Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam sie i martwiie

nadepnelam na zardzewialy gwozdz

Polecane posty

Jestem w 31tc,niedawno nadepnelam na zardzewialy gwozdz.rana jest niewielka na 2-3mm,maz zdezynfekowal rane i lekko oczyscil.jednak male kawaleczki rdzy/brudu pozostaly.czy mimo to powinnam udac sie do lekarza?

Poradzi ktos?

Gość gość
Tak powinnaś iść do lekarza, bo jak wda się jakieś zakazenie to bedziesz miala problem

Gość gość
A kiedy to się stało? Jak rana nie ropieje, nie ma obrzęku, gorączki to nie masz się czym martwić.

Gość gość
powinnas isc,mozesz miec tężca nawet

Gość gość
Musisz jechać jak najszybciej na pogotowie. Powiedzieć że nadepnęłać na zardzewiały gwóźdź. Nie możesz tego tak zostawić bo to jest niebezpieczne. W takich wypadkach robią na pogotowiu zastrzyk przeciwtężcowy. Moja koleżanka tak miała, jeździła na zastrzyki po tym jak wlazła w taki właśnie zardzewiały gwóźdź i mąż też tak miał jak wlazł w rozbitą butelke i mu przebiło but.

Gość gość
Nie gadajcie bzdur, tężec to rzadkość i rana musiałaby być mocno zanieczyszczona ziemią. Nie panikuj!

Gość gość
Zakazenie nie zawsze przebiega z goraczka albo obrzekiem. Ja kiedyś nadepnelam na rozbita butelkę i po kilku dniach dopiero zaczelo się paprac. Bylo juz za pozno na anatoksyne, a w ranie, chociaż wydawalo mi się, ze dobrze oczyscilam, zostały minimalne kawałki szkła i musialam mieć rozcinane i czyszczone.

Ponad godzine temu.Obecnie mocze noge w wodzie z mydlem,ale widze,ze kawalki rdzy tkwia nadal w stopie.niby rana nie grozna,normalnie nie przejelabym sie tym,jednak jestem w ciazy i boje sie ewentualnych konsekwencji...chyba jednak pojade do lekarza

Ponad godzine temu.Obecnie mocze noge w wodzie z mydlem,ale widze,ze kawalki rdzy tkwia nadal w stopie.niby rana nie grozna,normalnie nie przejelabym sie tym,jednak jestem w ciazy i boje sie ewentualnych konsekwencji...chyba jednak pojade do lekarza

Gość gość
No jak rdza jeszcze jest to jedz na pogotowie, chirurg to powinien oczyścić.

Gość gość
Rzadkość nie rzadkość ale takie są procedury i głupotą jest tak ryzykować. Jak będziesz mieć pecha i sie znajdziesz w grupie ludzi dotkniętych tą rzadkością to wtedy mądrali już nie będzie w twoim otoczeniu tylko ty będziesz mieć problem

Gość gość
Ja. Też nadepnelam na gwóźdź ale w ciąży nie byłam.pojechałam na pogotowie dostałam zastrzyk przeciw tezcowi i miałam oczyszczona ranke. Jesteś w ciąży nie ryzykuj 31tydz to daleko ale do rozwiązania jeszcze 9tygodni więc jeszcze wszystko się może stać.lepiej jechać i niech lekarz zdecyduje co robić,jestem teraz też w ciąży 33-34tydz.balabym się ryzykować

Gość gość
Gwóźdź to pikuś! Ciesz się, że nie nadepnęłaś na zardzewiałe majtki!

Gość gość
jeśli jesteś w ciąży to tym bardziej powinnaś jechać i jeszcze im zgłosić że jesteś w ciąży. Ja nie mam pojęcia jak to jest z tą szczepionką gdy kobieta jest w ciąży. Oby tylko nie komplikowało to sytuacji.

Gość gość
Ja. Też nadepnelam na gwóźdź ale w ciąży nie byłam.pojechałam na pogotowie dostałam zastrzyk przeciw tezcowi i miałam oczyszczona ranke. Jesteś w ciąży nie ryzykuj 31tydz to daleko ale do rozwiązania jeszcze 9tygodni więc jeszcze wszystko się może stać.lepiej jechać i niech lekarz zdecyduje co robić,jestem teraz też w ciąży 33-34tydz.balabym się ryzykować

Gość gość
Moj maz w zeszlym roku przeciąŁ sobie palca blachą na budowie. Rana byla niewielka, zdezynfekowaliśmy ja od razu. po paru dniach palec zacząŁ boleć. Pojechaliśmy do szpitala, tam powiedzieli ze wdaŁo się zakazenie i grozi mu amputacja palca, caŁą ręke az po Łokiec dali mu w szyne, zeby zakazenie nie przeszlo dalej. Na szczescie skonczylo sie na zastrzykach i obyŁo sie bez amputacji. Jestes w ciazy, wiec nie wiem na co czekasz. Jedz na pogotowie, a nie pytaj na kafeterii, chyba ,ze ci nie zalezy na zdrowiu i zyciu dziecka

Bylam u lekarza,zglosilam,dostalam szczepionke Tetama.oby wszystko bylo dobrze,a dziecko rozwijalo sie nadal prawidlowo.mimo wszystko martwic sie bede tym nieszczesnym wypadkiem.dziekuje za odpowiedzi.pozdrawiam