Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badania ASPAT, ALAT i bilirubina

Polecane posty

Gość gość

Hej, Dziewczyny Bardzo proszę Was o poradę, czy miałyście robione w ciąży badania ASPAT, ALAT i bilirubina? Pytam, bo wczoraj dostałam skierowanie od mojej pani dr (aktualnie 31 tc) a żadna z dziewczyn w moim towarzystwie takich badań podczas ciąży nie miała robionych… I zastanawiam się, dlaczego ja dostałam takie skierowanie. Są normą w ciąży? Z góry dziękuję za pomoc!

Gość gość
To próby wątrobowe. Ja póki co nie miałam ich zleconych, jestem w 25tc. Moze przyjmujesz sporo leków i lekarz chce sprawdzić jak watroba sobie z tym radzi.

Gość gość
ja miałam-bo swedziała mnie skóra i lekarz swierdzil, że to może mieć związek z podwyższonymi enzymami wątrobowymi u mnie nie miało-ale warto zrobic, dodatkowo ograniczyłam smazone potrawy i tłuste jedzenie-choc nie musiałam ale wątroba była dzięki temu mniej obciążona i czuje sie lepiej:) warto zrobic te badania, nie martw sie- bedzie dobrze:) nawet jeżeli będzie cholestaza ciążowa to z tym coś można zrobić :)

Gość gość
ja mialam robione z powodu swedzenia skory w ciazy. okazalo sie niestety ze mam cholestaze, na szczescie juz w 36tc, od razu do szpitala, leki, w 37tc mialam cc, cale szczescie wszystko dobrze sie skonczylo:)

Gość gość
Autorka: Bardzo dziękuję za odpowiedzi! :) Teraz mi już co nie co się rozjasniło: wczoraj na wizycie u pani dr zgłaszałam, że swędzą mnie dłonie i dopadły mnie okropne skurcze... Do tego pani dr zwróciła uwagę na obrzęki. Na początku ciąży miałam podwyższone ciśnienie, jednak wróciło ono do normy.... Czyli pewnie zleciła mi je pod wzg. cholestazy...

Gość gość
na pewno:) trzymam kciuki obys nie miala tej paskudnej choroby

Gość gość
Autorka: Nie dziękuję! i pozdrawiam serdecznie :)