Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

julekkgreg

Chłodnik

Polecane posty

Upały, więc podaję przepis na pyszny chłodnik 1 litr wody lub wywaru z jarzyn 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 - 1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego sól, pieprz 400 ml kefiru Do podania, np: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka + tymianek lub koperek Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę. Łodyżki posiekać drobno, liście posiekać na około 2-3 mm kawałki. Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich. Zagotować wodę lub wywar, dodać same pokrojone buraczki, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 - 7 minut, następnie dodać łodyżki i liście i gotować przez około 3 minuty. Dodać sok z cytryny i ocet i gotować przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wywar ostudzić. Do ostudzonego wywaru dodać kefir i wymieszać. Schłodzić. Podawać np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chłodnik pomidorowy 800 g dojrzałych pomidorów 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 kromki pieczywa tostowego lub bułki paryskiej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek oliwy extra vergine sól morska do smaku Do podania: oliwa extra vergine zrumienione migdały Pomidory naciąć i włożyć na kilkanaście sekund do wrzątku, odcedzić i obrać ze skórki. Na dużym talerzu pokroić je na ćwiartki i wyjąć nasiona wraz z sokiem. Miąższ przełożyć do pojemnika blendera a sok i nasiona przecedzić przez sito. Sok dodać do pomidorów a nasiona wyrzucić. Płatki migdałowe delikatnie zrumienić na suchej patelni na wolnym ogniu. Pieczywo tostowe delikatnie opiec w opiekaczu lub tosterze, ewentualnie zrumienić na suchej patelni. Odkroić skórkę, pozostawiając sam miąższ. Dodać do pomidorów w blenderze razem z płatkami migdałowymi, czosnkiem, octem winnym, cukrem, oliwą i solą do smaku. Miksować przez minimum minutę (można dłużej) na wysokich obrotach miksera aż zupa będzie puszysta i kremowa. Wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia na minimum 2 - 3 godziny. Podawać w małych miseczkach lub szklankach z oliwą i płatkami migdałowymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×