Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piotrek k

Aparat wkładany ,pytania, rady

Polecane posty

Gość piotrek k

Witam, w poniedziałek 2 tygodnie temu miałem zdjęty aparat ortodontyczny stały i wczoraj, tj 27.07.2015 dostałem aparat wkładany, płytka himmlera czy jakoś tak go nazwała pani ortodontka, ale jest on strasznie niewygodny :/ zbiera mi się ślina między podniebieniem a aparatem, zsuwa mi się, jak chcę "zebrać" jakoś tę ślinę, seplenię niemiłosiernie , ale to jest kwestia przyzwyczajenia podobno, ale mimo to jest to uciążliwe, gdyż mam prace gdzie mam spory kontakt z klientem , w 65% przez telefon, gdzie muszę mówić wyraźnie, macie jakieś rady w sprawie tych rzeczy, jak sobie z nimi radzić i jak się oswoić z tym aparacikiem ? :c

Gość gość
Płytka Hawley'a, też ją mam, noszę do tej pory, a stały aparat zdjęłam dobrych kilka lat temu. Nie ma innej rady jak tylko ją nosić i dużo w niej mówić. Ja już w niej mówię tak dobrze, że prawie nie słychać, że mam aparat. Wiele razy rozmawiałam w tym aparacie przez telefon i niektórzy się nie domyślili, że coś mam w buzi :D Noś i się nie przejmuj seplenieniem, bo chyba nie chcesz zaprzepaścić tego prostego uśmiechu? A wierz mi, jak sobie odpuścisz choć jeden dzień, zęby mogą się poprzestawiać.

Gość piotrek k
Hawley'a , dokładnie !:) nosić będę, to tylko pół roku, więc raczej dam rade :) szkoda pieniędzy wcześniej włożonych. Jakieś rady na radzenie sobie ze śliną ? czy pozostaje tylko pociąganie co jakiś czas, albo zsuwanie aparatu ? :/

Gość gość
Jak nie mogę wytrzymać ze śliną i tym zasysaniem aparatu to go ściągam, przemywam wodą i znowu wkładam. Fakt, ślina się zbiera, ale teraz nie jest to już dla mnie tak bardzo uciążliwe jak na początku, kiedy to miałam odruch wymiotny przez cały czas :D

Gość piotrek k
No to niewesoło miałaś na początku :p no ja po prostu mam ogromny problem z wysławianiem się i trochę z tą śliną , ale co zrobić, trzeba się jeszcze trochę pomęczyć ! dzięki za informacje :)))

Gość gość
O rany a dlaczego nie macie stalej retencji?? I dlaczego ta plytka tylko pol roku? A potem co? Zeby wroca do stanu poprzedniego.

Gość gość
Ja nie mam stałej i...nie mam pojęcia dlaczego. Płytki retencyjne mam nosić do końca życia na noc, górę i dół.

Gość gość
Retencja jest zawsze do konca zycia, wiec na ogol zaleca sie aparat staly. Wasz ortodonta powinien by wam to wyjasnic.

Gość gość
No raczej, zawsze po aparacie nosi się retencję. Tak, bedziesz mieć wyjmowany aparacik i ewentualnie podklejone dolne siekacze.

Gość Piotrek k
A ile czasu zawyczaj si nosi aparat wladany po aparacie stalym?

Gość gość
Tak długo, jak długo chcesz mieć proste zęby :) Mówię poważnie. Aparat zdjęłam jakieś osiem lat temu, a jak nie włożę aparatu na jedną noc to zęby radośnie rozchodzą się w różne strony.

Gość gość
Oczywiacie ze do konca zycia. Zęby przesuwaja sie cale zycie. Ortodoncja moze je przesunac na dane miejsce ale nie utrzymac na zawsze. Dlatego wlasnie zalecany jest staly aparat retencyjny.

Gość Piotrek k
B9 ja mialem staly aparat, i od tygodnia mma na pol roku asparat wkladany..ciekaw jestem. Cxy potem bede musial takze nosic jakis inny aparat. :/

Gość gość
Po pół roku pewnie będziesz musiał zakładać go już tylko na noc. Mnie ortodontka powiedziała, że do 18 roku życia na noc a potem koniec (zdjęłam stały w wieku 15 lat). Jak skończyłam 18 lat, to powiedziała, że już zawsze mam zakładać na noc, bo miałam dużą wadę. Poza tym zęby mi się powykręcały mimo retencji.

Gość piotrek k
ja mialem aparat zalozony w 1 klasie liceum, zdjalem na koniec 3 , czyli zalozone w wieku 16 a zdjete w wieku 19 lat, wade takaze mialem duza, usuwane 2 zeby, aby zmniejszyc szczeke gorna, i teraz mam aparat na gore wkladany, mam go nosic 24/7 przez pol roku i nie wiem jak to bedzie wygladalo potem, a wizyte mam dopiero za miesiac aby sie dowiedziec :/

Gość gość
Na noc do końca życia. Albo co kilka nocy.

Gość gość
Nie rozumiem dlaczego wasi ortodonci wam zalecaja aparat wyjmowany. Przeciez retencja jest na zawsze i poza nielicznymi wyjatkami zawsze zaklada sie aparat staly. Czyli drucik poklejony od wewnatrz i juz.

Gość gość
Mnie się wydaje, że to dlatego, że zęby się przemieszczają całe życie, a retencja sztucznie trzyma zęby w jednej pozycji. Może chodzi o to, żeby był czas dla swobodnego "bycia" zębów. Nie weim, tak komnbinuję, pewnie są artykuły na ten temat

Gość gość
No wiec wlasnie nie. Zaleca sie stala retencje, bo aparat wyjmowany pozwala na ruchy zebow i potem moze juz niemozliwy poweot do sytuacji pozadanej bez kolejnego leczenia. Co nie jest idealne.

Gość gość
Ja zakładałam aparat w gabinecie www.ortodonta-katowice.eu i wszystkie wizyty i pozniej już czas po zdjęciu apartu wspominam bardzo dobrze. To profesjonalna ortodontka, która zna się na swojej robocie.

Gość gertruda111
Ja wolę stały i tak też zdecydowałyśmy z dr Iwoną Gnach-Olejniczak. Lepsze są moim zdaniem właśnie stałe :)