Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Roczniak w żłobku, jak się przygotować?

Polecane posty

Gość gość

Mamy które oddawały do żłobka dzieciaki w tym wieku, pytanie do Was, jak najlepiej przygotować sie do tego wydarzenia?Dziecko idzie od września a ja wracam do pracy na 4/5 etatu ( 4 dni w tygodniu). Chodzi mi o przygotowanie siebie i dziecka, na co zwracać uwagę, o czym pamiętać. Dodam że jest to sprawdzony nowoczesny żłobek prywatny... dziekuje za wszelkie odpowiedzi na temat a za te nie na temat dziękuję zanim powstaną....

Gość gość
Nie dawaj go od razu na 8 godzin. To prywatna placówka więc pewnie nie zrobią Ci problemu abyś pierwszego dnia z nim chwilę posiedziala. Stopniowo wydlużaj czas pobytu.

Gość gość
Tu autorka.W sierpniu mamy dni adaptacyjne na które bedziemy chodzic z córeczka więc to będzie taki początek.Corrka jest bardzo wesołym dzieckiem i otwartym na nowych ludzi.Uwieelbia inne dzieci i nie ma problemu z zosstawaniem np z babcią czy ciocia na kilka godzin.we wrześniu będzie miała niecałe 15 msc

Gość marisza111
Powiem Ci jak to było u mnie. Oddałam synka do żłobka jak miał niecały roczek, też do prywatnego. Z paniami umówiłam się, że przez 3 pierwsze dni mały będzie tak na 2-4h, a ja będę siedziała w innym pomieszczeniu - jak coś by się działo, np. nie dałby się uspokoić to wtedy byłam 'pod ręką' żeby dziecko się nie bało. Z planu niewiele wyszło, bo już pierwszego dnia dziecko jak zobaczyło inne dzieci to zapomniało o mnie, więc posiedziałam godzinkę i poszłam do domu (byłam na wszelki wypadek pod tlefonem). Odebrałam go po 5h. Od drugiego dnia zostawał już tak jak miał na 8,5h. Na szczęście nie było z nim problemów. Nawet panie w żłobku były zaskoczone, że tak szybko się przyzwyczaił. Na pewno pamiętaj, że jeśli dziecko ma jakąś ulubioną przytulankę, albo coś innego bez czego nie umie zasnąć albo się uspokoić, to weź to koniecznie do żłobka.

Gość gość
Ja co prawda korzystam z maleńkiego przedszkola domowego, ale myślę, że dla dziecka to tez nie mniejsza zmiana. Córka miała 9 mies gdy tam zaczęła uczęszczać i tak jak ktoś wspomniał, na pierwsze dni/ tygodnie ( zależy od dziecka) wystarczy dosłownie kilka godzin dziennie. Trzeba być z dzieckiem pierwsze kilka godzin. Z czasem wydłużyć godziny. U mnie wyglądało to tak, że pierwszy tydzień córka zostawala na 3h dziennie, drugi tydzień 6h dziennie i trzeci tydzień juz normalnie zawozilam ja po drodze do pracy i odbierała zaraz po. Jeszcze kilka tygodni córka płakała przy pożegnanieu, ale po kilku min od mojego wyjścia wszystko było ok. Opiekunki co kilka dni przesyłamy mi zdjęcia jak córka się bawi ( super sprawa, momentalnie robi się lepiej na sercu widząc zdj uśmiechniętego dziecka gdy Ty siedzisz w pracy i zastanawiasz się czy wszystko jest ok). U nas największym problemem było jedzenie i drzemki. Ogólnie przywykniecie trwało jakieś 3 tyg. Później już było coraz lepiej. Aha i jedna bardzo ważna rzecz, gdy dziecko płacze przy pożegnaniu, nie należy zbytnio się rozgadywac i tulic w nieskończoność. Wystarczy buziak, stwierdzenie faktu, że teraz dziecko zostaje w żłobku z dziećmi, mama w krotce wróci bo musi iść do pracy. Wiem, że to nie jest łatwe, ale to tak naprawdę najlepsze wyjście. Powodzenia :-)

Gość Mpma
Hej ja tez oddaje moje dziecko we wrzesniu bedzie mialo wtedy dokladnie rok. Chodze z nia na place zabaw staram sie zeby miala kontakt z dziecmi. Jest wesola i otwarta i nie placze jak mnie nie ma. Gorzej ze spaniem bo trzeba ja przytulic. Tak sie nauczyla jak byla w szpitalu i nie moge nic z tym zrobic. Poza tym zapytalam w zlobku jakie panie chca ubrania zebym ubierala. One najlepiej wiedza jak jest w zlobku i jak jest im i dziEciom wygodnie. Bardzo mi podziekowaly za to pytanie i sie smialy ze niekore mamy cuduja z ubraniami na przyklad dlugie sukienki dla dziewczynek. No wiec getry, body i koszulka bawelniana. Zakupy juz zrobilam :)

Gość gość
Tez mialam wiele wątpliwości i niejasności oddajac mojego 8-miesiecznego synka do złobka, nie wiedziałam na co zwrocic uwage i jak odpowiednio się do tego faktu przygotowac. Z mezem udaliśmy się do żlobka www.elfik.pl aby się czegos wiecej dowiedziec , po czym oddalismy tez tam nasze dziecko, nie zaluje tej decyzji, Michaś ma tam swietna opieke a my z mezem możemy być spokojni bedac w pracy.