Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak dlugo?

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie do zwolenniczek kp. Jaki jest optymalny czas karmienia piersią? Czy spotkalyscie się z jakimiś badaniami/artykulami, które rzetelnie zbadaly temat? Karmie juz prawie rok i zastanawiam się,czy po roku faktycznie kp nie ma większego znaczenia? A może pokarm nabiera jakichś dodatkowych skladnikow/walorow potrzebnych starszym dzieciom? Od razu informuje,ze wypowiedzi typu;to oblesne, cycki będą Ci wisieć i tym podobne ...beda ignorowane :)

Gość gość
Up

Gość gość
ja karmiłam 16 miesięcy miało być 12 ,ale wszelkie próby odstawienia malucha kończyły się fiaskiem krzyczał ,rany co on za cyckiem wyprawiał to szok nie czytałam o tym czy tak trzeba ,czy siak tylko sama tak chciałam, bo mam gdzieś ,że komuś karmienie piersią nie odpowiada naturalne jednak jest to ,że mały już wcale nie jest taki mały kiedy ma koło półtora roku i np. mój ma wszystkie zęby co na sutkach odbija się nieprzyjemnie to po prostu zaczyna denerwować jak dziecko zjada śniadanie ,obiad kolacje ,przekąski w międzyczasie no i cyc mój problem polegał na tym, że on nie ssał ani smoczka ,ani butelki no i w momencie kiedy już się poddałam i myślałam ,że będę go karmić do 18 ,mój genialny M pomógł mi go odstawić i tak już 2 miesiąc mam spokój mały nie pije mleka ,owszem je serki itd. itp. ,ale mleka nie chce modyfikowanego pytałam lekarza i mówi żeby go nie wmuszać

Gość gość
ja właśnie nie chce podawać mm,ale to nie problem - myślę ,ze dietę mozna tak skomponować zeby mm nie było potrzebne. planuje karmić rok,może ciut dłużej i interesuje mnie to, czy coś istotnego mu odbiorę kończąc z kp (chodzi mi tylko o składniki odżywcze, probiotyki itp). Nie wiem jaki jest optymalny wiek dziecka tak,aby nie odebrać mu czegoś istotnego.

Gość gość
WHO zaleca do 2 roku życia... Jest też sporo badań na ten temat.. wygoogluj na necie

Gość gość
właśnie coraz częściej nachodzą mnie myśli, by karmić do 2rż

Gość gość
uważam, że gdy dziecko spokojnie radzi sobie ze zjadaniem stałych pokarmów i je już niemalże wszystko, można spokojnie przestać karmić piersią. Czyli tak około roku. Miałam szczęście, że moja córka sama się odstawiła gdy miała 9 miesięcy, więc przeszło to bezboleśnie.