Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ktos moze ocenic przyrost wagi mojego dziecka?

Polecane posty

Gość gość

witam, synek urodzil sie w 38 tygodniu z masa 2650 i 50 cm dlugosci. teraz ma 4 miesiace i 3 tygodnie, wazy 6600 i ma 66 cm. dodam ze jest tylko na piersi, wiem ze przybiera wystarczajaco ale czy nie za duzo, do 6 miesiaca dziecko powinno podwoic wage urodzeniowa a do roku potroic, ale jak tak dalej bedzie przybieral to potroi swoja wage kolo 7 miesiaca, jak to bylo z waszymi pociechami mamy? zwlaszcza z tymi z dosc niska masa urodzeniowa? tez tak nadganialy?

Gość gość
Z tego, co wiem wcześniaków bardzo szybko nadrabiają w a gę urodzeniową. OK 6m życia przyrost znacznie się zmniejszy. Niemozna utuczyc dziecka karmiąc piersią

Gość gość
Spokojnie, ten wzrost nie jest równomierny w całym pierwszym roku zycia i okolo 6 miesiąca zacznie zwalniać. Często mamy martwią sie, ze dziecko tak szybko roslo, a tu nagle przyrosty coraz mniejsze, a to jest właśnie prawidłowe - wiem po starszym synu. Życzę zdrowka, tez urodzilam niedawno taka malutka córeczkę.

Gość gość
masz siatki centylowe,moja urodziła sie w 36 tygodniu z wagą 1900,za 2 tygodnie skonczy 6 miesiecy i wazy 6300.Podobno ładnie przybiera

Gość gość
wcale nie uwazam zeby tak duzo przybierał. Moj synek, urodzony w 37 tyg z masą 2010 i 48cm, w wieku 5 miesięcy wazył 7100, a był i jest stasznym niejadkiem i drobny do bólu. Z tym, że początkowe przybieranie mocno wzolniło, bo teraz ma 8,5 miesiąca i wazy tylko 8900.

Gość gość
poza tym to, ze dziecko ma podwoic mase urodzeniowa do pol roku to chyba nie dotyczy wszystkich dzieci. Bo np jesli dziecko urodzilo sie z masa 1 kg to na pol roku raczej nie bedzie wazyl 2 kg, bo troche malo by bylo. Natomiast dziecko 4,5 kg niekoniecznie musi wazyc 9kg na pol roku, sądzę

Gość gość
Najnowsze dane przyrostow wynoszą potrojenie na pół roku a 4razy na rok,chociaż mój syn miał 4urodzeniowa, na pół roku 8kg a na rok.12kg, na dwa lata 15kg ale.bardzo wysoki.urodził.się 64cm! ,spokojnie zwolni ten przyrost wagi.

Gość gość
dziekuje mamy, troszke sie martwilam, ze mi maly grubasek wyrosnie, :)

Gość gość
Mój podwoił wagę urodzeniowa z końcem 4 miesiąca ( i wg tego co czytałam prawidłowo), urodził się wielki (4440) i wiecznie słyszę, że go tucze ( na piersi praktycznie do teraz choć już nie codziennie), na roczek ważył 14.5 kg. Teraz ma 2.5 roku i waży niecałe 18 kg. Ciągle słyszę, że otyly, ale ja to p*****le, bo dziecko jest duże a nie grube a oni próbują go wcisnąć do siatek centylowych sprzed 20 lat. Rozmiar buta ma 29 - przecież 20 lat temu taka nogę mialy dzieci z zerówki albo starsze.

Gość gość
Sprawdź na siatce centylowej

Gość gość
moja ur.z masa 3350,na 4msc 7kg na 10msc 10kg,a teraz ma 18msc i dalej wazy 10kg. Je za dwoje. Nic sie nie martw,kazde dziecko jest inne.