Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka antykoncepcja przy karmieniu piersią

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, niedługo rodzę i już myślę o rodzaju zabezpieczenia na czas karmienia piersią. Co byście polecały jako skuteczny środek z niewielką ilością skutków ubocznych, co się u was sprawdziło? Od razu zaznaczam, że kalendarzyk i prezerwatywa nie wchodzą w grę :). Niechętna też jestem pigułkom Cerazette, ponieważ źle zniosłam ich stosowanie po urodzeniu pierwszego dziecka. Czytałam o zastrzykach hormonalnych, wyjściem też jest wkładka Mirena, a może są jeszcze inne sposoby, o których nie wiem?

Gość gość
Ja brałam azalię i odstawiłam sama bo często bolał mnie brzuch , zle się czułam po tych tabletkach . Używam tylko prezerwatywy . Z tego co mówiła mi moja ginekolog to są zastrzyki co 3 miesiące , niby skuteczne bardzo ale po tym mogą być problemy z zajściem w ciąże . Jak karmisz piersią to tylko jednoskładnikowe i za wiele wyboru nie ma .

Gość gość
no właśnie czytałam, że ten zastrzyk też jest jednoskładnikowy, więc może wywoływać podobne skutki uboczne jak jednoskładnikowe pigułki, a ja po nich ciągle krwawiłam. Kusi mnie ten zastrzyk jednak, a to z tego powodu, że nie trzeba codziennie pamiętać o łykaniu tabletek. A dzieci więcej nie planuję, więc problemów z zajściem w ciążę się nie obawiam.

Gość gość
Azalia to tańszy odpowiednik Cerazette, skład ten sam.

Gość gość
Spirala... Może być mirena daje 99,9 % więc właściwe ciaza jest nie możliwa, ja z uwagi na choroby miałam zwykłą miedzianą ( tańsza bo kosztuje 100 zł + założenie na 5 lat) daje 95 % ja miałam takie dwie po każdej ciąży zakładałem wpadek że spiralą nie zaliczyłam .... Teraz zaraz rodze trzecie ( u mnie co wyjęcie spirali to prorok :-) i jak urodze to.zakładam trzecią... Założenie i po założeniu boli tyle co okres, przy zwykłejspirali miesiączki są dłuższe ale u mnie ona trwała 5/6 dni więc normalnie... Spirali nie poleca się kobietą które mają skłonności do infekcji, nadżerek, przed założeniem musisz mieć zrobioną cytologie....