Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jadłospis 4 lub 5 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Jak wygląda u Was? U mnie: 5 rano - mleko 120ml 9 - mleko 200 ml 12 - obiadek warzywka 200 g 15-16 - mleko 200 ml 19-20 - mleko 200 ml Problem polega na tym, że obiadki są głównie na marchewce i to go zapiera,a wody pić nie chce ani żadnych herbatek. Zastanawiam się jaki obiadek bez marchewki wykombinować? Co radzicie? I rano nie za bardzo ma chęć na mleczko: może dodać kleiku? Tylko nie wiem ile? I kleik ryżowy czy kukurydziany? A może Wasze dzieci jedzą jakieś kaszki? Polećcie coś, bo chciałabym urozmaicać dietę mojemu dziecku, a nie wiem jak się do tego zabrać, jaką kaszkę/kleik na tym etapie może. Proszę o rady mamy bardziej doświadczone :)

Gość gość
Mój maluch chętnie jadł dynię z ziemniakami (to a propos obiadków). A co do kleiku, to mój w ogóle nie chciał tego jeść, a już absolutnie nie w kombinacji z mlekiem, w butelce. Najchętniej zjadał zwykłą mannę ze startym jabłkiem (surowym), ale to dopiero jak skończył 6 miesięcy. Kaszki ryżowe zaczęły mu wchodzić dopiero dużo później. Tylko, że te kupne są bardzo słodzone (i drogie), więc chyba w ogóle nie warto dziecka na nie namawiać, jeśli nie lubi. Manna albo kukurydziana z owocami to jest to ;) A potem gryczana - miłość mojego małego.

Gość gość
Jeśli Twoje dziecko ma zaparcia to nie dawaj kleików ani kaszek, będzie jeszcze gorzej. Daj jabłuszko starte, albo ugotuj dziecku kompot i rozrob z wodą, moje wody nie chce, ale kompot bardzo lubi.

Gość gość
Moja 5 mczna coreczka zjada 7-8 - 170ml mleczka 12 -170 mleczka 14-15 obiadek (uwielbia zupke jarzynowa) ok 170g 18 -170 mleczka lub kaszka 21-170 mleczka Miedzy posilkami podaje herbatki, soczki przecierowe , wode. Wszystko bez cukru, soki rozcienczam woda. Kleik zupelnie odpada, pluje nim. Luzniejsze kupki ma gdy podam przed posilkiem troche wody :) nigdy nie miala zaparc :)

Gość gość
a soczki przecierowe to na ciepło podawać?? aha i kompocik dosładzać? chyba nie co?

Gość gość
Moja pieciomiesieczna corka je tak 5-6 cycus 8 okolo 100ml kaszki podawanej lyzeczka 12 obiadek albo owoce poprawione cycusiem 14 cycus 17 albo kaszka albo deserek zalezy co jadla wczesniej 20 cycus W miedzy czasie pije wode , kilka razy zjadla juz chrupka albo.biszkopta. Zupke robie jej z ziemniaka.marchewki brokula troche koperku i kasza jaglana i teraz zaczne jej dodawac miesko i rybke.do tego.

Gość gość
po co 5miesiecznemu dziecku na piersi podawac zupki, deserki itp?

Gość gość
Soczki przecierowe podaje albo w temp. pokojowej albo delikatnie podgrzewam w kąpieli wodnej, kompotów absolutnie jie słodzić, owoce już same w sobie zawierają cukier.

Gość gość
Po to ze od wrzesnia wracam do pracy a wole to ja jej wprowadzac jedzenie po swojemu niz kto inny.

Gość gość
A jakie kaszki podajecie ??

Gość gość
Po co 5miesiecznemy dziecku pokarmy stale! Mleko spokojnie wystarczy. Jeszcze jak ma zaparcia rany co za glupi narod

Gość gość
Moj syn jak mial 5miesiecy wyciagal raczke do jedzenia i chetnie zjada obiadki :) mialam rozszerzyc diete po 6m. metoda BLW ale zaczelismy od papek.

Gość gość
Do 11:33 A co Cie to obchodzi od kiedy ktos dziecku podaje stale pokarmy? Po 4 miesiacu jak najbardziej mozna zaczac rozszerzac diete maluszka, po lyzeczce jednego skladnika, patrzymy jak reaguje, jesli wszystko wporzadku zwiekszamy ilosc. Pamietamy aby nie przesadzac, jeden "inny" posilek zupelnie wystarczy, mleczko jest wciaz podstawa zywienia, nie zapominamy dopajac i to koniecznie, soki, woda, herbatka oczywiscie nic nie dosladzamy. Piersiowe dzieci moga poczekac troche dluzej z rozszerzaniem diety poniewaz urozmaicona dieta mamy dostarcza w mleczku wiekszej ilosci potrzebnych skladnikow do prawidlowego rozwoju ale dzieci na mm jak najbardziej rozszerzac, mojej malej zniknela anemia juz po wprowadzeniu jednego posilku stalego :) uwielbia zupke jarzynowa, marchewke i jabluszko :)

Gość gość
A kaszke uwielbia bananowa, tylko z ta kaszka pamietamy zeby nie przesadzic, raz dziennie taki posilek w ilosci wskazanej na opakowaniu wystarczy :)

Gość krajanka1
Tylko spokojnie wdrążaj tą dietę ponieważ może mieć dziecko zaparcia. Moja córka w wieku 7 miesięcy miała z tym duży problem. Dicopeg jej pozwalał zmiekczać stolec wiec wiekszych problemów nie było ale jednak musiała coś brać.

Gość gość
Mój syn slończył 5 miesięcy: 5-6 rano kleik na mleku w butelce 8-9 mleko 180 ml 11-12 trochę słoiczka + ok 150 ml mleka 14-15 mleko 180 ml 17-18 mleko 180 ml I śpi :)