Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 prypulka

Detoks cukrowy

Polecane posty

Go艣膰 prypulka

Witam! Zainspirowana ksi膮偶kami "Rzucam cukier" Sarah Wilson i "Detoks cukrowy" B. Alpert, P. Farris, postanowi艂am spr贸bowa膰. G艂贸wna przyczyna jest brak energii, ciagle czuje sie senna mimo, ze prowadz臋 wzgl臋dnie zdrowy tryb zycia. Kilka kilogram贸w tez ch臋tnie bym sie pozby艂a. Uprawiam duzo sportu, jednak przy mojej obecnej diecie przynosi to marny efekt. Po przeczytaniu ksiazek u艣wiadomi艂am sobie jak ogromne ilo艣ci cukru poch艂aniam! Ktos sie przy艂膮czy? :) zaczynam od jutra, 18.07.2015 i bede dzia艂a膰 wg ksi膮偶ki Detoks cukrowy, czyli 31 dni.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 prypulka
Widze, ze nikt nie chce sie przy艂膮czy膰, w takim razie bede opisywa膰 na bie偶膮co swoje do艣wiadczenia, moze komu艣 sie kiedy艣 przydadz膮 :) pierwszy dzien nie jest najgorszy. Mam niesamowita motywacje, wiec jest 艂atwiej. Na 艣niadanie jajka, obiad ryba z sur贸wka i przyznaje, ze niezbyt najedzona jestem. Podgryzam orzechy w艂oskie. W艂a艣ciwie to musze przyzna膰, ze mam jeszcze mniej energii ni偶 zazwyczaj. Mam nadzieje, ze w przysz艂ym tygodniu sytuacja sie odwr贸ci :) na kolacje planuje sa艂atk臋 z tu艅czykiem. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰go艣ci贸wa
Trzymam kciuki :) Ja od do艣膰 dawna ograniczy艂am spo偶ycie cukru - nie s艂odz臋 ani kawy, ani herbaty, pij臋 wod臋 (偶adnych sok贸w), ze s艂odyczy czekolada 85% kakao. Jedynie nie 偶a艂uj臋 sobie owoc贸w. Mimo to, widz臋 efekty. Schud艂am, niesamowicie poprawi艂a mi si臋 cera, znikn臋艂y zask贸rniaki, pryszcze, w艂osy mi si臋 ju偶 tak jue przet艂uszczaj膮, jak dawniej. Same plusy. No i znikn臋艂o to cholerne popo艂udniowe zm臋czenie, dos艂ownie pada艂am na pyszczyd艂o i "musia艂am" zje艣膰 co艣 s艂odkiego, zeby energia wr贸ci艂a, ponadto znikn臋艂a ch臋tka na "co艣". Nie przejmuj si臋, pocz膮tki s膮 zawsze trudne, potem same plusy :) No i najwazniejsze - wcale nie czuj臋, 偶e si臋 katuj臋. Czasem zjem z grzeczno艣ci jakie艣 ciacho ale... 藕le si臋 potem czuj臋 - wyczuwam cukier, t艂uszcz, no, po prostu NIE SMAKUJE. Bo i zmienia si臋 smak, wszystko nabiera wyrazisto艣ci. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mi by sie przydalo, jestem uzalezniona od slodyczy. Mozesz napisac ciut wiecej? Czego konkretnie sie nie je? Jak z pieczywem? Owocami? Miod, slodziki-stewia, agawa itp? Jemy jajka, ryby, mieso, nabial? Pestki i nasiona? Niestety nie mam dostepu do tych ksiazek. Pozdrawiam i zycze powodzenia :-) Pisz jakie beda nastepowac zmiany w samopoczuciu :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prypulka
go艣膰go艣ci贸wa dziekuje za wsparcie! :) dobrze wiedzie膰, ze ma detoks ma sens! Wlasnie najbardziej zale偶y mi na energii, nie chce ciagle czu膰 sie zm臋czona.. Wiec napisze mniej wiecej co i jak. Ide programem, kt贸ry trwa 31 dni (ksiazka 'Detoks cukrowy). Program zaczyna sie 3 dniami zupe艂nie pozbawionymi cukru. Produkty dozwolone to: -czarna kawa -mi臋so, ryby -jajka -awokado, oliwa, mas艂o (niewielkie ilo艣ci) -warzywa (broku艂y, brukselka, cukinia, grzyby, jarmuz, kalafior, og贸rki, kapusta, papryka, rukola, salata, seler, szparagi, szpinak) -cytryna, limonka -orzechy 2xporcja 30g - zio艂a -oliwki I te produkty jesz przez 3 dni. Troche ciezko jest, bo spadek energii jest jeszcze wi臋kszy ni偶 zazwyczaj. I troche g艂owa boli, ale podobno to normalne. Po 3dniach, tydzie艅 po tygodniu wprowadza sie poszczeg贸lne produkty. Bede na bie偶膮co pisac co mozna w danym tygodniu doda膰 :) a nie bedzie tak zle, bo juz na pocz膮tku dochodz膮 sery i wino, a potem pojawi sie nawet czekolada gorzka ;) owoce tez bed膮! Zach臋cam do przy艂膮czenia sie :) pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prypulka
