Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

lista zdrowych słodyczy ze sklepu

Polecane posty

Gość gość

Czesc, chciałabym tutaj razem z wami stworzyć listę "zdrowych" słodyczy dostępnych na sklepowych pułkach. Nie chodzi mi o ujęcie tematu pod względem kaloryczności. Słodycze po prostu są tuczące i koniec, ale od czasu do czasu na drobną przyjemność można sobie pozwolić i warto moim zdaniem wybrać produkt nie obarczony całą tablicą Mendelejewa, a w dodatku poza cukrem i kaloriami można dostarczyć czegoś odżywczego. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to gorzka czekolada. Jest w niej drogocenne kakao, ale konkretnie jakiej marki będzie najlepsza? Która będzie najmniej naszprycowana chemią? :) Zapraszam do wspólnego tworzenia takiej listy.

Gość gość
powyżej 70 % kakao w skladzie.

Gość gość
owoce majafruktoze a wiec cukier nie maja tluszczy

Gość gość
Może Goplana bez glutenu?

Gość gość
ok, nie chodzi mi o zdrowe zamienniki... chodzi mi o stricte słodycze :) czekolada kakao min 70% ok, ale która z dostepnych na rynku będzie miała najbardziej korzystny skład? Ze swojej strony mogę powiedzieć, że wyczaiłam w sklepie ostatnio ciasteczka owsiane oraz wafelki nadziewane z bardzo korzystnym składem. Oczywiście był tam CUKIER, ale to odbieram jako pozytyw, bo w wiekszosci slodyczy wystepuje syrop glukozowo - fruktozowy. W poniedziałek będę robić zakupy to sprawdzę o które konkretnie mi chodzi, bo przyznam szczerze... nie pamiętam marki :) Skład mają bardzo fajny... bez ulepszaczy konserwantow itp

Gość gość
Magija z Biedronki. Takie batony twarogowe w czekoladzie.

Gość prawictwo pospolite 193
gorzka czekolada

Surowa czekolada z jagodami goji. Dlaczego jest zdrowsza od zwykłej? Surową czekoladę, w porównaniu do czekolad standardowych, produkuje się z surowych, to jest nieprażonych ziaren kakaowca. Ta czekolada nie przechodzi całej obróbki termicznej, dzięki której może tracić na smaku i wartościach odżywczych. Taka czekolada zawiera dużo przeciwutleniaczy, ale także składniki takie jak magnez, żelazo, chrom, cynk i potas. Mnie najbardziej smakuje ta z jagodami goji: http://surovital.pl/pl/p/Czekolada-z-jagodami-goji/113. Pozdrawiam :)