Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam pytanie do wierzących w boga

Polecane posty

Gość gość

Tak się zastanawiam, dlaczego na kościołach instalowane są piorunochrony? Przecież jeśli bóg istnieje, to nie pozwoli na to, żeby piorun zniszczył jego "dom" i jego wyznawców. Czyż nie?

Gość wierny gość
Zeby opuznic powolanie wiernego do wiecznosci. Niby wierny powinien chciec byc w niebie jak najszybciej, nawet blyskawicznie, ale mimo to woli zamontowac piorunochron, by jednak odwlec moment odejcia do Pana. Ja pisze to powaznie. Jestem chrzescijaninem i wiem, ze w niebie bedzie mi najlepiej, a mimo to wole jeszcze przez jakis czas pomieszkac na ziemi dopoki nie naciesze sie zona i nie wychowam mojej kochanej coreczki. Proste.

Gość gość
... bo strzeżonego Pan Bóg strzeże :)

Gość gość
Ileż to kościołów spłonęło od pioruna zanim wymyślono piorunochrony. Poczytajcie sobie historie polskich parafii.

Gość gość
ja wierzę w Boga i nie sądzę żeby KK miał z nim coś wspólnego tym samym dostrzegam powód czemu piorunochron jest w kościele

Gość gość
Ja też coraz bardziej umacniam się w tym przekonaniu.

Gość martyna 33
Gość 00.18 Absolutnie masz rację. Ja ponad 10 lat temu sama zaczęłam czytać Biblię i dopiero wtedy zobaczyłam jakich bzdur uczą w KK np.modlitwy do świętychch, figurki, czyściec. I odeszłam od KK. Teraz jestem u Protestantów i jest to kościół wg. Biblii np.tylko modlitwy do Trójcy Świętej.

Gość gość
Bo Bóg dał ludziom rozum po to, żeby z niego korzystali.

Gość gość
i muwił ze za kazde nieswiadome zło jest minus a za swiadome 3 minusy i potem wszystko sumuje dobrze ze gdy jest wiencej plusów to sie idzie do nieba

Gość gość
A nie "muwił" że dwa minusy to plus?

Gość gość
bóg inaczej liczy

Gość martyna 33
Gość 11.02 Ciekawe jest to co piszesz. Bo sam Pan Jez.us nic nie mówił na temat czyśćca, natomiast na temat nieba i piekła, owszem. Poza tym teoria o czyśćcu podważa śmierć Jez.usa na krzyżu. Bo Pan umarł za każdego z nas. Uwolnił nas od grzechu, dlatego teraz w Chry.stusie nesteśmy wolni. Poza tym Jez.us nauczył nas tylko do Bo.ga, Ojca. Gdyby trzeba było modlić się do innych oprócz Trójcy Ś.więtej, to na pewno Pan by nas tego nauczył. A na temat figurek proszę przeczytać Dekalog z II księgi Mojżeszowej.

Gość gość
ty nie rozumiesz co piszesz hades to słowa z greki przetłumaczone na nasz jezyk to czysciec odkupienie mamy” (Ef 1, 7; Kol 1, 14), natomiast „zbawienie osiągniemy” (por. Rz 10, 9; 1P 1, 9). Konteksty tych wyrażeń mówią wyraźnie o dwóch różnych rzeczywistościachCzyściec to uwalnianie się po śmierci od wszystkich następstw grzechów, uniemożliwiających doznawanie pełnego szczęścia nieba. Tymi następstwami są wszystkie egocentryczne przywiązania, z powodu których człowiek nie potrafi kochać w sposób doskonały. Uwolnienie się od tych egoistycznych przywiązań może się dokonać tylko wtedy, gdy Bóg przebacza grzechy i udziela człowiekowi swojej łaski. Kiedy człowiek żałuje za swoje przewinienia, pragnie się poprawić i szuka miłosierdzia Bożego w sakramencie pojednania, dostępuje przebaczenia najcięższych nawet grzechów.

Gość gość
O możliwości odpuszczenia grzechów poza granicami ziemskiego życia poucza też sam Chrystus, kiedy ostrzega przed bluźnierstwem przeciwko Duchowi Świętemu: "Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym." (Mt 12,31-32). Według słów Chrystusa istnieje zatem możliwość uwolnienia się człowieka w przyszłym życiu od grzechów innych niż bluźnierstwo przeciwko Duchowi Świętemu

Gość gość
tym ogniu wspomina św. Paweł, kiedy porównuje dzieło życia ludzkiego, działalność człowieka do wznoszenia budowli bądź to z tak kruchego materiału, jak drewno, trawa lub słoma, bądź też z trwałego, bo – ze srebra, złota i drogich kamieni. Dzieło każdego człowieka-budowniczego zostanie wypróbowane w ogniu. Jawne się "stanie dzieło każdego: odsłoni je dzień (Pański); okaże się bowiem w ogniu, który je wypróbuje, jakie jest. Ten, którego dzieło wzniesione na fundamencie przetrwa, otrzyma zapłatę; ten zaś, którego dzieło spłonie, poniesie szkodę: sam wprawdzie ocaleje, lecz tak jakby przez ogień." (1 Kor 3,13-15). W tym "ogniu", który nie zabija, lecz umożliwia "ocalenie", można się dopatrywać czynnika oczyszczającego duszę po śmierci.