Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przy TSH 3.3 ile mg tabletki euthyrox ??

Polecane posty

Gość gość

??? Chodzi mi o to czy 25mg 50mg 75mg 190mg? bo lekarz zapisał mi 75 i kiepsko się po nim czuje

Gość gość
to chyba trzeba lekarza zapytać

Gość gość
chyba za dużo wypisał bo tsh jest na granicy normy i powinno być 25mg

Gość gość
Czyli powinnam iść jeszcze raz do lekarza żeby mi zmienił ?

Gość tyroixinowa
Tak, idź do lekarza! Jesli się źle czujesz, to znaczy, że dawka jest zbyt silna. Też miałam podobną sytuację (75mg) ale to była wina apteki, lekarz przepisał mi 25mg a oni mi dali 75mg. Odstawiłam tabletki na 3- 4 dni, potem brałam połowę, czyli 37, 5 przy TSH 6, 98 (norma 4, 2). Wtedy byłam poza domem, więc dopiero po powrocie poszłam do lekarza. Wkurzony był nieźle na aptekarza, bo To trzykrotne przekroczenie zalecanej dawki i to nie jest bezpieczne dla zdrowia! To Twoje pierwsze tabletki?

Gość gość
tak pierwsze. kolejna wizyte mam dopiero za 1.5 miesiąca :/ mam przestac je brac czy co ?

Gość tyroixinowa
Żartujesz? Pierwsze tabletki ZAWSZE 25mg! Zmień lekarza! Idź nawet do rodzinnego i poproś o zmianę na 25mg. Teraz absolutnie odstaw tabletki aż do chwili kiedy poczujesz, że objawy minęły, potem spróbuj brać połowę tabletki ale to tylko w przypadku, kiedy nie możesz skontaktować się z lekarzem. Uwierz - bez względu na poziom TSH zawsze leczenie zaczyna się od najniższej dawki, po to by sprawdzić, jak organizm reaguje. To są hormony mające wpływ na wiele funkcji organizmu i trzeba zachować ostrożność przy ich stosowaniu. ZMIEŃ LEKARZA!

Gość tyroixinowa
A jak pozostałe wyniki? T3, T4 i antyciała? Może trzeba powtórzyć badania i z wynikami iść do endokrynologa.

Gość gość
całą reaszte miałam mieszczącą sie w normach. tylko to tSH wyszło za wysokie jak dla kobiety starającej się o dziecka. W takim razie nie będe już brała tych tabletek bo nie chce żeby mi zaszkodziły

Gość tyroixinowa
Jeśli starasz się o dziecko, to tym bardziej wyniki w garść i do dobrego endokrynologa. Nie zlekceważ tego, bo w ciąży tarczyca lubi wariować i lepiej wtedy być w dobrych rękach. Powodzenia :)