Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy sa tu mamy, ktorych dzieci nie potrafily pic mleka z butelki

Polecane posty

Gość gość

Mam takiego przwie 6 miesiecznego synka, ssie tylko piers, nie umie pic z butelki, przetestowalam mase smoczkow, po prostu nie ssie butelki tylko ja gryzie. Nie wiem co mam robic, smoczka uspokajacza tez nie uzywa.... Chcialabym wrocic do pracy, ale niestety nie wiem jak to bedzie, bo lyzeczka tez nie chce jesc innego jedzenia. I tak oto sie wrabałam w karmienie piersia :((((

Gość gość
trzeba było od poczatku dawac mu tez butelke chociaz jedno karmienie dziennie,mam 2 dzieci i tak robiłam teraz cora ma 5 msc i normalnie je z butli i piersi

Gość gość
no teraz to tez jestem taka mądra, ale juz czasu nie cofne

Gość mama_Anja
Moja ma 8 mcy, tez nie chce pić mleka z butelki, ale to kwestia zawartosci, jak się okazało---bo moje mleko wypiła, choć bez specjalnych umiejętności, bo trochę pije, trochę gryzie.Czasem wypije troszkę wody, ale mleka modyf.--nie. Wprowadzaj powoli obiadki i deserki, zaczynałam od pół łyzeczki, wygladało,ze nie będzie jadła w ogole, ale jest coraz lepiej.

Gość mama_Anja
To nie regula, ja próbowąłam od 3 m-ca mniej więcej, nie zlicze, ile mleka poszło w smietnik -- nic to nie dało--zacisnięta buzia i gryzienie.

Gość gość
ja dawałam butle od urodzenia tak 1-2 razy dziennie wlasnie i mam spokój teraz,teraz wprowadzam jej obiadki i juz łyzka pieknie je nauczyła sie w tydzien.

Gość gość
daj jej czas, najprawdopodobniej załapie w koncu ;). ja próbował jakoś ponad chyba ze 2 miesiące i dupa, różne smoczki, butelki, itp....miał wtedy 5 miesięcy, nagle któregoś dnia jak miał jakieś 8 miesięcy postanowiłam spróbować snów załapał od tak i już umiał :) dodam że jak miał 2, 3 miesięcy bez problemu pił w butelce czasem moje mleko....

Gość gość
Mój też nie umiał pić do pil roku z butelki i szalałam z butelkami i smoczkami. Nauczył się na takim gumowym żółtym nie silikonowy bezbarwnym tak samo smok do buzi taki sam typ kulka

Gość gość
Współczuję... Też to przerobiłam z pierwszym dzieckiem bo tak się pediatry słuchałam mleko z piersi do 6 miesiąca... I też plul wszystkim... Udawało się tylko łyżeczką, mojego mleka też nie chciał z butli.... Z córką od początku dwa razy dziennie dostawała też butle z wodą lub cherbatka... Teraz musisz próbować, może kubeczek medeli ( mają taki specjalny do karmienia), łyżeczkę....musisz testować, i to może wtedy kiedy ewidentnie będzie mu się chciało pić. .. Współczuję, dokładnie to samo przerobiłam

Gość gość
Mialam to samo, niestety tylko łyżeczka zadziałała. i tak do ok 15 miesiąca, poważnie... aż chwycił kubeczek i zaczął pić. wcześniej rzucał kubeczkiem jak go zachęcaliśmy. łyżeczka... uciążliwe, ale co poradzić. ale byla też tego dobra strona - mój synek byl bezsmoczkowy (pewnie dlatego butli nie chciał). udało się nam go wychować bez smoczka. dwie koleżanki od razu smoczki dały, kilkudniowym dzieciom, z butlą nie miały problemu, ale za to ich dzieci biegały ze smoczkiem nawet do 4 roku życia. czytałam, że podobno smoczek trudniej odstawić niż pierś czy pieluchę ... i z obserwacji widzę, że to prawda.