Aha, pestki i nasiona jak najbardziej, siemi臋 lniane rownie偶. Mi贸d odpada ze wzgl臋du na fruktoz臋, kt贸ra jest najgorsza. Stewia jest dozwolona. Inne s艂odziki nie, bo sa szkodliwe. Pieczywo chrupkie pojawia sie juz w pierwszym tygodniu, ale planuje tu zrobic ma艂e oszustwo i zamieni膰 je na pieczywo pe艂noziarniste :) Dzis na 艣niadanie omlet z szynka i papryka, obiad kurczak z warzywami, kolacja w臋dzona sielawa. W mi臋dzyczasie orzechy :) du偶a role odgrywaj膮 w detoksie zdrowe t艂uszcze stad awokado i orzechy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prypulka
Samopoczucie dzisiaj duzo gorsze.. S艂abo sie czuje, zupe艂ny brak energii. Nie polecam sportu, nawet je艣li ktos regularnie trenuje. Wybra艂am sie dzisiaj biega膰 i strasznie ciezko mi to przychodzi艂o. A normalnie trenuje 5-6 x w tygodniu. W ksi膮偶ce jest tez zaznaczone, zeby odpu艣ci膰 sobie sport przez pierwsze 3dni detoksu i chyba trzeba sie s艂ucha膰. Jutro ostatni dzien takiego rygoru, nie ukrywam, ciesz臋 sie bardzo :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰go艣ci贸wa
Dasz rad臋 :) Podziwiam Tw贸j up贸r, ja si臋 zdecydowa艂am na ma艂e kroczki, bo nie wytrzyma艂am tego przeskoku, nie mog艂am spa膰, chodzi艂am naprawd臋 jak zombi. Nieraz s艂odkie wygrywa艂o, sz艂am do sklepu i kupowa艂am czekoladki, ciacha, lody, i dos艂ownie si臋 za偶era艂am. Potem nienawidzi艂am samej siebie. Zacz臋艂am wi臋c od nies艂odzenia kawy i herbaty; sok贸w unika艂am od zawsze, wi臋c z piciem wody nie mia艂am problemu. Pozwala艂am sobie na suche ciastka raz w tygodniu ale dok艂adnie czyta艂am sk艂ad i jedz膮c wyobra偶a艂am sobie ten cukier, konserwanty, barwniki i inne chemiczne "pyszno艣ci". Po jakim艣 czasie zadzia艂a艂o - widok s艂odyczy zacz膮艂 mnie odpycha膰, przesta艂am zajada膰 si臋 owocami. Bardzo pomog艂o mi picie wody, dodatkowo woda przyspiesz wyp艂ukiwanie toksyn, wi臋c polecam :) Rzeczywi艣cie 膰wiczenia mo偶esz sobie odpu艣ci膰 na 4 - 5 dni, potem stopniowo mo偶esz do nich wr贸ci膰. Powodzenia :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prypulka
Wiec u mnie sprawa wyglada tak, ze z sokami, napojami s艂odkimi nie mam problemu, bo sporadycznie pije. Od wody zaczynam dzien i naprawde duzo pije. Od kilku dobrych lat mam taki nawyk :) natomiast zdecydowanie gubi膮 mnie s艂odycze i ciasta i fast foody.. Nie wiem co lubie bardziej. go艣膰go艣ci贸wa a czy pozwalasz sobie czasem na cos s艂odkiego? Ciasta ciastka batoniki czy juz zupe艂nie nie masz na to ochoty? Jak u Ciebie wyglada sprawa z w臋glowodanami typu pieczywo, kasze, makarony? Jesz normalnie czy to tez zupe艂nie odrzucilas?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰go艣ci贸wa
Nie ci膮gnie mnie wcale do s艂odyczy, czasem (raz na jakie艣 2 miesi膮ce) kupuj臋 gorzk膮 czekolad臋 85%, bo ta powy偶ej 90 jest zbyt sucha. Kupuj臋 j膮, bo czasem nie mam mo偶liwo艣ci, 偶eby zje艣膰 co艣 konkretnego, jest niez艂a, bo praktycznie nie ma cukru a dodaje energii (kakao), ponadto tak膮 czekolad臋 polecaj膮 r贸wnie偶 dietetycy (chocia偶 nie kieruj臋 si臋 ich opiniami). Lubi臋 jab艂ka, zjadam dziennie 2 czasem 3, chrupi臋 pestki dyni. Kasze - nie jadam, jako艣 tak. Czasami ry偶 i tyle. Makarony - te偶 rzadko, czasem spagetti, czasem z mi臋sem. Lubi臋 bulgur - to turecka specjalno艣膰 - podgotowane i potem suszone ziarna pszenicy ale te偶 nie za cz臋sto. Chleb piek臋 sama