Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

koniec macierzyńskiego a kolejna ciąża

Polecane posty

Gość gość

kończy mi się macierzyński, roczny, i jestem ponownie w ciązy, tak planowalismy, zeby malej do zlobka nie posylac, a swoje lata juz mamy, wiec nie bylo co odwlekac kolejna ciaze, szczegolnie ze o pierwsza sie staralismy bardzo dlugo. we wrzesniu konczy mi sie roczny macierzynski, po macierzysnkim musze wziac chyba zalegly urlop, prawda? czy na tym urlopie moge dac pracodawny l4? czy dopiero po urlopie, wrocici do pracy i wtedy l4? wiem ze l4 bede miala bo niestety poranialam pare razy, o dziecko walczylismy z calych sil, pelno lekow, zastrzykow, i teraz bylo podobnie. jak rozwiazac sprawe z pracodawca? kiedy dac l4?

Gość gość
ja w sumie nie iwem jak to prawnie wyglada, ale ja po macierzynskim wzielam zalegly urlop i na urlopie pod koniec l4, nikt sie nie czepial

Gość gość
Ja zrobiłam podobnie - po macierzyńskim zaległy urlop a potem l4. Nikt się nie czerpał, ale u mnie wyszło ze l4 zaczęło się od 3 trymestru.

Gość gość
tez tak zrobilam, mi to bylo na reke bo od razu opiekowalam sie malym i nie musialam opiekunek ani zlobka szukac, ostatniego dnia urlopu dalam l4

Gość gość
Tez jestem,ciekawa jak to prawnie wygląda? Bo ja czytałam gdzies, ze trzeba choc na 1 dzień wrócić do pracy i dopieto można na l4. Nie wiem jak sie ma do tego sytuacja mojej znajomej, ktora jest na macierzyńskim i jest juz w 2 ciąży i po macierzyńskim bedxie miała l4 aż do urodzenia. Ktos sie jeszcze wypowie? Bo tez mysle o takim rozwiązaniu.

Gość gość
Po macierzyńskim wykorzystujesz zalegly urlop a w ostatni dzień urlopu zanosisz l4. To że jesteś na urlopie to tak jak byś wróciła do pracy. nie musisz zostawać dzień dłużej po skończonym urlopie

Gość gość
Autorko napisalas ze zrobiliscie tak zeby malej do zlobka nie posylac l. A co? To drugie juz podlesz?

Gość gość
a moze autorka pojdzie na wychowawczy pozniej? i zadnego do zlobka nie posle?

Gość gość
tak, trzeba wrocic do pracy po macierzynskim zeby isc na l4, ale powrot do pracy to tez urlop, wiec po macierzynskim bierzesz urlop, i ostatniego dnia dajesz l4

Gość gość
zrobic tak jak kolezanki pisza wyzej, urlop i wtedy ostatniego dnia l4

Gość gość
Napisalas ze pare razy poronilas a mimo to zdecydowals sie na kolejna ciazke w momecie kiedy masz pod opieka roczne dziecko, ktorego opieka wymaga duzego wysilku fizycznego? Bardzo niedopowiedzialne. No chyba ze ktos Ci pomaga w opiece nad dzieckiem

Gość gość
z jednej strony wam się nie dziwię, że tak robicie, ale z drugiej przestaję się dziwić, że pracodawcy nie chcą kobiet zatrudniać, a jeśli tak, to często na gównianych warunkach.

Gość gość
A po co wykorzystywać cały urlop?już drugiego dnia zanieść L4.a skumulowany urlop wykorzystać po urodzeniu drugiego dziecka.

Gość gość
No właśnie! Weź tylko jeden dzień urlopu a później daj zwolnienie Skoro możesz iść na l4 to szkoda wykorzystywać dni urlopu Wykorzystasz je po drugim macierzynskim

Gość gość
tu autorka tak jak ktos wyzej napisal, nie che zadnego dziecka posylam do zlobka, po drugim zamierzam wziac wychowawczy :) a roznica wieku tez bedzie odpowiednia miedzy dziecmi :) co do tego urlopu, zeby zostawic na potem, hmm... ten urlop jest zalegly, wiec jak odczekam jeszcze rok to czy on nie przepadnie? z jakiego okresu urlopy sie kumuluja? bo napewno nie z paru lat, zreszta sama nie wiem

Gość gość
Nie boisz sie ze poronisz?? Czy ktos Ci pomorze w opiece nad rocznym dzieckiem? Urlop nie przepada.

Gość gość
tu autorka boje sie, ze poronie, ale czy z tego powodu mam zrezygnowac z powiekszenia rodziny? :) chce miec dwojke, ta caiza byla szczesliwa, mam super coreczke :) nic mnie nie powstrzyma przed kolejnymi probami :) jedni sie zalamuja, inni nie, ja jestem silna, wiem ze dam rade i spelnie nasze marzenie :) do opieki mam meza, rodzicow :) damy rade

Gość gość
Sama bym chciala mniec 2. Moj synek ma 1,5 roku. Ale z powodu tego ze ciaze mialam z nim zagroznona (skracajaca sie szyjaka macicy-kazda kolejna ciaza jest gorsza) i pol ciazy lezalam w lozku nie decyduje sie na powiekszenie rodziny, bo nikt by mi nie pomogl w opiece nad malym. Chyba bedzie jedynakiem. Co do urlopu. Daj po macierzynskim L-4. Urlop Ci nie przepadnie a zawsze po kolejnym macierzynskim przedluzysz sobie o platny urlop zanim pojdziesz na bezplatny wywchowawczy. Gratuluje.

Gość gość
ja l4 dalam drugiego dnia urlopu

Gość gość
ja po macierzyńskim poszłam na l4, a teraz po drugim macierzyńskim wykorzystuję zaległe urlopy

Gość gość
podziwiam was ze wam sie tak chce cialo niszczyc zdrowie psyche..kto was potem zatrudnipo takiej przerwie z 2 dzieci??odwagi gratuluje

Gość gość
sa sprawy wazne i wazniejsze, nie mam dzieci ale sama bym stawiala na rodzine, a nie na to zeby robic na obcego czlowieka.

Gość gość
Czy ciaza niszczy zdrowie, cialo, psyche? To twoja matka to musi byc wrak człowieka po urodzeniu ciebie! Ja tez bym postawila na rodzinę, kiedyś te dzieci trzeba rodzic przecież

Gość gość
gość 22:42 Pewnie jestes dlugoletnia straczka. Nie mozesz miec dzieci albo nawet nie masz faceta zeby sobie je zrobic wiec wylewasz jad na te ktore chca i moga je miec

Gość gość
ktoras dobrze napisala, od razu drugiego dnia daj l4 a potem po drugm macierzynskim masz full urlopu do wykorzystania i mozesz siedziec z dziecmi