Gość gość
mam ten Sam problem, syn 4, 5 miesiaca na cycku, nie uznaje butelki I smoczkow, za miesiac mam wrocic do pracy I strasznie sie martwie

Gość gość
Moje dzieci też nie chciały butelki, więc wprowadziłam im kubki z miękkim ustnikiem. Też długo musiały się uczyć, by załapać, że z tego lec***icie i opanować technikę, ale poszło łatwiej jak z butelką ;)

Gość gość
moje dziecko bylo bezbutelkowe tylko piers. Jak mial 6 miesiecy zaczelam wprowdzenie jednej butelki z mm dziennie zeby mniej wiecej w 8-9 miesiacu odstawic. Zaraz konczy 9 miesiecy i piers ma tylko w nocy w dzien inne posilki i mleko mm 1-2 razy. Zadanie nielatwe, bo trzeba bardzo duzo kombinowac. Po pierwsze znalezc problem - czy dziecku chodzi o smak mm czy o rodzaj butelki. czyli probowac podawac mm lyzeczka i zobaczyc ktore w miare miare akceptuje (nie bedzie zadowolony ale nie pluje tym mlekiem i sie nie krzywi). U nas bylo zwykle bebiko bo kaszki bobovita wcinal s na potege a one sa na mleku bebiko wiec i je zaakceptowal. Teraz szukamy butelke ktors w miare akceptuje czyli jest w stanie chociaz dwa lyczki z niej zrobic. Polecam niekapek Aventa z miekkim ustnikiem lub smoczek lovi aktywne ssanie 6+. I zaczynamy zabawe. codziennie w jednej porze przed karmieniem piersia podawac kilka lyzeczek mm, zeby oswoil sie ze smakiem i tak z tydzien, dwa. Potem o tej samej porze butelke, lyczek z butelki i kilka lyzeczek mm, To bardzo dlugo trwa u nas 2 miesiace trzeba do cholery cierpliwosci i tak z dnia na dzien wypijal coraz wiecej mm, najpierw 10 ml potem 20, 50 itd. U mnie , mojej siostry i kolezanki taki sposob poskutkowal i przynajmniej delikatnie dziecko przechodzi na mm a nie szok placz bo nagle cyc zabrany

Gość gość
Uważam, to za zaletę a nie wadę, że dziecko nie umiało pić z butelki, bo butelka jest zbędna w procesie wychowania dziecka. Dziecko półroczne i starsze do niczego jej nie potrzebuje, kiedy mama wraca do pracy, to 8-9h niemowlę wytrzyma bez piersi. Jeśli zdecydujesz się na niepodawanie butelki i sztucznego mleka możesz liczyć na moją pomoc, jeśli zdecydujesz się na sztuczne mleko i/lub butelkę to powodzenia.

Gość gość
tu autorka : chce podawac moje mleko z butelki, bo chce wrocic do pracy od wrzesnia. mleko sciagam laktatorem, wiec to nie kwestia smaku. przepraszam za wlk litery

Gość gość
nie rozumiem, co ma wspólnego powrót do pracy z podawaniem mleka w butelce? Chcesz odstawić od piersi?

Gość gość
Nie chce odstawiac od piersi, ale jak pojde do pracy i nie bedzie mnie 7 godzin to bedzie problem, bo maly tez niestety nienza bardzo umie jesc z lyzeczki (Zaczelam go uczyc od poczatku lipca i wszystko wypluwa, nie umie przesuwac jedzenia jezykiem do przelyku )

Gość gość
Probowałaś różnych buletek? u mnie razem z piersią ładnie ssała nuka początkowo w szpitalu jak jeszcze nie miałam pokarmu a potem w 3msc wprowadziłam butelke tomme tippe ze smoczkiem 1 potem 2. i ładnie ssała. z tego co się orientuje chicco też ma podobne butelki.Nie ma innej rady jak próboac próbowa próbowac i nie raz ale 20 razy np. pora karmienia spróbowa butle. Nie? To za 5 minut znów i do skutku. Może marudzic ale jak bedzie bardzo głodne to wypije.

Gość gość
Ja karmiłam przed pójściem do pracy i po powrocie razem z dojazdami nie było mnie 8h. Jak mnie nie było, dziecko piło moje mleko z łyżeczki i po kilka łyżeczek obiadu i deserku. Po miesiącu zaprzestaliśmy podawanie mleka, zostaliśmy przy innych posiłkach, w tym czasie dziecko przestawiło się. Dziecko nie umrze z głodu, jak nie dostanie butli mleka w tym czasie, jakby nie patrzeć część niemowląt w tym wieku przesypia po 8h w nocy i żyje.

Gość gość
Gdy poszłam do pracy, moje bezbutelkowe dziecko miało 7 mscy. W domu dalej jadł głównie z piersi, a u niani bez problemu inne jedzenie łyżeczką, nauczył się od razu.