z m膮ki razowej zmieszanej z pe艂n膮 ale te偶 jadam niewiele i to jakie艣 3 - 4 razy w tygodniu. Co jadam? Na 艣niadanie najcz臋艣ciej jajko na twardo, twar贸g p贸艂 lub t艂usty, naturalny jogurt, pomidor i banan. W ciagu dnia jab艂ka i inne dost臋pne w sezonie owoce, i dopiero wieczorem co艣 na gor膮co. Raczej ma艂o urozmaicone jedzonko sk艂adaj膮ce si臋 g艂贸wnie z warzyw - pomidory, papryka, bak艂a偶any, czasem ziemniaki - to wszystko duszone razem z mi臋sem z kurczaka a najcz臋艣ciej z indyka. Czasami robi臋 "omleta" z e szpinakiem lub potworn膮 ilo艣ci膮 pomidor贸w. Czasem piek臋/dusz臋 udziec indyczy i wtedy jemy albo z zapiekanymi ziemniakami, albo z makaronem, albo z ry偶em, albo z zielon膮 fasolk膮. Raz w tygodniu ryba, te偶 bardziej duszona ni偶 pieczona. Pizza i spagetti te偶 goszcz膮 na naszym stole, to chyba jedyna forma fastfood贸w :O Uwa偶am, 偶e trzeba je艣膰 to co si臋 lubi ale z umiarem. Acha, mas艂o u偶ywam tylko do sma偶enia jaj贸w ;) Taka do艣膰 monotonna kuchnia ale bogata w od偶ywcze sk艂adniki pozwala przyhamowa膰 apetyt i ch臋tk臋 na ma艂e s艂odkie conieco. Oczywi艣cie kiedy jestem u mamy (raz do roku) zjadam szarlotki, lody, d偶emy, pierogi, go艂膮bki i schabowe : D. Ale wstaj臋 wcze艣nie i robi臋 godzinny rowerowy wy艣cig sama ze sob膮. Po powrocie do domu raczej nie odczuwam ch臋ci, by kontynuowa膰 "grzeszenie". Je艣li jeszcze masz jakie艣 pytania? Ojej... ale偶 si臋 rozpisa艂am :O Na koniec - WALCZ, WARTO!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja ju偶 od dawna nie jem cukru i bardzo dobrze si臋 czuj臋, jakby艣 potrzebowa艂a pomocy z u艂o偶eniem diety to mog臋 Ci poleci膰 http://hh-life.pl/uslugi/, ja u nich korzystam z konsultacji i s膮 bardzo profesjonalni, dodatkowo dosta艂膮m diet臋 na zrzucenie 10 kg i zap艂aci艂am tylko 80 z艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prypulka
go艣膰go艣ci贸wa dziekuje za porady! Na pewno bede korzysta膰 :) Dzisiaj czuje sie r贸wnie beznadziejnie jak wczoraj. Bardzo s艂abo, g艂owa boli. Pocieszam sie, ze to ostatni dzien! Jutro zaczynam pierwszy tydzie艅, w ktorym dochodz膮 te produkty: - mleko i ogolnie nabia艂, sery, twarogi, jogurty naturalne, cheddar, mozarella itd. -dochodz膮 nowe warzywa (surowe: marchew i cebula, dynia, kabaczek, groch cukrowy, pomidory) - 1 艣rednie jab艂ko dziennie - 2 kromki pieczywa chrupkiego -1 kieliszek czerwonego wina maks. 3x w tygodniu Po tych 3 dniach pozbawionych cukru zapowiada sie prawdziwa uczta :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰go艣ci贸wa
No to SMACZNEGO :D!!! Mam nadziej臋, 偶e odkryjesz na nowo prawdziwy smak potraw! Ja w sumie nie mog臋 powiedzie膰, 偶e odstawi艂am w 100% cukier, bo jednak owoce maj膮 naprawd臋 sporo fruktozy a ja potrafi臋 zje艣膰 ich ca艂kiem sporo, jednak naprawd臋 widz臋 r贸偶nic臋 z czas贸w kiedy jad艂am ciacha, cukierki, lody i inne s艂odkie pyszno艣ci. I powiem Ci, 偶e nie t臋skni臋 :D Powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cukromanka
Hej Prypulka, ja si臋 przy艂膮cz臋, ale dopiero od 1 sierpnia, bo nied艂ugo jad臋 na urlop, wi臋c nie ma sensu zaczyna膰 przed :) W mi臋dzyczasie czytam ksi膮偶k臋. Je艣li ty do tego czasu wci膮偶 b臋dziesz na detoksie cukrowym, ch臋tnie wymieni臋 si臋 do艣wiadczeniami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Justyna Fio艂ek
Relacje z tej ksi膮偶ki opisali na stronie http://organizmu.pl rezultaty by艂y ca艂kiem ciekawe, ale mimo wszystko pokazali, 偶e odstawienie produkt贸w to nie wszystko i trzeba si臋 wspom贸c dobrymi suplementami. Powodzonka i pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post