Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Leczo

Polecane posty

Gość gość

Jak zrobić leczo z cukinii i kurczaka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, udźca lub piersi indyka) 2 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula cukrowa 3 papryki (np. w 3 kolorach lub tylko czerwone) 1 zielona i 1 żółta cukinia lub tylko w jednym kolorze (ok. 1 kg) 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej chili do smaku 1/2 kg pomidorów 250 ml passaty pomidorowej świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia sól i pieprz W głębokiej i dużej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażyć mielone mięso, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dodać kolejną łyżkę oliwy oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ dodać do naczynia z warzywami i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać passatę pomidorową i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać z posiekanym estragonem jeśli używamy (2 łyżki) i listkami bazylii (kilkanaście listków). Można zawekować zamykając gorące leczo w słoikach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Leczo wegetariańskie 1 ząbek czosnku 1 cebula (np. cukrowa) 1/3 papryczki chili 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy 2 papryki (mogą być różne kolory) 1 mała lub średnia cukinia 150 g pieczarek 1 mały bakłażan 2 pomidory 250 g domowego przecieru pomidorowego lub gotowej passaty w butelce 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru około 1/2 łyżeczki soli morskiej i świeżo zmielony pieprz Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużą wysoką patelnię lub do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i podgrzewać przez kilkanaście sekund, dodać cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażyć przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kosteczkę. Zwiększyć ogień (podczas dodawania kolejnych warzyw ogień musi być dość wysoki), dodać pokrojoną cukinię i smażyć przez 2 minuty. Dodać łyżkę oliwy, pokrojone na plasterki pieczarki oraz pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażyć przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu warzywa przemieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawić cukrem i gotować przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×