Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to jest z ubezpieczeniem szkolnym?

Polecane posty

Gość gość

Z nowej szkoły syna dostałam na piśmie informację że dzieci muszą być ubezpieczone i że na początku roku szkolnego będzie zbierane po 45 złotych na ubezpieczenie. To napewno obowiązkowe, zawsze wydawalo mi się że ubezpieczenie jest dobrowolne?

Gość gość
Nie jest obowiązkowe. Możesz dziecko ubezpieczyć gdzie chcesz. Napisz oświadczenie że dziecko posiada ubezpieczenie w innej firmie. Bo inaczej będą non stop nękać twoje dziecko a tak to będzie mieć spokój.

Gość gość
NIE JEST OBOWIAZKOWE!!!!!!!!!!!!111

Gość gość
I jeszcze poczytaj warunki ubezpieczenia i jaka jest suma ubezpieczenia. Bo zazwyczaj bardziej opłaca się ubezpieczać dzieci w szkole bo jako ubezpieczenie grupowe zazwyczaj mają korzystniejsze warunki niż jakbyś ubezpieczała dziecko indywidualnie. Ale to już zależy od ciebie.

Gość gość
NIe ma obowiazku ubezpieczneia dziecka, ale wiaze się to z tym, ze Twoje dziecko nie pojdzie z klasą do kina, nie pojedzie na wycieczkę itd, bo żaden nauczyciel nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialnosci. jezeli masz dziecko ubezpieczone u siebie w pracy, wtedy ubezpieczać w szkole nie musisz, ale piszesz świadczenie ze dziecko jest ubezpieczone i podajesz nr polisy. zazwyczaj badiej opłaca się ubezpieczyć dziecko w szkole niż indywidualnie ze zwględu na warunki ubezpieczenia

Nie jest obowiązkowe. Dziecka nie musisz ubezpieczać koniecznie w szkole, jeśli nie chcesz. Szkoła nie powinna Cię również zmuszać do tłumaczenia się z tego, czy ubezpieczasz lub gdzie ubezpieczasz. MEN wypowiedziało się w temacie wystarczająco jasno (wpisz w wyszukiwarce "ubezpieczenie szkolne nieobowiązkowe" - wyskoczy Ci link z listem od Ministerstwa). Ja ze swojej strony mocno polecam nowe ubezpieczenia szkolne od Bezpieczny - do wyboru masz kilka wariantów ubezpieczenia, więc możesz je dostosować zarówno do swoich możliwości finansowych, jak i - co najważniejsze - do potrzeb Twojego dziecka :) Wpisując kod 20121 otrzymasz dziesięcioprocentowy rabat :)

"NIe ma obowiazku ubezpieczneia dziecka, ale wiaze się to z tym, ze Twoje dziecko nie pojdzie z klasą do kina, nie pojedzie na wycieczkę itd, bo żaden nauczyciel nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialnosci." BŁĄD! Brak ubezpieczenia nie może stanowić warunku uczestnictwa dziecka w wycieczce szkolnej, o tym mówi ubiegłoroczne "Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 sierpnia 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki (Dz. U. poz. 1150)". Musicie pamiętać o tym, że każda szkoła ma swoje OC, więc nawet jeśli dziecko jest nieubezpieczone, a coś mu się stanie na terenie szkoły, zgłasza szkodę właśnie z OC szkoły.

Gość gość
"zazwyczaj badiej opłaca się ubezpieczyć dziecko w szkole niż indywidualnie ze zwględu na warunki ubezpieczenia" w szkole są b. niskie sumy ubezpieczenia, nawet 7 tyś czyli ja nie wiem czy to takie opłacalne????

Gość gość
a to jestem do tyłu w takim razie, ale i moje panie przedszkolanki, bo groziły, ze dziecko nie będzie uczestniczyło w wyjściach. Ja ze swojej strony dziecko bym ubezpieczyła, to nie są duże pieniądze, a jak coś się stanie będziesz sobie pluła w brodę jak nie ubezpieczysz.

Gość gość
w szkole są b. niskie sumy ubezpieczenia, nawet 7 tyś czyli ja nie wiem czy to takie opłacalne???? 🌼 Nie wszędzie. Trzeba poczytać warunki ubezpieczenia. U mnie w szkole za 30 zł suma ubezpieczenia 15 tyś.

"a to jestem do tyłu w takim razie, ale i moje panie przedszkolanki, bo groziły, ze dziecko nie będzie uczestniczyło w wyjściach." Absolutnie nie mają prawa tak mówić.

Gość gość
To weź też na piśmie odpisz żeby podali podstawę prawną takiego obowiązku ;) Ciekawe co odpiszą ;) Swoją drogą w szkołach nie lubi się rodziców, którzy raczej we wszystkim się orientują i dają sobie byle kitu nie wcisnąć.

Gość gość
"Nie wszędzie. Trzeba poczytać warunki ubezpieczenia. U mnie w szkole za 30 zł suma ubezpieczenia 15 tyś." Sprawdziłem . W bezpieczny.pl za 30zł jest 20tyś dla szkół i 25tyś dla przedszkoli. I mają w standardzie pakiet sportowy. Szkoda, że przed wakacjami nie wiedziałem. Ale we wrześniu też się przyda.

Gość gość
10% rabatu możecie dostać na bezpieczny.pl jak wpiszecie kod mojego opiekuna: 00099 więc wychodzi jeszcze taniej!. U mnie dokładnie tak jak piszą pozostali - nie ma obowiązku, ja też się wyłamuję, bo zaoferowano mi śmieszne sumy ubezpieczenia, rzędu 10 tys. za ponad 30zł! A ubezpieczenie sportowe dodatkowo płatne! Poprostu paranoja!

Gość gość
Własnie obejrzałam uwagę o tych ubezpieczeniach. Jestem w szoku. Jestem ciekawa czy po tym reportażu coś się zmieni.

Gość NWUcznia_pl
Ubezpieczenie szkolne ucznia nie jest obowiązkowe. Składka zaproponowana przez szkołę nie jest najtańsza. Dla porównania, można sprawdzić, co się zyska za niższą składkę wybierając indywidualnie polisę na nwucznia.pl. Za tą samą składkę możemy mieć symboliczne odszkodowanie albo realną rekompensatę, dostosowaną indywidualnie do ucznia.