetryczna plodu (glowa wieksza niz klatka piersiowa), ulozenie miednicowe, pekniety worek owodniowy i saczenie wod plodowych, podejrzenie zakazenia wewnatrz macicznego (co 2 dzien mialam badane crp, ktore zawsze wychodzilo 1 :)) szyjka od samego poczatku 2 cm :)

Gość gość
Ja urodziłam w 36 tygodniu. Stres był ogromny ale na szczęście wszystko było dobrze.

Gość gość
26tydzien-2synkow.jeden zyl tylko 6dni,drugi jest zdrowy i swuetnie sie rozwija.powodem byl ttts-ale to dotyczy tylko ciaz mnogich.powodzenia i yrzymaj sie w dwupaku jak najdluzej :-)