Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

noworodek chlusta mlekiem

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś mama miała tez taki problem ??

taaak, musisz w taki razie karmić porcjami i pionizować, odbijać, znowu karmić itd. malutkimi porcjami, bo jest to noworodek. później będziesz mogła wprowadzić np nutriton, środek zagęszczajacy pokarm. musisz wytrzymac do pierwszego ważenia, zobaczysz ile przybiera - to również bedzie świadczyło, czy to chlustanie jest patologiczne, czy po prostu ulewa nadmiar, ale musisz zgłosić chlustajace ulewanie, bo dostaniesz wtedy skierowanie do gastroenterologa. Generalnie - o ile to nie jest refluks - (który niestety jest obecnie bardzo modny, wiec uważaj, czasem dziecko nie ma refluksu tylko po prostu słabą zastawkę domykająca przełyk)to ulewanie dzieciom przechodzi, mojej córce przeszło ok. roku. Pamietaj, ze refluks powinno sie diagnozować nie na oko, tylko specjalistycznymi badaniami, które sa też inwazyjne. Moja córcia ulewała koszmarnie, byla ponizej siatek centylowych, miała anemię - po roku, jak ręką odjął. obecnie okaz zdrowia.

Gość gość
Za dużo je na raz i pewnie jak mu się odbija to cała zawartość żełądka wylatuje ,ja miałam tak samo a jak karmisz ?

Gość gość
Karmie moim mlekiem tyle ze podawanym z butelki, smoczek ma mały przepływ a ona pije krztusi się płacze i tak w kolo.. Teraz dostaje mniejsze porcje mleczka ale to i tak nie pomaga... Chlusta dość często , ma 3 tygodnie póki co na wadze przybiera. Pediatra ja zbadal i stwierdził ze nic nie pokojacego nie widzi, przepisał debridat który niewiele pomaga :( a ja rycze gdy ładnie wypuje mleczko a potem wszystko zwraca :((

Gość gość
Kokoszka ma rację. Moja córa wymiotowała moim mlekiem, ale miała wtedy 3 miesiące, więc i powód był całkiem inny. Możesz sprawdzić jedną rzecz. Zobacz jak reaguje na mm. Jak mm nie zwymiotuje tzn, że twój pokarm może być dla dziecka za luźny.

Gość gość
Musisz karmić małymi porcjami i podnosić i koniecznie do odbicia i nie wykonywać gwałtownych ruchów przy podnoszeniu i kładzeniu dziecka.

Gość gość
Sprawdzilam i po mm tez chlustala :(

Gość gość
To tylko dobry lekarz pozostaje, który nie zbagatelizuje problemu ... bo może dziecko ma jakąś wadę przełyku ...

Gość gość
Wymioty u noworodka wzbudzają u rodziców niepokój. Jeśli są sporadyczne i nieregularne, nie trzeba się martwić. Noworodek zwykle nawet nie zauważa, że wymiotuje i nie stanowi to dla niego powodu do stresu. Wymioty u noworodka związane są zwykle z przejedzeniem, drobnymi niestrawnościami, alergią, czasem towarzyszą zapaleniu ucha, katarowi, kaszlowi. Jednak częste i obfite wymioty wymagają porady lekarza. Czytaj także: >> Rotawirusy: wszystko, co warto wiedzieć o rotawirusach >> Wymioty u noworodka: co robić? Podczas wymiotów pilnuj, by główka była wyżej niż reszta ciała, aby dziecko się nie zachłysnęło. Nie zostawiaj wymiotującego noworodka samego. Aby dziecko się nie odwodniło, częściej przystawiaj je do piersi. Nie przegap objawów odwodnienia: płacz bez łez, skąpe oddawanie moczu, suchy język i usta, senność, uchwycony w dwa palce fałd skóry nie rozprostowuje się od razu po puszczeniu. Jeśli te symptomy się pojawią, idź z dzieckiem do lekarza. Ryzyko odwodnienia jest największe u najmłodszych dzieci. Nie podawaj noworodkowi żadnych leków na wymioty. Czytaj także: >> Pierwsza pomoc: zakrztuszenie się, zadławienie u niemowlęcia: co robić? >> Wymioty u noworodka: kiedy do lekarza? Jeśli wymiotom towarzyszy biegunka lub gorączka (38 stopni do 3. miesiąca, 39 stopni po 3. miesiącu), nie ustają one od 24 godzin lub pojawiają się przy każdej próbie karmienia, trzeba udać się do pediatry. Może bowiem dojść do odwodnienia u niemowlaka. Inne niepokojące objawy, z którymi należy zgłosić się do lekarza, to: wymioty z krwią, wymioty po uderzeniu w głowę. Czytaj także: >> Jak nie dopuścić do odwodnienia u niemowlaka? >> Chlustające wymioty u noworodka Porady lekarza wymagają też chlustające wymioty pojawiające się w godzinę po jedzeniu, zawierające treść żołądkową. Mogą one świadczyć o wrodzonej wadzie – przerostowym zwężeniu odźwiernika. Oznacza to, że ujście żołądka jest zwężone przez przerośniętą warstwę mięśni i prawie nieprzepuszczalne dla pokarmu. Wada objawia się u noworodków i, po potwierdzeniu badaniem USG, zwykle wymaga zabiegu chirurgicznego. Inne objawy schorzenia to: niepokój, wzdęcie górnej części brzuszka i zapadnięcie dolnej, zwiększony apetyt, utrata wagi, skąpe oddawanie moczu i stolca.