Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćania

Ciąża, macierzyński a umowa o pracę

Polecane posty

Gość gośćania

Niedługo podpisyje umowę o pracę na czas określony, dokładnie rzecz biorąc chodzi o staż a jak się okazało jestem w ciąży. Orientujecie się może jak to wygląda prawnie, czy poza pracodawcą mam to jeszcze gdzieś zgłosić? Na dobra sprawę to nie pracodawca wypłaca mi pensje więc nie wiem... Była może któras z Was w takiej sytuacji?? Z jakim podejściem przyszłego szefa sie spotkałyscie?

Gość gość
Co z tego, że jesteś w ciąży? Kolejna, dla której ciąża to od razu powód do L4? Jeśli tak, to zachowaj się uczciwie i powiadom pracodawcę, że podpisuje umowę z nierobem. A jeśli masz zamiar dochodzić do końca ciąży do pracy, to po prostu umowa będzie trwać tyle, na ile jest podpisana. I co to za brednie o tym, że to nie pracodawca wypłaca wynagrodzenie?

Gość gość
W moim przypadku nie pracodawca a izba lekarska. I nie chodzi o to że chce iść na L4 bo zamierzam pracować jak najdłużej chociaż stażu i tak nie ukończe przed porodem. I nie biórę innej opcji pod uwagę jak przed podpisaniem umówy powiadomić pracodawce o ciąży.. ( tak w ogóle można????)

Gość gość
Nie masz obowiązku powiadamiać go o tym, to zwykła ludzka uczciwość. Tyle, że w takim przypadku on będzie miał możliwość odmowy podpisana z Tobą umowy, ewentualnie rozwiązania jej, niezależnie od tego, że jesteś w ciąży (bo ochronie podlegasz dopiero po bodaj 4 miesiącach, z tego co pamiętam).

Gość gość
Jakim sensie odmowie podpisania umowy?? W sensie po zakończeniu obecnej?? Po 4 miesiącach pracy czy po 4 miesiącu ciąży?? Nawet jeśli nie mam obowiązku to i tak praktycznie muszę powiedzieć bo mieszkam w małym mieście i byłabym mocno spalona.

Gość gość
jak mu powiesz ze jestes w ciązy to cie nie zatrudni. Po co mu dziewczyna w ciąży, która lada chwila moze odejsc na L4? jakąkolwiek prace bys nie wykonywała szef musi cie do niej wprowadzić, a potem kolejną osobę po Tobie. To wymaga czasu i poświecenia innych pracowników lub szefa. Ja bym nie mowiła. Wątpie żeby on się wykazał wyrozumiałością

Gość gość
bo rozumiemy ze teraz nie jestes na umowie?

Gość gość
teraz nie jestem na umowie, podpisuje 1 października. To jest roczny staż po stomatologii i na dobrą sprawę to poza tym że on nas wprowadza i ma darmową pomoc to dostaje dadatki na materiały i za to że nas szkoli. Właśnie obawiam się ze nie badzie chciał podpisać ze mną umowy ale ja już wysłałam do IL zgodę i jak sie dowie 2 dni przed to i tak już nikogo nie znajdzie przez conajmniej pół roku.. To troszke na innych zasadach niż zwykły staż..

Gość gość
Bzdury piszecie! Ochronie podlegasz od 1 dnia ciąży a pracodawcy powiedz po podpisaniu umowy a nie przed, inaczej nie będzie chciał podpisać.

Gość gość
tak uczciwosc-w d**e sobie wsadzcie taka uczciwosc ja wmomencie podpisania umowy nie powiedziałam bo wiadomo ze bym nie dostała:/ takie jest zycie w tym kraju, na moje miejsce jest 10 innych w kolejce a uczciwoscia później nie wykarmisz rodziny i nie zapłacisz rachunków i zeby nie było pracowalam prawie do konca ciazy-dopiero w ostatnim trymestrze poszłam na L4 i mam gdzies taka uczciwosc, która moze sprawic ze pracodawca mi podziekuje za wpsółprace a ja bede bezrobotna i w ciazy

Gość agh
W którym tygodniu będziesz w momencie rozpoczynania pracy? Moja koleżanka nie powiedziała, że jest w ciąży, jak szła na staż (z tym, że lekarski, nie stomatologiczny), a to był już chyba piąty miesiąc. Po prostu, idąc do medycyny pracy ubrała się luźno, nikt się nie zorientował. A pracodawca i tak nic nie straci na Twoim macierzyńskim i ewentualnym L4 - płaci Ci przecież ministerstwo.

Gość gość
W 15 tygodniu więc może jeszcze nie bedzie bardzo widać :) Może rzeczywiście lepiej nic nie mówić. Dzięki za wszystkie rady :)

'placi IL', 'placi ministerstwo\, 'placi ZUS, KRUS, i tp' - nie, to MY placimy :P kasa z ministerstwa, ZUSu, IL i innych urzedow jest kasa podatnikow!!! nie bierze sie z niczego, a tym bardziej z prywatnej kieszeni ludzi pracujacych w tych urzedach!

Gość agh
No to dobrze, ja zapłacę z moich składek na jej macierzyński. Chodzi mi o to, że pracodawca nie będzie na Tobie stratny, bo nie pójdzie to bezpośrednio z jego kieszeni. Popytaj może na forach internetowych (konsylium24 albo coś w ten deseń), jak inne dziewczyny rozwiązały tę sprawę, bo mnie na przykładzie jednej koleżanki ciężko wyrokować.

Gość gość
ok dzięki :) 3jane marie-france zrób sobie dziecko my zapłacimy z naszych podatków i będziemy kwita :)

Gość gość
a dlaczego ona ma sobie zrobic dziecko??? jak juz piszecie o uczciwosci to badzcie uczciwi i nazywajcie rzeczy po imieniu, bo to nie jakis ZUS czy jakies Ministerstwo placi cokolowiek na kogokolwiek ale wlasnie MY :O